Bugün AKP iktidarınca belli çevreler yanında özellikle ABD, AB ve M. Barzani'nin Büyük Kürdistan düşü bağlamında içine düşülen Açılım-Savaş-Barış-Çözülme ve Demokratikleşme gibi zorlama çıkışları sağlıklı bir biçimde yorumlayabilmek için Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı diyor ki:

'Bugünlerde Kürtçe seçmeli ders olursa ana dilde eğitim yasal zeminde meşruluk kazanmaya çalıştırılıp Kürtçe kanallar açılırken. Abdulhamit Han Arnavutça hutbe okunmasını yasaklamıştır. Türkçe okunmasını emretmiştir. Bu devlet bölücülüğüne girer ve devletinizin parçalanmasına ve yıkılmasına yol açar.

Bugünlerde Kürtçe seçmeli ders olursa ana dilde eğitim yasal zeminde meşruluk kazanmaya çalıştırılıp Kürtçe kanallar açılırken. Abdulhamit han Arnavutça hutbe okunmasını yasaklamıştır. Türkçe okunmasını emretmiştir. Bu devlet bölücülüğüne girer ve devletinizin parçalanmasına ve yıkılmasına yol açar. En basitinden bu açılım işinden önce şehir merkezlerinde molotof atıp canlı canlı insan yakmalar ve sokak çatışmaları görülmüyordu. Eğer bu iş anayasa hakları çerçevesinde yeni haklar vermeye kadar giderse ülkenin hızlı bir şekilde bölünmesine gider.

Bu özerklik ve açılım safsatasıyla Osmanlı gibi Türkiye Cumhuriyeti de yıkılma tehlikesiyle karşı karışya. Bu Açılım işini başlatanlar en büyük Vatan Hainleridir. 20 yıl sonra ders kitaplarında Vatan Haini olarak okutulacaklardır. Bu sözde açılım ve özeklikler tıpkı Osmanlının güçsüz döneminde Rusya 'nın zorlamasıyla verilmişti. Şimdi ise Amerikan ve Bop Emparyalizminin Türkiye 'ye dayattığı bir zorlamadır.

Osmanlı tarihinde 1812 'de Sırbistan ilk defa bir azınlık bazı imtiyazlar elde etti.
1820’de Eflak’ta çıkan Yunan isyanı sürerken İngiltere, Fransa ve Rusya Osmanlı Devletinden Yunanistan’ın özerk bir prenslik haline getirilmesini istediler. Osmanlı Devleti bunu iç işlerine karışma kabul ederek,geri çevirdi. Bunun üzerine İngiliz, Fransız ve Rus gemilerinden oluşan donanma, Navarin’de Osmanlı ve Mısır donanmalarını yaktılar(1827)

• Yunanistan’a tam bağımsızlık verildi.

• Eflak ve Boğdan’a imtiyaz verildi.

• Sırbistan’ın özerklik hakları genişletildi.

Bununla yetinmeyen Sırplar tam bağımsızlık isteğinde bulundular.Bunun üzerine üzerlerine bir ordu gönderilerek Belgrat alındı (1813).

1815’te Sırplar tekrar ayaklandılar Rusların karışmasını istemeyen Osmanlı Devleti Sırplara bazı haklar daha tanıdı.

Zaman içerisinde gelişen olaylar karşısında Osmanlı Devleti 1829 Edirne Antlaşmasıyla Özerklik verdi.1878 Berlin Antlaşmasıyla Sırbistan tam bağımsızlığını kazandı.

Navarin baskınından sonra ortaya çıkan karışıklıktan yararlanmak isteyen Ruslar Osmanlıya savaş açtılar. Ruslar karşısında başarılı olamayan Osmanlı Devleti Edirne Antlaşmasını imzalayarak Yunanistan’a bağımsızlık vermek zorunda kaldı (1829)...'

(Bu bilgiler Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın Ağustos 2011'deki konuşmasından alıntıdır.) 


Ömer Faruk YILMAZ