İletişim Stratejileri ve Girişimcilik Uzmanı Remzi Durmuş, TRT Türk’te yayınlanan Ekonomi Dünyası programının konuğu oldu. Girişimciliğin ele alındığı programda, Durmuş, Program Sunucusu Gülçin Üstün’ün sorularını yanıtladı.

Durmuş, Türkiye’de, girişimcilik her geçen gün daha da gelişiyor. KOSGEB’in verdiği destekle binlerce yeni girişimci kendi işinin patronu oldu. Tabii, destekçi kurum olarak sadece KOSGEB yok. TÜBİTAK, Sanayi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, özel sektör ve melek yatırımcılarda var.

KOSGEB’in bu kadar bilinmesinin nedeni;  Anadolu’nun birçok şehrinde olması ve hemen hemen her girişimci olmak isteyene bir şekilde destek vermesi; Ama bugün baktığımız da, özellikle İnovatif projeleri olan girimcilere, TÜBİTAK’ın azımsanmayacak teşvik ve destekleri söz konusudur.

Destekler kadar önemli bir başka konu var ki o da; Türkiye’nin kalkınmasını ve gelişmesini istiyorsak başta düşünce formumuzu değiştirmemiz lazım. Mevcut düşünce formuyla ancak bu kadar yapılabiliyor. Daha sonra girişimciliği daha fazla tabana yaymamız lazım. Nitekim girişimcilik toplumların kalkınması ve gelişmesi için önemli bir modeldir. Tüketen bir toplum değil, üreten bir toplum oluşturmamız lazım.

Toplumsal anlamda başarısızlık, literatürümüzde yok gibi bir şey; Fakat başarılarımızın temeline bakacak olursak; geçmişte ki başarısız deneyimlerimizin olduğunu görürüz. O nedenle Girişimcilik bir anlamda risk yönetimidir. Doğru yönetiriz ya da yönetemeyiz. Ama şunu iyi bilmek gerekir: Başarmak kadar kaybetmekte doğal bir süreçtir. Bu olgunlukla bakmamız gerekir.
 
Remzi DURMUŞ