OYUNCULAR SENDİKASI’NDAN TÜRKÇE SESLENDİRME SEKTÖRÜNDE ÇIĞIR AÇACAK PROTOKOL
Yıllardır ücret artışı görmeyen seslendirme sektöründe TV, internet, sinema vb. mecralarda uygulanmak üzere Oyuncular Sendikası tarafından hazırlanan Seslendirme Kuralları ve Taban Ücretlerin Belirlenmesine Dair Protokol, ilgili seslendirme stüdyolarının tamamına yakınının imzasıyla geçtiğimiz hafta kabul edildi.
 
1 Ocak tarihinde yürürlüğe girmesiyle geçiş sürecini başlatan ve 1 Mayıs itibarıyla tüm içeriğiyle geçerlilik kazanacak protokol, seslendirme oyuncularının çalışma koşullarına ve performans ücretlerine düzenleme getirmesinin yanısıra sektörde bir ilk olarak seslendirme oyuncularının seslerinin yeniden kullanımıyla ilgili hak devir bedellerini de içeriyor.
 
Oyuncular sendikası ve 22 seslendirme stüdyosu arasında 2016 yılında oluşturulan ‘Sosyal Diyalog’ süreciyle sektörün çalışma koşullarının düzenlenmesi, çağdaş standartlara kavuşması hedeflenmiş, ilk olarak fiziki çalışma koşulları ve stüdyo-sanatçı koordinasyonuyla ilgili, sonrasında 1 Ağustos 2017’den itibaren yürürlüğe giren ‘Netflix taban ücret tarifesi’yle ilgili anlaşmalar imzalanmıştı.
 
2019 sonunda sektörde yaşanan gelişmelerle bu kez hak devri ve telif hakları bedellerinin düzenlenmesi konusu gündeme gelmiş, #sesimizhakkımızdır #OurVoicesOurRights etiketleriyle medyada seslendirme oyuncularının hak arayışına dair etkili bir kampanya yürütülmüş, seslendirme oyuncularından aldığı yetkiyle Oyuncular Sendikası ilgili stüdyoları yine ‘sosyal diyalog’ yöntemiyle müzakereye davet etmişti.
 
Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Sercan Gidişoğlu, seslendirme oyuncularının ilgili kanundan doğan haklarını etkin şekilde hayata geçirmek için sosyal diyalog yöntemiyle sağlanan doğru iletişimin sürece dahil olan taraflar arasında en az sürtüşmeyle en hızlı ve doğru sonucu getirdiğini ifade etti. Bu protokolle seslendirme oyuncularının meslek hayatlarında yeni bir dönemin başlayacağının altını çizen Gidişoğlu, bu süreçte bilinçli, sabırlı ve kararlı bir duruş sergileyerek ortak irade gösteren seslendirme oyuncularına da teşekkür etti.