Türk ekonomisi özellikle son bir yıldır bir sıkıntı yaşamaktadır. Bunun hiç şüphesiz ki birçok nedeni var. Bölgesindeki istikrarsızlık, siyasi ve askeri çatışmalar, Azalan dış yatırımlar, Avrupa’da devam eden ekonomik kriz, Ekonominin Ar-Ge yatırımlarından inşaat sektörüne kayması, artan cari açık, her geçen gün artan kamu borcu ekonomiyi daha da tehdit etmektedir. Ekonomik sorunları birkaç başlık altında inceleyecek olursak;

CARİ AÇIK 65 MİLYAR DOLAR

2013 yılı itibariyle cari açık 65 milyar dolara çıktı. Bunu milli gelire oranladığımız zaman, % 8’e denk gelmektedir. Ar- Ge yatırımlarının azaldığı ve tasarrufların teşvik edilmediği sürece bu rakamlar daha da artacaktır.

249,5 MİLYAR LİRALIK BORÇ

Tüketici kredileri Ocak ayı itibariyle, 249,5 Milyar liraya ulaştı. Bu kredilerin 111 Milyar lirası konut, 8.4 milyar lirası taşıt, yaklaşık 130 Milyar lirasını ise diğer krediler oluşturuyor.

56,7 MİLYON KREDİ KARTI, 97,5 MİLYON BANKAMATİK

Eylül 2013 tarihi itibariyle, kullanılan kredi kartı sayısı 56,7 milyona, Bankamatik ise 97,5 milyona çıktı. Bu rakamlar her geçen gün artmaktadır. Daha da ilginci rakamlar arttıkça borçlu sayısı da artmaktadır.

600 BİN KİŞİ BORCUNU ÖDEYEMİYOR

2014 yılının ilk beş ayında kredi kartı borcunun ödeyemeyen, toplam borçlu sayısı % 25 artarak 600 Bin kişiye ulaştı. Daha da kötüsü, insanlar borcunu ödemek için bir kredi kartından çekip başka bir kredi kartına yatırıyor.

SONUÇ
Vatandaşların kredi kartı kullanmak suretiyle yaptığı harcamalarda daha dikkatli olması gerekir. Size ait olmayan bir parayı kullanıyorsunuz. İmkanlar çerçevesinde tasarruf yapılması gerekmektedir.
Devletin ar- ge yatırımlarını ve teşviklerini arttırması gerekir. Şunu akıldan çıkarmamak lazım; ‘’Bir ton domateste iki bin lira, bir Iphone de iki bin lira.’’ Teknolojiye, inovasyona, bilişime yatırım yapılmadığı sürece kimse orta gelir tuzağından kurtulmayı beklemesin. 
Bölgede yaşanan istikrarsızlık ekonomiyi ciddi anlamda etkilemiştir. En başta ihracat rakamları düşmüştür. Hükümetin bu istikrarsız atmosferden çıkışın yollarını araması gerekir. Zira, Kuzeyimiz de yaşanan soğuk savaş, Güneyimizde yaşanan çatışma  ve kaos ortamı önümüzdeki günlerde, ekonomik anlamda daha da sıkıntılı bir sürece girilmesine neden olabilir.
Hükümetin daha reel ve ayakları üstüne basan ekonomi politikasına ihtiyacı var. Bu kadar borçla ve yapısal sorunlarla, ekonominin sürdürülebilir olacağını düşünmek biraz iyimserlik olur.

ÖĞRENCİLERLE BERABERDİK

İstanbul Kültür Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin düzenlemiş olduğu program kapsamında Kültürlü öğrencilerle biraya geldik. Programa davet eden Prof. Dr. Durmuş Dündar’a, plaket takdim eden Prof. Dr. Müge İşeri’ye ve bizi ilgiyle dinleyen sevgili öğrencilere teşekkür ederim.

Remzi DURMUŞ