Dünya Kadınlar Günü; yani asıl ismiyle Dünya Emekçi Kadınlar Günü, yaklaşık bir buçuk asırdır kadın hakları mücadelesinin ve kadın dayanışmasının bir sembolü olarak  her yıl 8 Mart’ta kutlanıyor. 1977 yılından beri Birleşmiş Milletler tarafından resmî olarak da kutlanan bugün, herkes için farklı bir anlam taşıyor. 5 milyona yaklaşan üyesiyle Avrupa’nın lîder kaçamak sitesi Gleeden’ın yaptığı anket, bugünün kime ne anlam ifade ettiğini ortaya koyuyor.

 

Kadınlar Günü sizin için ne ifade ediyor?

Kadın katılımcıların %78'ine göre Kadınlar Günü kutlanması gereken sembolik bir günken diğerlerine göre faydasız hattâ oldukça riyakâr bir konu. Çünkü bu günü kutlamayı, kadınların eşitsizlik ve saygısızlığa mâruz kaldığı diğer 364 günü perdelemeye çalışmak olarak görüyorlar. 


Erkeklerin %89'u da Kadınlar Günü kutlamasının gerekli olduğunu, ancak %36'sı Erkekler Günü diye bir gün belirlenmesini ve kutlanmasını istiyorlar. Kadınların sadece %15'i bu fikre katılıyor!

 

Kadınlar Günü eşitsizlikle mücadelede yardımcı oluyor

Yaşadığımız toplum içinde kadınlar daha fazla özgürleştikçe onlara bakışımız da değişiyor. Erkek katılımcıların %82'si gündelik ev işlerinde kendilerinin de yardım etmeleri gerektiğini düşünüyor (gerçekte yapıyorlar mı?). Ayrıca %92'si de eşlerini kariyer hedefleri konusunda desteklediklerini söylüyorlar. 

Erkeklerin de kadınların da üçte ikisi, gerek eşit olmayan gelir, gerek evlilik tazminatı, gerek hamilelik izni gibi ayrımlar konusunda daha gidilecek çok yol olduğunu düşünüyorlar. 

 

Peki ya sadakatsizlikte eşitlik?

Çok azı dışında, filmlerde de aldatma genelde kadınlardan ziyâde erkekler tarafından yapılır. Ankete katılan kadınların %68'i ve erkeklerin %85'ine göre, aldatma –hâlâ- ancak yapan erkekse hoş görülebilen bir şey. Erkek sadâkatsizliği, kültürel olarak her iki cinste de daha kolay kabul görüyor... 

Editör: TE Bilisim