İnsanoğluna ‘kolay kazanç’ dendi mi, akan sular durur. Hele bir de bu kolay kazanç eğlencesini de beraberinde getiriyorsa kim tutar bizi? Nitekim kış sezonunda olduğu gibi yaz ekranında da boy gösteren ‘Yarışma’ programlarına yönelim de bu mantığı taşımakta. Talep yoğun olunca televizyoncuların arzı da bollaşıyor haliyle. Ondan sonra gelsin sıra sıra, çeşit çeşit yarışmalar. Peki, FOX TV’nin yarışmacılıktan kaçındığı bu ortamda hangi kanal daha iddialı bu yarışma konusunda? Hemen bakalım.
ATV’DE YARIŞMA KARNAVALI
Kanalların yaz dizilerini devreye sokmayı hemen hemen tamamlamış oldukları şu dönemde yarışma çeşnisi bakımından başı çeken ATV… Bir karnaval yaşatıyor adeta. İzleyicisine, ‘Kim Milyoner Olmak İster’ ile 1 milyon kazanma fırsatını tanımayı sürdüren kanalda her zevke hitap edecek yeni yarışmalar mevcut. Bunların arasında ilk dikkat çeken, NTC Medya yapımı ‘Döndür Şansını’!
Bas Butona Döndür Şansını
Büyük beğeni toplayarak reytinglerde gayet iyi sonuçlar alan ‘Döndür Şansını’, Şoray Uzun’un sunumu ile ekrana gelirken hem sevilen ünlüleri izleyiciyle buluşturuyor, hem de yarışmacı çiftlerin başarmaya uğraştıkları oyunlarla keyifli dakikalar yaşatıyor. ‘Döndür Şansını’nın en önemli özelliği de zaten bu heyecanlı, zorlayıcı ve bir o kadar da komik olan oyunları.
Su Savaşı, Lastikli Futbol, Adam Vurmaca, Bardak Çevirme, Kafadan Basket, Paletli Çember, Köpüklü Pinpon gibi birçok eğlenceyi izleyicisine tattıran yarışmada ünlülerin kazanmak için verdiği mücadelede çok komik sahneler yaşanması da cabası.
Kısacası yarışmacıların butona basıp rakiplerini, oyunu ve puanı belirlediği… Ünlüyü yenme durumunda finale ve arabaya erişme şansına ulaşıldığı ‘Döndür Şansını’ gayet başarılı bir formata ve gidişata sahip.
Kazanın Doğurduğuna İnan
ATV’nin bir de ‘Kazan Kazan’ isimli yarışması çıktı bu yaz. Özelliği, doğru da deseniz yanlış da deseniz kazandırması! Şöyle ki; Sekiz soruluk yarışmada bilinen her soru için istenildiği kadar‘kazan’ açtırma hakkı var. Yarışmacılar kazan açtırdıkça daha çok kazanıyor. Bazı sorular bilinmese de sorun yok. Çünkü Bekir Aksoy’un sunumunda ‘kazanın doğurduğunu’ ispatlayan bu yarışmada ‘doğuran kazanlar’ finale giden yolda joker durumunda. Yarışmanın püf noktası ise cesaret!
Sıra Dışı Bir Yarışma
İlginçliğine rağmen yeterli ilgiyi göremeyen ATV yarışmasına gelince… Hem ekran başındakilere hem de yarışmacılara kazandıran ‘Cevap Sende’… Endemol Shine Türkiye, ‘People Choice’adıyla tanınan yarışma programını Anıl İlter’in sunuculuğunda ülkemize adapte etmiş. İyi ki de etmiş ama galiba bu bizim izleyiciye biraz ağır gelmiş. Aslında ‘Cevap Sende’ bugüne kadar bilinen tüm yarışma ezberlerini bozan bir format.
‘Cevap Sende’nin üç ana felsefesi var... 'Her şey bilgi değildir', 'Her şey halkın tam o anda ne düşündüğüne bağlıdır' ve 'Siz, içeriğin ta kendisisiniz'. Dolayısıyla burada kazanmanın şartı;  halkın neyi seçeceğini bilmek!
‘Cevap Sende’ uygulamasını akıllı cep telefonlarına ya da tabletlerine indiren izleyiciler canlı yayında sorulan sorulara yanıt verirken stüdyodaki yarışmacı da o anda izleyicilerin verdiği yanıtı doğru tahmin etmeye çalışıyor. Final sorusunu gören ve doğru tahminde bulunan yarışmacı 250 bin liralık büyük ödülü kazanıyor. Ekran başından yarışmaya dâhil olanlar arasından en yüksek puanı alana da tablet bilgisayar hediye ediliyor. Hadi bakalım.
 
STAR’IN EFSANE YARIŞMA MERAKI
Ülkemizde Mehmet Ali Erbil’in sunumuyla bütünleşip fenomenleşen ‘Çarkıfelek’, 40 yıldır yayınlanan ve dünyanın en fazla ödül dağıtan yarışma programı. Katılımcılarını boş göndermemeye özen gösteren Mehmet Ali Erbil’in esprilerle yüklü kişiliği sayesinde yarışmadan ziyade şova dönüşen ‘Çarkıfelek’ten bıkmak mümkün değil. Hele bir de ucunda araba gibi değerli hediyeler varsa, yapımcılığını RTV Film’in üstlendiği ‘Çarkıfelek’in her yaştan izleyiciyi ekran başına toplaması kaçınılmaz. Nitekim keyifli dakikalar yaşatan yarışmanın aldığı reytingler de bunun ispatı.
Efsane yarışma merakını ‘Çarkıfelek’le ispatlayan Star’ın bu tarzdaki bir diğer sürprizi, yakında ekrana çıkartacağı ‘Big Brother’!
Yayınlandığı 120 ülke arasında özellikle İspanya, İngiltere, Avustralya ve Amerika’da defalarca‘En İyi Reality Şov’ programı seçilen, tam 15 yıldır Amerika’da ‘en çok izlenen program’olarak birincilik tahtından inmeyen ‘Big Brother’, Star sayesinde ilk kez Türkiye’de boy gösterecek.
Öne çıkan birinci kural, yarışmacıların birbirleriyle pozitif rekabet ve dayanışma içerisinde olmaları. Bunun ötesinde muhteşem evde ‘Big Brother’ın kurallarına uyup 100 gün kalan kişi parayı kapacak. Tabii akıl almaz görevleri yerine getirmek de şart. Fiziksel güç gerektiren ve yeteneklerin sergilenmesine fırsat tanıyan bu efsane yarışmanın Star’a ne getireceğini hep birlikte göreceğiz.
 
KANAL D’NİN JOKERİ…
Dizilerinde isabetli kararlar vermeye başlayarak yeniden izleyicisinin gönlünü çelmeyi başaran Kanal D’nin yarışmacılığı, 300 bölümü geride bırakan ‘Ben Bilmem Eşim Bilir’le sürmekte.
Özel bölümlerle çeşitli renklilikler sergileyen yarışma, İlker Ayrık’ın komedi tadıyla izleyicisini tutmayı becermenin ötesinde, Kanal D için de her daim kurtarıcı durumunda. Yani daha önce de vurguladığım gibi ‘Ben Bilmem Eşim Bilir’, gün ve saat mefhumuna takılmadan nerede ne zaman ihtiyaç duyulursa durumu kurtarmaya hazır bir joker kıvamında!
Bu gidişle Kanal D, akılcı bir iş olan ‘Ben Bilmem Eşim Bilir’den çok ekmek yer daha. Tabii İlker Ayrık ve yarışmacılar da…
 
SHOW’UN ‘KAPIŞMA’LI DİNAMİZMİ
Yayınlanmaya başlamadan kapalı kutu gibi duran ‘Kapışma’; sunuculuğunu Asuman Krause’nin yaptığı, Bengü ve Mustafa Ceceli’nin de takım kaptanı koltuğunda oturduğu dinamik bir eğlencelik olarak çıktı karşımıza. Hayal kırıklığı da yaratmadı doğrusu.
Sunduğu her yarışmaya dinamizm katan Asuman Krause sayesinde daha da ilginçleşen‘Kapışma’da her hafta 18 yarışmacı, hem finale kalmak, hem takım kaptanlarıyla düet yapabilmek için kıyasıya kapışıyor. Ödülün 20 bin lira olduğu yarışmada yapılması gereken tek şey, iki tur boyunca ayakta kalarak gecenin en iyi sesi olmayı başarabilmek. Bu kadarcık çaba da olsun değil mi?
Sonuçta: Takım kaptanından yarışmacısına dinamizminde hız kaybetmeden ilerleyen yarışma,‘Kapışma’… Yarışmacılar da karizma! Rekabetçilikte de üstüne yok ayrıca.
Yarışmacıların dizilere nazaran daha kolay bir kazanç kapısı olduğunun görülmesinden sonra ekranlardaki yarışma kapışmalarının sonu nereye varacak? Bekleyip göreceğiz. Nasılsa her durumda kalan sağlar bizimdir.
 
Anibal GÜLEROĞLU
www.televizyongazetesi.com