Bir yaz daha bitti bitecek. Elde kalan ne diye düşünürsek… İnsanoğlunun boşa kürek çekmesinden ibaret yaşam gerçeğinde çokça didinme, bir parça eğlence. Didinme kısmı bir yana, eğlence kısmı kurgulardan ibaret genelde.

Her geçen gün daha asosyal hale gelen insanlar ev ortamında ya televizyonun ya da dijitalin sunduğu kurgusallıkla zaman öldürmekte. Hal böyle olunca bir yandan izleyici beklentisi artmakta, bir yandan da dizilerin kalite çıtası yükselmekte. Vasatlıklarda direnenlere de en kestirmeden yol gözükmekte.

Nasıl ki, bu yaz ekranların dizi konusunda eskiye kıyasla daha seçici olduğunu gördük. Az sayıda ama çoğunlukla elle tutulur işler sunuldu izleyiciye. Arada çıkan düşük performanslı birkaç yapım da tutunamayıp sonlandı zaten.

Şimdi önümüzde yeni sezon var. Anlaşılan o ki yeni sezonda da kaliteye özen gösteren bu dizi mantığı çokça hüküm sürecek. Eskilerle yenilerin harmanlanacağı ekran düzeninde ellerini güçlü tutmak için yarışan kanallar gerek içerik gerekse oyunculuk adına kayda değer işlere yönelecek. Nitekim tanıtımlarından görüldüğü kadarıyla doğru tercihler yapılmış halihazırda.
Kısaca yeni sezon işlerinden bazılarına bakacak olursak…
 
KANAL D’NİN ‘O KIZ’ DUYGUSALLIĞI

‘Yargı, Camdaki Kız, Üç Kızkardeş’ dizileriyle ve dahi beş yeni oyuncuyu kadrosuna katarak 17’nci sezonunu Eylül’de başlatmaya hazırlanan ‘Arka Sokaklar’ klasiğiyle geçen sezonda hayli ilgi gören Kanal D yaz aylarında da romantik komediye yeni bir soluk getiren ‘Seversin’ ile izleyiciyi kendine bağladı malumunuz. Bu performansların yeni sezon için de beklenti yarattığı muhakkak.

Tam da bu noktada ‘O Kız’ çıkıyor karşımıza. Kanal D’nin ilk tanıtımıyla kendini belli eden ‘O Kız’ duygusallığı yeni sezon için oldukça umut verici sinyaller yansıtıyor bize. Zira ‘Bir gün başıma çok kötü bir şey gelse ne yaparsın baba’ sorusuna ‘Ağlarım Zeyno, çok ağlarım’ cevabını vererek duygusallıkla saflığın harmanlandığı bir tanıtım yapan ‘O Kız’ın içeriği oldukça dikkat çekici!

Başrollerini Erkan Petekkaya, Sezin Akbaşoğulları, Cengiz Orhonlu, Dilin Döğer ve Macit Koper'in paylaşacağı dizide bana göre bu dikkat çekiciliğin baş unsuru, hüzünlü ve sevgi dolu bir baba-kız hikayesi anlatacak olmasının ötesinde, Erkan Petekkaya’nın başarıyla canlandıracağına inandığım ‘Kadir’ karakteri.

Çünkü Kadir, 45 yaşında olmasına rağmen 5 yaşında bir çocuğun saflığıyla hayatı algılarken, sevginin önemini hatırlatacak bizlere. Kadir, hayatın tüm acımasızlıklarını içindeki sonsuz sevgiyle göğüslerken onun bu duygusal hassasiyeti, içindeki bitip tükenmeyen sevgisi ön plana çıkacak. Kadir’deki saf sevginin gücü hem onun hayatındaki herkesi hem de ekran başındakileri sarıp sarmalayacak. Yaşamdaki kötülüğü iyilikle yenilebilecek mi Kadir? İzleyip göreceğiz.
 
‘KUSURSUZ KİRACI’ GERİLİMİ…

Geçtiğimiz sezonu ‘Mahkûm’ ve ‘Yasak Elma’ dizileriyle idare edip sona doğru ‘İyilik’ten nemalanan FOX TV yaz sürecini boş geçmedi. Zorbalık gerçeğine sükunetle yaklaşma farklılığı gösteren ‘Tozluyaka’ ve aşkla komediyi medikal atmosferde buluşturarak tarzını sergileyen ‘Senden Daha Güzel’ dizileriyle beklentileri karşılarken bir yandan da her iki yapımın verimli performanslarıyla sezona köprü kurdu.

‘Gizli Saklı’da umduğunu bulamayan kanalın yaz dizileri yeni sezon yarışında güçlü rakipler karşısında nereye kadar dayanabilirler bilemeyiz ama… FOX’un ilgi çekici yenilerle elini güçlendirmede kararlı olduğunu şimdiden söyleyebiliriz.

ZiraBir cinayeti nasıl çözersin? Katilin izlerini arayarak mı, kurbanın gizlerini bularak mı?’ sorgusunu yapıp kiracı dayanmayan meşhur dairenin gizemiyle mahalle sakinlerinin bilinmezliğini buluşturan ve içerik tanıtımlarıyla gizemli bir hava estiren ‘Kusursuz Kiracı’ gerilimi yarışa sıkı hazırlanıldığının kanıtı gibi.

Dizinin içeriğine kısaca değinirsek… ‘Kusursuz Kiracı’da Dilan Çiçek Deniz’in canlandırdığı Mona, internet gazetesinde çalışmakta… İstanbul’un farklı noktalarında yaşanan ev kundaklaması vakalarının haberini yapan yetimhane kızı Mona’nın partneri de Serkay Tütüncü’nün canlandırdığı fotoğraf muhabiri Yakup. Aynı haberin peşinden koşarken karşılaşacaklar. Ancak asıl olay Mona’nın, oturduğu evden atılınca mecburen yeni tanıştığı Yakup’un evine kiracı olmasıyla başlayacak. Böylece ismiyle çelişen görünümdeki Yuva Apartmanı’nın gariplikleri, komşuların gizemli tavırları ve memnuniyetsizlikler dökülecek ortaya. Mona da bir anda bu zorunlu kiracılıktan gelişen gizemin ve gerilim atmosferinin içinde bulacak kendini. Tabii Melisa Döngel’in hayat verdiği yetimhane arkadaşı polis Leyla da gizli göreviyle gösterecek varlığını.

Kısacası; Dilan Çiçek Deniz, Serkay Tütüncü, Melisa Döngel, Rüçhan Çalışkur, Bennu Yıldırımlar, Özlem Tokaslan, Ruhi Sarı, Beyti Engin, Deniz Cengiz, Umut Kurt, Nilsu Yılmaz, Rami Narin, Ümmü Putgül, Alptekin Serdengeçti, Şirin Öten, Hasan Şahintürk gibi isimlerden oluşan kadrosuyla da dikkat çeken ‘Kusursuz Kiracı’ gerilimi, tanıtım aşamasında merak uyandıran ve farklılık izlenimi veren türden. Rakiplerle mücadelede ne derece başarı sağlayacak? Bekleyip göreceğiz.

 
ATV’DE ‘BİR KÜÇÜK GÜN IŞIĞI’…

Yeni sezon için ilk tanıtımlarını yapan iddialı dizilerden biri de ‘Ben Bu Cihana Sığmazam’ dizisiyle Oktay Kaynarca’yı yeniden izleyiciyle buluşturup ‘devletin bekası-intikam-aşk’ harmanına dayalı bir işe daha imza atmaya hazırlanan, ATV’deki ‘Bir Küçük Gün Işığı’
Berk Oktay ile Seray Kaya’nın Fırat ile Elif karakterlerini canlandıracağı NGM imzalı dizi, geçmişten gelen sırların beklenmedik biçimde ortaya çıkmasıyla gelişecek bir öykü izletecek bizlere.

‘Bir kadın bir adamı ne kadar sevebilir? Ne yapar 10 senedir bir yalanın içinde yaşadığını öğrendiğinde’ sorgusuyla tanıtımını yaparken bilmediği bir kıza sahip olduğu iddiasıyla karşı karşıya kalan Elif’in çaresiz şaşkınlığına tanık eden ‘Bir Küçük Gün Işığı’, Venedik’ten İstanbul’a uzanırken sır dolu hayatların çatışmacılığına tanık edecek bizleri.
Bu açıdan ele alındığında başka işlere benzetilmesi kuvvetle muhtemel yapımdaki ‘merak’ duygusunun iyi yönetilmesi gerektiğini ve doğru kurgulanmış sırların ilgi artırmadaki önemini bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

Nitekim, ‘Bir Küçük Gün Işığı’ Elif ve Fırat karakterleriyle merak uyandırma hususunun hakkını verecek gibi duruyor. Şöyle ki; sırlarla gerçeklerin birbirine karıştığı bir dünyada ilerleyen Elif, karşılaştığı gerçekler neticesinde kendi hayatının bir masaldan ibaret olduğunu öğrenecek. Zorlukları aşmada kendine yardım eden Fırat da bu sırların bir parçası olunca bilinmezlikler iç içe geçecek.

Anlayacağınız okul yıllarından tanıdığı Hakan’la mutlu bir evlilik sürdürüp düğün organizasyonlarıyla uğraşan ve kocasının ölümüyle hayatı altüst olan Elif’in ilmek ilmek çözeceği gizemler ve Fırat’ın bilinmeyenleri ‘Bir Küçük Gün Işığı’nın elini güçlendiren kozları! Tabii bu kozların iyi değerlendirilmesi kaydıyla!

 
SONUÇTA; Gelecek Uzun Sürer, Tuzak, Yalı Çapkını, Gecenin Ucunda, Yeni İstanbul gibi yapımların da yer alacağı yeni sezon oldukça sıkı geliyor… Ve dahi beraberinde zorlu bir rekabetçiliği de getiriyor.

‘İyi olan kazansın… Baş eğlencesi kurgu dünyası olan izleyicinin zamanı boşa harcanmasın’ diyerek koyalım noktamızı.
Son söz başarı koçlarının öncüsü kabul edilen William Boetcker’dan gelsin… ‘Diğerlerinin ne yaptığını önemsemeyin; işinizi yaptığınızdan daha iyi yapın, kendi rekorunuzu her gün bir daha kırın, başarılı olacaksınız’.
 
Anibal GÜLEROĞLU
www.twitter.com/guleranibal