Discover Events ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) iş birliği ile gerçekleşen Dünya Helal Zirvesi 1. İslam Ülkeleri Aşçılar Kupası'nda 12 ülkeden profesyonel şef hünerlerini sergiledi. Etkinlik kapsamında ayrıca İSMEK Şefleri Yarışıyor ve Engelsiz Lezzetler etkinlikleri ile profesyonel ve amatör aşçılar bir araya geldi. Butik pastacılık atölye çalışmalarının yapıldığı, Ege Bölgesi'ne, İç Anadolu Bölgesi'ne, Karadeniz Bölgesi'ne ve Marmara Bölgesi'ne ait yöresel lezzet sunumlarının gerçekleştiği etkinlik büyük ilgi gördü.

Dünya Helal Zirvesi 2018 ve 6. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı, bu yıl iki önemli yarışmaya da ev sahipliği yaptı. 1. İslam Ülkeleri Aşçılar Kupası ve İSMEK Şefleri Yarışıyor'a katılan aşçıların işçilik, hijyen, israf, sunum ve prezantasyon değerlendirmeleri uluslararası jüri tarafından yapıldı ve kazananlara ödüller takdim edildi.

1. İslam Ülkeleri Aşçılar Kupası'nda altın madalya Özbekistan'ın oldu. Akhmad Khamdamov ve Nodirjin Tokhirjonov'a ödülleri Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice tarafından takdim edildi. 1. İslam Ülkeleri Aşçılar Kupası'nda  gümüş madalyayı Azerbaycan'dan Mirmovsun Dadashov, Narmin Azdarli; bronz madalyayı Maldivler'den Mohammed Adil, Nathif İbrahim; dördüncülük ödülünü ise Ürdün'den  Omar Mohammed Mousa Alawajne, Fadi Khaled Salri Alkhatib kazandı.

 

Yarışmanın değerlendirme kriterlerinden biri de "israf"tı

Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) işbirliği ile gerçekleşen 1. İslam Ülkeleri Aşçılar Kupası, on iki ülkenin katılımı ile gerçekleşti. Kupa mücadelesinde tamamen helal sertifikalı gıdalar kullanılarak, İslami kurallara göre üretim ve israf gibi kriterler, puanlamada ön planda oldu. Yarışmanın kazananları Cezayir, Azerbaycan, Lübnan, Tunus, Bangladeş, Mısır, Suudi Arabistan da üyelerin yer aldığı uluslararası jüri tarafından belirlendi.

 

"2019'da 57 ülkenin katılımı hedefleniyor"

Discover Events'in Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete,  yarışma ile ilgili olarak, "1. İslam Ülkeleri Aşçılar Kupası'nda bu yıl yarışan on iki ülke ile oldu. Önümüzdeki yıl bu sayıyı 57 ülkenin katılım yaptığı büyük bir lezzet festivaline dönüştürme arzumuz var" açıklamasını yaptı.

 

İSMEK Şefleri Yarıştı, birinciler ödüllerini Demet Sabancı'dan aldı

Dünya Helal Zirvesi kapsamında düzenlenen İSMEK Şefleri Yarışıyor'a toplam 41 ekip katıldı. Altın Madalyanın sahibi olan Rümeysa Sivri ve Ensar Gürbüz ödüllerini Demet Sabancı'dan aldılar. Yarışmada Melek Yükseker, Nur Eres gümüş madalyanın; Anal Babal ve Ali Görgü bronz madalyanın; Mine Tahmaz ve Sevgi Akbaba ise dördüncülük ödülünün sahibi oldular.

 

"Engelsiz Lezzetler" etkinliği de düzenlendi

Dünya Helal Zirvesi 2018 ve 6. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı'nda yarışmaların yanı sıra atölyeler de düzenlendiİZEV işbirliği ile düzenlenen "Engelsiz Lezzetler" etkinliğinde  farklı gelişim gösteren 7 katılımcı, TAŞPAKON aşçıları ile birlikte lezzetli pastalar hazırladılar.

 

TAŞPAKON Hakkında

Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) Türkiye’de aşçılık ve pastacılık sanatının, aşçısının ve pastacısının, gelişmesine katkı sağlamak, ülke mutfağına ve yöresel mutfaklara ait değerleri günümüz yaşam standartlarına uygun bir hale getirip koruma altına almak, bu konuda farkındalık oluşturup tüketiminin artmasına katkı sağlamak, ülkemizdeki aşçılar ve pastacılar arasında mesleki ve sosyal dayanışmayı artırmak, hizmet konuları doğrultusunda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlarla iş birliği yapmak ve destek olmak amacı ile 3 bölgesel federasyon (Marmara Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu, Karadeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu, Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu) ve 17 dernek ile kurulmuştur. Halen 7 bölgesel federasyon ile faaliyetlerine devam etmektedir.