Çağdaş mimarlık ortamında 40 yaş ve altındaki genç mimarlar tarafından üretilen yenilikçi fikir ve projeleri kayıt altına almayı ve geniş kitlelerle buluşturmayı hedefleyen GEMSS, 5 Eylül - 12 Ekim tarihleri arasında The Circle’da gerçekleşecek serginin ardından, 1-30 Haziran 2020 tarihleri arasında da Londra Mimarlık Festivali kapsamında RIBA’da (Royal Institute of British Architects) sergilenecek. Katılım için son başvuru tarihi 16 Temmuz olan GEMSS, genç mimarları ön plana çıkartarak, ulusal ve uluslararası ölçekte seslerini duyurabilmelerini sağlayan bir platform olma misyonuyla yola çıkıyor.

GEMSS’in multidisipliner seçici kurulu mimarların yanı sıra mimarlık kültürüne katkıda bulunmuş sanatçılar, akademisyenler ve sektör temsilcilerinden oluşuyor. Sait Ali Köknar küratörlüğünde düzenlenecek GEMSS’in 2019 seçkisi, Hafriyat Grubu kurucularından Ressam Antonio Cosentino, CM Mimarlık Kurucusu Mimar Cem Sorguç, M+D Mimarlık Kurucu Ortağı MimarDürrin Süer, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Kahvecioğlu, Tabanlıoğlu Architects Ortağı Mimar Murat Tabanlıoğlu, Hill International Başkan Yardımcısı Serdar Güçar ve İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zuhal Ulusoy’dan oluşan seçici kurul tarafından belirlenecek.

Seçilen işlerdeki düşünsel ve kavramsal odak noktalarının kaydını tutarak, mimariye dair çok boyutlu bir arşiv oluşturacak olan seçki, Türkiye’nin mimarlık kültürüne hizmet eden etkinliklerden biri olmayı hedefliyor. GEMSS, seçkide yer alan genç pratiklerin projelerini ve mimari yaklaşımlarını kamuyla paylaşmak ve etkileşime açmak üzere bir sergi ile tamamlanacak. Mimari eser ve yaklaşımların küratoryal bir düzlemde sanatsal öğelerle bütünleşik olarak yer alacağı sergi, seminer, panel ve konuşmalar ile desteklenecek. Kalıcı bir arşiv oluşturmayı amaçlayan GEMSS, seçki kitabıyla da mimari literatüre katkıda bulunacak. GEMSS için son başvuru tarihi 16 Temmuz.

Etkinlik Takvimi

Duyuru:                                                                                          20 Mayıs Pazartesi

Son başvuru tarihi:                                                                        16 Temmuz Salı

Sonuçların ilanı:                                                                             30 Temmuz Salı

Sergi (The Circle) :                                                                         5 Eylül – 12 Ekim 2019

Sergi (RIBA) :                                                                                 1 Haziran – 30 Haziran 2020