Türk ekonomisi özellikle son on yılda küresel krize rağmen çok büyük etkilenmeler yaşamadı. Avrupa Birliği’ndeki kırılmalara ve krizlere rağmen yoluna devam etti. Nitekim bu gelişme  birçok ekonomi çevresinde de takdirle karşılandı.
Bu gidişat son birkaç yıldır duraksamalara neden oldu. Bunları teker teker ele alacak olursak:

·       Suriye’deki iç savaş
·       Irak’ın istikrara kavuşamaması
·       KOBİ’lerin esnek olmaması
·       Vergiler
·       Kur artışları

Suriye’deki İç Savaş:

Suriye’de yaşanan savaş ve bunun sonucunda Türkiye’de gerek kamplarda gerekse çeşitli şehirlerinde kalan yüz binlerce Suriyeli sığınmacı ekonomiyi olumsuz bir şekilde etkilemiştir. Bir diğer boyutu da Türkiye’nin Suriye ile olan ticari ilişkileri onarılamayacak şekilde zarar görmüştür. Diğer hususta Suriye’de sonucu tahmin edilemeyen bir durum ortaya çıkmıştır. Bir başka nokta da; Türkiye’nin güney sınırı tehdit altına girmiştir. 

Irak’ın İstikrar Sorunu:

Çeşitli örgütlerin eylemeleri, Maliki’nin, Erdoğan ile yıldızının bir türlü barışmaması, Kuzey Irak ile Bağdat yönetimi arasındaki çekişmeler, Ülkede hemen hemen hergün yaşanan patlamalar, ülkenin tam anlamayla istikrara kavuşamadığını göstermekle beraber, ikili ilişkilerde ekonomimizi de etkilemektedir.

Esnek Olmayan KOBİ Yapısı:

Türkiye’de KOBİ’lere baktığınız zaman; gerek, sosyo ekonomik şartlardan gerek coğrafi şartlardan dolayı, girişimcilerimizin kara düzen gittiğini görürüz. En ufak bir dalgalanmada maalesef ki iflas etmektedir. Bunun en büyük zararını da Türk ekonomisi çekmektedir. 

Vergiler: 

Yüksek vergi altında yaşamak sadece girişimcileri değil vatandaşları da yormakta ve yıpratmaktadır. Buradaki vergilerin girişimcileri teşvik edici olması lazım. Çünkü bir ülkenin gücü, güçlü şirketlerinden geçmektedir. Şirketler bu gücü, yüksek vergi yükü altında gösteremez. Özellikle, işletmelerin %95’i mikro ölçekliyse ekonomi yönetiminin buna biraz daha dikkat etmesi gerekmektedir.

Kur Artışı:

İç ve dış faktörlerden dolayı kur artışları dengesizlik göstermektedir. Bu da iş dünyasını etkilemektedir. Nitekim ticaretimizi döviz ile yaptığımız gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda o zaman bir girişimci için bunun ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlarız.


SONUÇ

Gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri gelişmiş ülkelere göre daha kırılgan olurlar o nedenle ekonomi çevrelerinin gerek aldığı kararlara gerekse eylemeleri ile daha dikkatli bir tablo ortaya koyması gerekmektedir. Ekonomide kazanmak zordur. Ama kaybetmek kolaydır. 
 
TRT Türk’de Girişimciliği konuştuk

Hep bahsediyorum. Girişimcilik Türkiye için çok önemli bir konu;  Çünkü gelişen ülkeler üreterek kalkındı. Bizde üretmek zorundayız. Türkiye’de girişimcilik kültürünün oluşmasına katkı sağlamak için; TRT Türk’te, Gülçin Üstün’ün hazırlayıp sunduğu, Ekonomi Dünyası programında, girişimciliği, girişimcilik desteklerini ve melek yatırımcılığı anlattım.

Remzi DURMUŞ