BAŞKA SİNEMA  MAYIS AYI FİLMLERİ BAŞKA SİNEMA MAYIS AYI FİLMLERİ

25-30 Haziran'da gerçekleşen Documentarist 15. İstanbul Belgesel Günleri'nin her sene hem seyirciler hem de Türkiyeli belgeselciler tarafından en heyecanla beklenen bölümlerinden biri de Türkiye Panorama bölümü. Program kapsamında Türkiye yapımı 30 film Aynalı Geçit Etkinlik Mekânı’nda yönetmenlerin katılımıyla ve ücretsiz olarak gösterilecek.

 

Bu yıl Documentarist 15. İstanbul Belgesel Günleri'ne başvuran 120'den fazla film arasından seçilerek oluşturulan Türkiye Panorama bölümü, ekolojiden underground müziğe (“Bakırköy Underground”), tek başına anne olmaktan Boğaziçi direnişine (“Atlas”, “Tanık”), mahallelinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için bir dayanışma ağı kuran Roman mahalle bakkalından (“Veresiye”) ünlü fotoğrafçı Kouldeka’nın objektifinin ardındaki şiirsel felsefenin (“Kouldelka: Aynı Nehirden Geçmek”) tanımlanmasına müzkten dansa (“Maffy’s Jazz”, “An Kalır”, “9/8fight41”, “Covid 19-Viyana 20”) kadar içerikleri geniş bir yelpazeye yayılan filmlerden oluşuyor.


Dünyadaki varlıkları onların dijital bir kopyasını yaratarak kurtaramayacağımızı ironik bir üsupla anlatan “Our Ark”, muhafazakâr bir toplumda tek başına anne olmaya karar veren genç bir kadının hem kendi ailesinden hem de toplumdan aldığı tepkileri konu eden ‘’Bekleyiş’’, ALS’li, bedeni tamamen felç olan Kathryn’in bakış açısından bu durumla mücadele etmek zorunda kalan ailesinin portresini yansıtan ‘’Eat Your Catfish’’,  atlarla kurduğu sevgi/ /iktidar ilişkisi üzerinden insan ruhunu tanımaya çalışan ve hayranlık uyandıran bu özgür ruhlu hayvanlara nasıl da acımasızca hükmettiğimizi vurgulayan ‘’Rüzgar Tayı’’, Türkiye’de LGBTI+ bireyleri ‘’düzeltmeye’’ yönelik bedensel müdahalelere varan yöntemleri anlatan ‘’Kimse Gitmezdi’’, kadın yönetmenlerin yaratım hikâyelerine odaklanan ‘’Senin Yıllardır Gerçekleştirmeyi Beklediğin Bir Düş Var’’, kömürlü termik santral projesine karşı yıllarca direnen bir köy “Çırpılar: Bir Mücadelenin Anatomisi”, dünyaca ünlü yazar, aktivist ve Almanya’da yaşadığı hayatta anadiline adeta küserek sessizliğe bürünen Aslı Erdoğan’ın hayatına hüzünlü bir bakış ‘’Bitmemiş Cümleler’’, köklerine olan özlemiyle Kürtçe’ye dair ne varsa arşivleyen, Kürt folkloru, tarihi üzerinde araştırmaları olan Casime Celil’in birikimlerini konu alan ‘’Casime Celil - Bir Kürt Entellektüelin Yaşamı’’, bu seneki programda öne çıkan filmlerden.. Ayrıca, bu yıl kaybettiğimiz Didem Şahin’in anısına, yönetmenin kendi kişisel tarihinden yola çıkarak çektiği, Almanya’da hem bir başarı öyküsü yazan hem de göç nedeniyle bölünen ailesinin trajedisini anlatan son filmi ‘’Acı ve Tatlı’’ da festivalde gösterilecek.

Yerli yönetmenlerin ilk ve ikinci filmleri her sene olduğu gibi Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü'ne aday olacak. JvdK Yeni Yetenek Ödülü'nün bu yılki jürisi sinema akademisyeni Özlem Güçlü, programcı ve dijital iletişim uzmanı Karen Cirillo, yönetmen Ahu Öztürk, kurgucu Selda Taşkın ve belgesel sinemacı akademisyen Can Candan'dan oluşuyor.

Festivalin Türkiye Panorama bölümü filmlerl yönetmenlerin katılımı ve her zamanki gibi gösterimlerin ardındna söyleşilerle zenginleşecek. 25-30 Haziran 2022'de 15'inci yaşını kutlayan Documentarist kapsamında, yerli belgeselcilere dönük Uluslararası Belgesel Fonlarına Erişim konulu bir sunum ve Doc Clinic başlıklı bir proje atölyesi, animasyon tekniklerine giriş niteliğinde bir Anima-Doc Atölyesi gerçekleşecek. Festivaldeki filmlerin temalarına paralel olarak yapılacak forumlardan biri 'Direniş Deneyimleri', “Sürgünde Bir Yıl” filminin gösterimi ardından sığınmacı konukların da katılacağı diğeri ise 'Birlkte Yaşamak İstiyoruz' başlığını taşıyor.

Documentarist'in Türkiye Panorama bölümü film gösterimleri Aynalı Geçit Etkinlik Mekânı'nda, yan etkinlikler ise Yapı Kredi Kültür Sanat ve Postane'de ücretsiz olarak izlenebilir. 
Editör: TE Bilisim