T.C. Sanatçı İnisiyatifi’nin önderliğinde  AKP’nin ‘ Sanata Darbe Girişimine ‘DUR ’ demek için, Ulus 1. Meclis önünde toplanan  Ankaralı Sanatçı ve Sanatseverler Kültür Bakanlığı önüne yürüyerek basın açıklaması yaptılar. 

Devlet sanat kurumlarından pek çok sanatçı, konservatuar öğrencileri, öğretim üyeleri ve sanatseverlerin yanı sıra  İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye’nin ilk kadın Orkestra şefi İnci Özdil, CHP Milletvekilleri Gürkut Acar, Aylin Nazlıaka, MÜZED Başkanı Refik Saydam, Yazar Ali Külebi, Ressam Muharrem Pire, Opera Sanatçıları Derneği , TGB, İşçi Partisi gibi kitle örgütü ve Partilerin yoğun destek verdiği eylemde konuşan İnisiyatif dönem sözcüsü Sıdıka Özdil Şunları söyledi:

 

Değerli Sanatçı Arkadaşlarım, Müzik ve Sahne Sanatları Öğretmen ve Öğrencileri, Sanat Emekçileri, Sanatseverler, Milletvekillerimiz ve Basınımızın Değerli Mensupları;

Bugün buraya, AKP’nin sanata darbe girişimine “DUR” demek için; Cumhuriyetin kazanımı olan Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 1924’te yaktığı meşaleleri olan SANAT KURUMLARIMIZI KAPATTIRMAYACAĞIMIZI tüm dünyaya ilân etmek için toplanmış bulunmaktayız.

Dünyanın en eski Orkestralarından birisi olarak kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Yasasını, Opera-Bale Yasasını, Devlet Tiyatroları Yasasını yok ederek, onların yerine, kısa adıyla ‘TÜSAK’ Türkiye Sanat Kurumu Yasasını getirmeye çalışan ve bu Yıkım Yasası ile 55 Devlet Sanat Kurumunu kapatıp, sanatçılarımızı düz çalışan haline getirip sanatçıyı taşeron işçi konumuna düşürerek, sanat kurumlarımızın taşınır-taşınmaz tüm mallarını (yani enstrümanlarımızı, sahnelerimizi, müze ve kütüphanelerimizi) satma yetkisini Bakanlar Kurulunun atayacağı 11 kişinin sorumluluğuna veren; SANATI, SANATÇISIYLA BİRLİKTE SATILIĞA ÇIKARAN KARANLIK AKP ZİHNİYETİNE ‘HAYIR’ demek için buradayız.


AKP tarafından karartılmaya çalışılan sahnelerimizi, sanatımızla aydınlık tutacağımızı, buradan ilân ediyoruz.

Sanatçılar, Sanat Öğretmen ve Öğrencileri ile Sanat Emekçileri olarak bu baskılara karşı “YARATMA SEFERBERLİĞİ” başlatıyoruz!...

Türkiye’yi sanatımızla güzelleştireceğiz...

T.C. Sanatçı İnisiyatifi olarak alnımızdaki sanatımızın ışığı ile Atatürk’ün kurup bize emanet ettiği Çağdaş, Laik Türkiye’yi AYDINLATMAYI sonsuza dek sürdürme kararlılığımızı, buradan tüm dünyaya haykırıyoruz.

 

   * Yaşasın Sanat

   * Sanatçılar Birlikte; Çağdaş, Lâik Türkiye

   * Diren Sanat, Türkiye Seninle 

T.C. Sanatçı İnisiyatifi Dönem Sözcüsü Sıdıka Özdil’in ardından söz alan İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye’nin ilk kadın Orkestra şefi İnci Özdil de şunları söyledi: 



AKP’nin karanlık düşüncelerine karşı tarafımızı belli edip mücadeleye geçiyoruz. Biz sanatçılar, sanatçı olmanın verdiği değerlerle bu mücadeleyi verip zafere ulaşacağız. Buradan Kültür ve Turizm Bakanı’na sesleniyorum. Hiçbir kurumumuzu kapatamayacaksın. İzmir, İstanbul ve Ankara’da sanatçılar olarak Aralık ayında eylemler yapacağız. Bunlardan en sonuncusu Ankara’da olacak ve çok büyük bir eylem olacak. Ortaçağ’ın karanlığını sanatın ışığıyla aydınlatacağız.

Editör: TE Bilisim