Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD)  başlatılan ve bir çok sivil toplum kuruluşunun desteklediği 'Sana İhtiyacım Var' kampanyası kapsamında Kimse Yok Mu'nun yaklaşık 1,5 milyon liralık  11 tır yardım malzemesi, 31 Ocak Cuma Günü Kilis'ten yola çıkıyor.

 

Suriyeli mültecilere umut olacak hayati önem taşıyan 11 tırdan oluşan yardım malzemesi Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ve Kilis Vali Yrd. Ulaş Akar'ın da katılımı ile Öncü Pınar Sınır Kapısı ve Suriye sınırı arasında oluşturulan tampon bölgede oluşturulacak çadırkente doğru hareket ediyor. Isı yalıtımlı ve su geçirmez çadırların da aralarında bulunduğu yardım malzemesi Türkiye ile Suriye arasındaki tampon bölgede Suriye'deki savaştan etkilenen başta çocuk ve kadınlar olmak üzere tüm ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Kimse Yok Mu'nun 'Öncü Pınar Sınır Kapısı Çadırkenti'ne göndereceği 11 tır yardım malzemesi 500 çadır, 125 ton un, çocuk bezi, mama, bisküvi, biberon, çocuk battaniyesi, çocuk kıyafeti, sabun, çamaşır -bulaşık deterjanı, şampuan, kadın pedi, gıda malzemesi, 7 bin battaniye ve halıdan oluşuyor.

 

Suriye'de kış mevsimiyle bastıran aşırı soğuklar, temel gıda ve ihtiyaç maddelerine ulaşmakta zorlanan binlerce kişiyi ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan. Kimse Yok Mu Genel Sekreteri Savaş Metin; "Öncü Pınar Sınır Kapısı ve Suriye sınırı arasında oluşturulan tampon bölgede oluşturulacak çadırkentte barınma ve gıda en önemli iki problem, bu iki problemi çözmek için yardım tırlarımızı bölgeye gönderiyoruz." dedi. Barınma problemini çözmek için bölgeye ısı yalıtımlı, yağmur ve rüzgar geçirmez çadırların gönderildiğini ifade eden Metin, "Bu çadırlar sayesinde Suriyeli kardeşlerimiz soğuk kış şartlarından korunmuş olacak. Bölgeye artırarak göndereceğimiz yardımlarla da gıda sorununu çözmeye çalışacağız." şeklinde konuştu.        

 

 

Kimse Yok Mu İlk Günden İtibaren Suriyelilerin Yanında

 

Suriyeli savaş mağdurlarının ilk günden itibaren yanında olan Kimse Yok Mu, soğuk kış şartlarının ağırlaştığı ve açlık tehlikesinin bulunduğu bölgelere yardımlarını ulaştırıyor. Savaştan birinci derecede etkilenen çocuk ve kadınlar başta olmak üzere tüm ihtiyaç sahiplerine hız kesmeden yardımlarına devam eden Kimse Yok Mu, AFAD başkanlığında yürütülen ve birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği 'Sana İhtiyacım Var' kampanyası için yardım tırlarını bölgeye göndermeye devam ediyor. Geçen Yıl 'Bir Ekmek Bir Battaniye' projesi için yardımseverlerin seferber olduğunu hatırlatan Savaş Metin, "Suriyeli savaş mağduru çok sayıda insana götürülen bu yardımlar hayati önem taşıyor." dedi.  Bulundukları bölgeyi terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin büyük bir çoğunluğunun çocuk ve kadınlardan oluştuğunu ifade eden Metin, "1 milyondan fazla mülteci olduğu tahmin ediliyor. Suriye'deki ağır kış şartları ve açlıktan dolayı çocuk ölümleri her geçen gün artarak devam ediyor. Ne yazık ki Suriye'ye gönderilen insani yardım malzemeleri tahmin edilenden daha önemli." şeklinde konuştu.

 Kimse Yok Muya yardımlarından dolayı teşekkür eden Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, İnsanlar ağaçlarda yiyecek yaprak bulamadığını söylüyor, bu gönderilen yardımlar açlık ve soğuktan dolayı zor günler geçiren Suriyeliler için çok önemli dedi. 20 den faza sivil toplum kuruluşunun kampanyaya destek verdiğini belirten Dalman, 11 tırın hayati önem taşıdığını belirtti.

 

Kimse Yok Mu Suriyeli Mültecilere 240 Tır Yardım Gönderdi

 

Savaşın ilk günlerinden itibaren Suriyelilere yardım malzemesi götüren Kimse Yok Mu bugüne kadar mültecilere 50 milyon liraya yaklaşan yardım yaptı. Suriyeli mültecilere yardımlarını her geçen gün artırarak devam eden Kimse Yok Mu, toplam 240 tır yardım malzemesini Suriyeli savaş mağdurlarına ulaştırdı. Kilis'te kurulan gezici aş evinde günlük 4 bin kişiye sıcak dağıtım da yapan dernek, Kilis'te bulunan  tıp merkezi ile kamplarda yaşayan mültecilere sağlık hizmeti vermeyi de ihmal etmiyor. Suriye kökenli doktor, hemşire ve eczacılardan oluşan 12 gönüllü personelin çalıştığı tıp merkezinde ortalama 150 mültecinin tedavisinin gerçekleştiğini belirten Savaş Metin, "Gıdadan temizliğe, giyimden ev eşyasına, nakit para yardımından kömür yardımına kadar her türlü ihtiyaca yönelik yardımları ulaştırıyoruz. 17 bin Suriyeliye 3 buçuk milyon TL nakdi yardım kampanyası ile Türkiye'de ilk defa BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile ortaklaşa proje yürüten Kimse Yok Mu, Suriyelilerin her daim yanında.


Suriyeliler İçin Neler Yapıldı?

 

Bugüne kadar başta Hatay, Hatay-Yayladağı, Hatay-Reyhanlı, Gaziantep, Gaziantep-Nizip, Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye ve Malatya olmak üzere ülkemize sığınan Suriyeli mültecilere gıda, giyim, battaniye, ev eşyası, sağlık, temizlik ve eğitim ihtiyaçlarını gidermek üzere 240 tır insanı yardım malzemesi göndermiş, yaklaşık 50 milyon TL'lik yardımda bulundu. Ayrıca Kimse Yok Mu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile birlikte yürütülen proje kapsamında; Gaziantep, Kilis, Nizip, Reyhanlı ve Yayladağı'nda ikamet eden kamplar dışındaki kadın ve çocukların oluşturduğu 2 bin 900 muhtaç aileden 17 bin kişiye toplam 3,5 milyon liralık özel hazırlanmış banka kartlarıyla nakdi yardımda bulunulmuştur.

 

Nasıl Yardım Yapılır?

 

'Sana İhtiyacım Var' kampanyasına destek vermek isteyenler  www.kimseyokmu.org.tr web sitesi ya da YARDIM yazıp 5777'ye kısa mesaj gönderebilirler.

Editör: TE Bilisim