Altınbaş Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cüneyt Gök: “Müzik hayatımızı daha anlamlı kılıyor”

BAĞIMSIZ FREKANS” belgeseli sesler ve müziğin hayatımızdaki yerini farklı bir perspektiften ele alarak yeniden keşfetmenize yardımcı olacak!

Altınbaş Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Cüneyt Gök, Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) Proje Yöneticiliğini ve Yönetmenliğini üstlendiği “Bağımsız Frekans” belgeseli ile “ses” in ve işitmenin en az “görmek” kadar önemli olduğunu ve belgeselde bu konuları farklı bir perspektiften ele almaya çalıştıklarını dile getirdi.

Belgesel dünyayı görerek ve işiterek anlamaya çalışırken insanoğlunun sesi algılaması, potansiyelini keşfetmesi, yaşamında iletişim aracı olarak kullanması, müziğin ve müzik enstrümanlarının keşfedilmesi, müziğin bir endüstriye dönüşmesi, müziğin dijitalleşmesi, müzisyenlerin yaşamı gibi konulara değiniyor.

“Pandemi” sürecini de kapsayan dönem içinde müziğin iyileştirici ve motive eden gücünün yeniden keşfedildiğini anlatan Dr. Cüneyt Gök, müziği insanın yaşamı anlamlı kılma çabası olarak tanımladı.

Dr. Cüneyt Gök belgeselde kapitalizmin kaçınılmaz bir sonucu olarak “Tüketim Kültürü” kavramının hayatımıza girdiğini ve tüketerek var olma düşüncesinin de hayatımızı şekillendirdiği ve yönlendirdiği günümüzde ticarete doğru evrilen müziğin özünü ve özgürlüğünü anımsatmak, müziğin ve müzisyenin toplumlar için ne denli vazgeçilmez olduğunun da altını çizmek istediklerini vurguladı.

Belgeselin kurgusunu da gerçekleştiren Dr. Cüneyt Gök, belgeselin özgün müziklerini kendisinin bestelediğini dile getirdi. Dr. Cüneyt Gök, belgeselde Fatih Kesimal, Abdullah Efe Akan, POP Corn grubu, Tuğrul Aray, Burçin Ankara gibi değerli müzisyenlerin röportajlarıyla ve performanslarının yer aldığına değindi.

Dr. Cüneyt Gök, ayrıca müziğin tarihsel evrimi ve günümüzdeki etkileri hakkında da önemli bilgiler verdi. Dr. Cüneyt Gök, “Evrenin oluşumunda ve süregelmesinde var olduğu düşünülen harmoni düşüncesinin antik İyonya'nın en ünlü düşünürlerinden Yunan filozof Phytagoras ile başlar. Ona göre evren matematiksel ve müzikal bir uyum sonucudur. Müzik her yerdedir. Hem “makrokosmos” yani evrende hem de “mikrokosmos” yani insandadır. Müzik “kosmos”u anlamayı sağlayan bir anahtardır. İnsan ruhu ile bedeni ise müziksel olguları düzenleyen yasalar ve oranlara dayanır. Ve bu oranlar “kosmos” un armonisinde buluşur.” dedi.

“Bağımsız Frekans ile dünyanın kalp atışı hızlanıyor”

Dr. Cüneyt Gök, Bağımsız Frekans ismini neden tercih ettiklerine açıklık getirdi.

“Bizler hepimiz, yani tüm varlıklar; çeşitli frekanslarda titreşiriz ve evrendeki canlı cansız her varlığın ölçülebilir bir frekansı vardır. Doğa yüksek boyuttaki frekanslara doğru titreşimini yükseltirken bizler de aslında içgüdüsel ve gezegenimizin titreşimiyle eşgüdümsel olarak eşleşmeyi deniyoruz. Dünyanın kalp atışı; ‘Schumann Rezonansı’ artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri savaşlar, çatışmalar ve negatif düşünceler… “Kakofoni”den anlamlı seslere ve müziğe ulaşmak artan rezonansı dengeleyebilmeyi sağlayacak…Unutmayın müzik insanları mutlu edip pozitif düşüncelere yönlendirebilecek bir güç.”

Bağımsız Frekans Belgesel Filmi Üniversite içindeki ilk gösteriminin ardında Altınbaş Üniversitesinin youtube kanalında da izlenebilecek.

 

.BELGESELDE YER ALAN KONUKLAR VE RÖPORTAJLAR

MEHMET KILIÇEL/SES KAYIT UZMANI

DR. MUSTAFA AVCI/ETNOMÜZİKOLOG-AKADEMİSYEN

BİLGEHAN ÇORUHLU/SES MÜHENDİSİ

PROF.DR. SABRİ ÖZAYDIN/YÖNETMEN-AKADEMİSYEN

MURAT ERTEL/MÜZİSYEN

FATİH KESİMAL/MÜZİSYEN

ABDULLAH EFE AKAN/MÜZİSYEN

YAĞMUR KERESTECİOĞLU/MÜZİSYEN

TEV'in burslarına başvurular başladı! TEV'in burslarına başvurular başladı!

-POP CORN-MÜZİK GRUBU

 

PERFORMANSLAR

-POP CORN- “I WANNA BE YOURS”-ARTİC MONKEYS

ABDULLAH EFE AKAN-TAMBUR TAKSİM

FATİH KESİMAL-TAKSİCİYE DAYILANDIM

A.EFE AKAN-FATİH KESİMAL- BLUES PERFORMANSI

CEM ÖZKAN FEAT TUĞRUL ARAY “TERAPİST”

BURÇİN ANKARA- WALKİNG BLUE” 
Editör: TE Bilisim