Arter’de 21 Ocak Cumartesi günü, Koyun Koyuna başlıklı grup sergisi bağlamında Küratör Eşliğinde Sergi Turu ve sergiden esinle kurgulanan “Uyusun da Büyüsün” isimli özel bir konser düzenlenecek. Serginin küratörü Eda Berkmen’in saat 16:00’da gerçekleştireceği tur, Koyun Koyuna sergisinin kavramsal çerçevesine ve sergilenen yapıtlara odaklanacak. Turun ardından saat 17:00’de Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek “Uyusun da Büyüsün” başlıklı konserde ise keman sanatçısı Önder Baloğlu ve piyanist Çağdaş Özkan, farklı bestecilerin yapıtlarıyla ninnilerin ve uyku temasının izini sürecekler.

Arter’in giriş kat galerisinde devam eden Koyun Koyuna başlıklı grup sergisindeki yapıtlar, uyku temasıyla bağlantılı mahremiyet ve paylaşım, birey ve topluluk, kucaklanma ve kısıtlanma, direniş ve teslimiyet, ilerleme ve tekrar gibi kavramlar etrafında toplanıyor. Uykunun geçmişle ve bilinçdışıyla bağı, çağdaş sanat yapıtlarının yanı sıra daha erken tarihli temsiller ve arkeolojik nesneler yoluyla sergiye dahil ediliyor. 

 

KOYUN KOYUNA: KÜRATÖR EŞLİĞİNDE SERGİ TURU

Koyun Koyuna sergisi bağlamında düzenlenen Küratör Eşliğinde Sergi Turu, 21 Ocak 2023 Cumartesi günü saat 16:00’da gerçekleşecek. Serginin küratörü Eda Berkmen tarafından gerçekleştirilecek etkinlik, serginin kavramsal çerçevesine ve sergilenen yapıtlara odaklanırken katılımcılar turun ardından sorularını ve kişisel izlenimlerini paylaşabilecekler. Koyun Koyuna: Küratör Eşliğinde Sergi Turu, Arter Öğrenme Programı’nın Yorumlama Etkinlikleri kapsamında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Katılımın kontenjanla sınırlı olduğu tur için etkinlik tarihinden önce [email protected] adresine e-posta göndererek yapılacak başvurular, öncelik sırasına göre değerlendirilecek.

 

UYUSUN DA BÜYÜSÜN

Sergi turunun ardından ise Sevgi Gönül Oditoryumu’nda, keman sanatçısı Önder Baloğlu’nun Koyun Koyuna sergisinden esinle kurguladığı “Uyusun da Büyüsün” isimli konser gerçekleşecek. Müzik tarihi boyunca ilgi çekici bir rol üstlenen ninnileri, Robert Schumann, Johannes Brahms, Fazıl Say ve Arvo Pärt’ın da aralarında yer aldığı bestecilerin eserlerinden oluşan kapsamlı bir seçkiden hareketle odağına alan konser, George Gershwin’in halk operası Porgy and Bess (1935) için bestelediği Summertime isimli ünlü aryayla açılacak. Oi Khodyt Son Kolo Vikon [Ah Pencerelerin Etrafında Uyku Dolaşıyor] isimli Ukraynaca bir ninniden esinlenen arya, dinleyicilere ve içlerindeki çocuklara seslenen huzur verici bir konserin başlangıcını işaret edecek. Piyanist Çağdaş Özkan’ın Önder Baloğlu’na eşlik edeceği konser, farklı bestecilerin yapıtlarıyla ninnilerin ve uyku temasının izini sürmeye devam edecek. 21 Ocak 2023 Cumartesi günü saat 17:00’de gerçekleşecek “Uyusun da Büyüsün” isimli konserin biletleri Arter’den temin edilebilir; 0212 708 58 01 numaralı telefondan veya [email protected] adresi üzerinden rezervasyon yaptırılabilir.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye
www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

 
EDA BERKMEN HAKKINDA

Eda Berkmen 1985’te İstanbul’da doğdu. Yale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nü 2007 yılında bitirdi. Elgiz Müzesi’nde Koordinatör (2009–2011) ve Galerist’te Artistik Direktör (2011–2015) olarak görev aldı. 2016 yılında University College London, Central Saint Martins Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde Kültür, Eleştiri ve Küratörlük yüksek lisans programını tamamladı.

2017’den bu yana Arter’in küratoryal ekibinde yer alan Eda Berkmen, kurumun sergi programı dahilinde Nil Yalter (Kayıt Dışı, 2016), Can Aytekin (Boş Ev, 2018), İnci Furni (Bir An İçin Durdu, 2019–2020), Saat Kaç? (Emre Baykal’la beraber; 2019–2020), Alev Ebüzziya Siesbye (Tekerrür, 2020–2021) , Koyun Koyuna (2022-2023)  sergilerinin küratörlüğünü yaptı ve bu sergilere eşlik eden yayınlara katkıda bulundu. 

 

ÖNDER BALOĞLU HAKKINDA

Türk-Alman keman sanatçısı Önder Baloğlu, nefes kesen yeteneği ve hayal gücünü kullandığı maceracı konser programlarıyla ön plana çıkar. Virtüözlük ve müzikal inceliği harmanlayan tekniğiyle yenilikçi bir müzik evreni sunan Baloğlu, “müziğin özünü” arayan çok yönlü bir kemancı, solist, oda müzisyeni, orkestra şefi, sanat yönetmeni ve eğitmendir.

Önder Baloğlu’nun işbirliği yaptığı önde gelen sanatçılar arasında Anja Lechner, Rebekka Hartmann, Boris Bloch, Vladimir Mendelssohn, Nino Gvetadze, Anastasia Kobekina, Klaus Mäkelä, Elina Vähälä, Alissa Margulis, Harriet Krijgh, Marc Bouchkov ve Fazıl Say yer almaktadır. Philharmonie Essen, Tonhalle Düsseldorf, Gasteig ve Herkulessaal, Viyana Musikverein, Konzerthaus Berlin, Konzerthaus Dortmund, Musiquem Lleida Uluslararası Müzik Festivali, Festival “NOW”, Brühler Schlosskonzerte, Klasik Keyifler Uluslararası Müzik Festivali, Fransa’da Colmar fête le Printemps ve Finlandiya’da Kuhmo Oda Müziği Festivali’ne katılan Baloğlu, Essen’in birçok yerinde sıradışı programlara ve konseptlere imza attığı “Les essences” isimli bir konser serisi icra etmiştir.

Önder Baloğlu, çağdaş müziğin üretken bir temsilcisi ve yetenekli bir doğaçlama müzik icracısı olmasının yanı sıra farklı sanat disiplinlerinden birçok sanatçıyla da düzenli olarak projeler gerçekleştirmektedir. 2020’de pandemi nedeniyle ilan edilen ilk sokağa çıkma yasağı sırasında tasarladığı ve yenilikçi programıyla dikkat çeken Sözsüz Günlükler projesi bağlamında, İstanbul’daki Gedik Sanat ile birlikte, dünyanın dört bir yanında yaşayan 24 Türk besteciye keman için birer dakikalık minyatürler bestelemeleri yönünde çağrıda bulunmuştur. Kayıtları Haziran 2020’de Arter’de yapılan Sözsüz Günlükler’in “dijital” prömiyeri, çevrimiçi platformlarda gerçekleşmiştir.

 

ÇAĞDAŞ ÖZKAN HAKKINDA

Türkiye'nin ilk Goncourt Seçimi sonuçlandı Türkiye'nin ilk Goncourt Seçimi sonuçlandı

Klasik müzik dergisi Andante tarafından “en duyarlı duo piyanisti” olarak tanımlanan Çağdaş Özkan, gerek vokal gerekse enstrümantal eşlik alanında sahip olduğu geniş repertuvar ve tecrübeyle ABD, Avrupa ve Türkiye’de birçok konser gerçekleştirmiştir. ABD’nin en prestijli müzik okullarından The Juilliard School’daki yüksek lisans derecesini 2012 yılında tamamlayan Özkan, yine bu okuldaki eğitimi için “Borusan Müzik Bursu”, American Turkish Society’nin sağladığı “Ahmet Ertegün Bursu” ve “Mitzi Bursu”nu almaya hak kazandı. ABD’deki eğitimi boyunca içlerinde Carnegie Hall ve Alice Tully Hall gibi konser salonlarının da bulunduğu birçok salonda konserler verdi.

Çağdaş Özkan, bir oda müziği icracısı ve eşlik partneri olarak, The Juilliard School eğitim kadrosunda yer alan Naoko Tanaka, Stephen Clapp, Ronald Copes ve Robert C. White ile yakından çalışmış; Ulf Bästlein, Ellen Jewett, Hagai Shaham, Cihat Aşkın, Ayako Tanabe, Roby Lakatos, Nil Kocamangil, Alexander Hülshoff, Karl-Heinz Schütz, Felix Renggli, Sibel Kumru Pensel, Jerfi Aji, Gökhan Aybulus ve Özgür Ünaldı gibi birçok müzisyenle aynı sahneyi paylaşmıştır. Keman sanatçısı Önder Baloğlu ile düzenli olarak konser vermeye devam eden Özkan, aynı zamanda Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda görev almaktadır.  

Editör: TE Bilisim