Başarır, Tolstoy’un bu ölümsüz aşk hikâyesini yazar Murat Gülsoy ile konuşuyor. “Tolstoy tecrübesi çok geniş bir yazar. Romanlarında da bunu görüyoruz. Tabii olağanüstü bir yeteneği ve dehası da olduğunu da eklemek lazım... Bütün bir Rus Edebiyatı’nın üstünde yepyeni bir figür olarak beliriyor,” diyen Gülsoy roman içinse Anna Karenina realist romanla modernist roman arasında bir köprü olarak da düşünülür,” diyor.  Tolstoy’un, ahlaki olarak doğruyu bulma bunalımı yaşadığını söyleyen Murat Gülsoy “Anna Karenina’yı yazdığı dönemde Tolstoy’un kendisi de intiharı düşünüyor,” diye ekliyor.

 

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi Ben Okurumun yeni bölümünde Deniz Yüce Başarır ve konuğu yazar Murat Gülsoy, eserleri kadar, inişli çıkışlı hayatı, var oluş sancılarıyla da tanınan edebiyat dehası Lev Tolstoy’un ölümsüz eseri Anna Karenina’yı masaya yatırıyor. Meşhur “Mutlu aileler birbirlerine benzerler, her mutsuz aileninse kendine özgü bir mutsuzluğu vardır” cümlesiyle başlayan roman, okuruna çok karakterli, çok kapsamlı, uzun soluklu, geniş ve derinlikli bir edebiyat şöleni sunuyor. Başarır ve Gülsoy’un sohbeti de romanın izinden genişliyor, derinleşiyor. Ve tabii ki, her zaman olduğu gibi sohbete kitaptan çok güzel bölümler de eşlik ediyor.

Bölüm konuğu Murat Gülsoy “Büyük eserlerde, Anna Karenina da bunların başında geliyor, bu kadar büyük bir dünyayı kurup bu kadar uzun bir döneme yayarak ve çok karakter üzerinden anlatabilmek gerçekten büyük bir başarı. 1800’lerde yazıldı diye kolaylıkla aşılabilecek ya da tekrar edilebilecek anlamına gelmiyor,” diyerek eserin önemine dikkat çekiyor. Gülsoy, “Bir yandan da tasfiye olmakta olan bir hayat tarzının romanı,” dediği Anna Karenina için “Romanın en başarılı kısmı, bir aşkın doğuşunu, alevlenişini ve sonra yozlaşmasını anlatması. Yozlaştıran şey ne? Toplumsal koşullar… Çok gerçekçi geliyor bana,” yorumunu yapıyor.

Hep dinamik karakterler yarattığını söylediği Tolstoy’u dönemdaşlarından ayıran çok önemli bir özelliğe de dikkat çekiyor Murat Gülsoy: “İnsan eşitliğine inanıyor. Sınıfsal ayrımı ortadan kaldırmak için bilfiil de uğraşıyor.”

Suzan Kardeş ile Hıdırellez Festivali Suzan Kardeş ile Hıdırellez Festivali

“Roman Batı sanatıdır diye bir ezber var,” diyen Murat Gülsoy, Rus Edebiyatı’nın çok çok önemli olduğunu düşündüğünü dile getiriyor ve ekliyor: “Çok erken bir dönemde, 19. yüzyılda Avrupa’da Fransa varsa, karşısında neredeyse eşit kuvvette bir Rus Edebiyatı çıkıyor ortaya.”

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir. 

Editör: TE Bilisim