Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen ve ülkemizde okuma kültürüne yönelik bugüne kadar yapılan en kapsamlı projelerden biri olan OKUYAY Platformu’nun destek verdiği pilot projelerden “Kütüphane Şehri Projesi”, Ankara’dan sonra Konya’da da tamamlandı. Okuma kültürüyle mahalle kültürünü pekiştirmeyi amaçlayan proje kapsamında, Konya’da pencerelere asılan posterlerle apartmanlarda her bir hane bir kitaba, her bir kat bir rafa ve her bir apartman bir kitaplığa dönüşerek şehri koca bir kütüphaneye çevirdi. Kütüp-Anne Platformu ve Konya Okuyan Nesiller Platformu işbirliğinde yürütülen “Kütüphane Şehri Projesi-Konya” kapsamında 20.000’den fazla kişiye ulaşıldı.

 

T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu), ülkemizde okuma kültürüne yönelik bugüne kadar yapılan en kapsamlı projelerden biri. OKUYAY Platformu Ankara, İstanbul, Adana ve Konya olmak üzere 4 ilde toplam 6 pilot proje uygulanmasına destek oldu. Desteklenen pilot projelerle, okuma kültürünü yaygınlaştırmanın yanı sıra bu alanda çalışan sivil toplum örgütlerinin ve sivil inisiyatiflerin kapasite artırımına katkı sağlanması; diğer sivil toplum örgütlerine ilham ve güç vermesi; yerelde bu tür girişimlerin artması hedeflendi.

OKUYAY Platformu’nun desteklediği projelerden biri olan “Kütüphane Şehri Projesi”, Ankara’da elde ettiği başarının ardından Konya’da da şehri kütüphaneye dönüştürmek için yola çıktı. Her yere uygulanabilecek kadar evrensel ve uygulandığı şehrin özelliklerini ön plana çıkaracak kadar yerel bir kurguya sahip olan proje, Konya’da Kütüp-Anne Platformu ve Konya Okuyan Nesiller Platformu işbirliğinde yürütüldü. 3-6 ve 7-10 yaş grubundaki çocuklar için hazırlanan proje kitapları listesi, Konyalı yazarların/çizerlerin kitapları ve Konya temalı kitaplarla revize edildi. Ankara’da olduğu gibi “Kütüphane Şehri Projesi-Konya”da da alımlar Konya’da yer alan kitabevlerinden gerçekleştirildi.

Projenin Kütüphane Şehri Kur oyunu kapsamında, 8 ilçeden 2237 kitap için 238 talep geldi. Taleplerin incelenmesinin ardından 45 adrese 657 adet kitap gönderilirken, kitaplarla birlikte Konya için oluşturulan logo ve renklerle hazırlanan posterler de çocuklara ulaştırıldı. Bunların yanı sıra; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Dünya Çocuk Kitapları Haftası, Sesli Okuma Günü ve Farkındalık Seminerleri kapsamında yapılan sosyal medya etkinlikleri aracılığıyla 58 çocuk kitabı, 13 farklı şehirdeki çocuklarla buluşturuldu.


Proje kapsamında düzenlenen Çocuklarda Okuma Kültürü Farkındalık Seminerleri’nin ikincisinde, çocuklarda okuma kültürü alanında çalışmalar yürüten ve kitapları, projenin listelerinde arasında yer alan üç değerli yazar konuk edildi. Etkinlik kapsamında Özge Lokmanhekim, Özge Selçuk Bozkurt ve Konyalı yazarı Tülin Kozikoğlu, ülkemizin farklı şehirlerinden bu alana ilgi duyan toplam 176 kişiyle buluştu.

OKUYAY Platformu’nun Sesli Okuma Günü kapsamında “Ayşegül Dede ile Duvarın Arkasında Ne Var?” başlıklı sesli okuma etkinlikleri gerçekleştirildi. Proje ekibinden çocuk gelişimci Deniz Toprak da Kütüphanede Aslan Var kitabıyla sesli okuma etkinliği gerçekleştird ve bu etkinliklerde toplam 176 çocuğa sesli kitap okundu.

“Kütüphane Şehri Projesi-Konya” kapsamında 30 Ekim’de Ege Denizi’nde gerçekleşen depremde, İzmir’deki depremzede çocuklara 100 adet çocuk kitabı hediye edildi. Kitaplar, çocuklara ulaştırılmak üzere Bornova İlçe Halk Kütüphanesi ve Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Son olarak aralık ayında, proje kapanışı vesilesiyle Konya’da 5 farklı ilçede hizmet veren 5 kütüphaneye, yazarı Özge Lokmanhekim’den imzalı 30 adet Ben Bir Kitap Kurduyum kitabı gönderildi. Çocukların kütüphane kullanımını artırmayı amaçlayan bu etkinlik sayesinde 30 çocuk yazarından imzalı kitapla buluşurken, ilerleyen günlerde çevrimiçi sesli okuma etkinliği de yapılacak.

Doğrudan 1021 çocuk ve 176 yetişkine ulaşılan “Kütüphane Şehri Projesi-Konya” ile, sosyal medya kampanyaları ve etkileşimler de göz önüne alındığında 20.000’den fazla kişiye ulaşıldığı düşünülüyor. “Kütüphane Şehri Projesi”nin kısa tanıtım videosu ise YouTube’da izlenebiliyor.

  
Editör: TE Bilisim