TİYATRO SANATÇISI AHMET YENİLMEZİN YAZIP OYNADIĞI “1915’TEN 15 TEMMUZ’A” İSİMLİ TEK KİŞİLİK OYUN, ATO MECLİS SALONU’NDA SAHNELENDİ. 
 
ATO BAŞKANI BARAN: BİZDEN SONRAKİ NESİLLERİN ÇANAKKALE RUHUNU KAYBETMEMESİ İÇİN SEYİT ONBAŞI’YI DA BAŞÇAVUŞ ÖMER HALİSDEMİR’İ DE UNUTMAYALIM, UNUTTURMAYALIM”
 

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO’nun düzenlediği “Çanakkale’den 15 Temmuz’a” programında, “Bizden sonraki nesillerin de Çanakkale ruhunu kaybetmemesi için Seyit Onbaşı’yı da Başçavuş Ömer Halisdemir’i de unutmayalım, unutturmayalım” dedi.
 
Tiyatro Sanatçısı Ahmet Yenilmez’in senaryosunu yazıp oynadığı 1915’ten 15 Temmuz’a” isimli tek kişilik oyun, ATO Meclis Salonu’nda sahnelendi. Çanakkale ruhunu gençlerle paylaşmak amacıyla düzenlediği programa, ATO’nun her yıl düzenlediği Çanakkale gezisine iştirak eden 300’ü aşkın öğrenci ve öğretmen katıldı. Program, Hafız Erdal Aslan’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
 
-ATO ÇANAKKALE’YE 32 BİN ÖĞRENCİ GÖNDERDİ-
 
ATO Başkanı Gürsel Baran, programın açılışında yaptığı konuşmada, 2005 yılından bu yana Ankara’nın farklı ilçelerinden ortaokul ve lise öğrencileri için Çanakkale Eğitim Gezisi düzenlediklerini belirterek, “Bu yıl göndereceğimiz 5 bin öğrenciyle birlikte, 13 yılda toplam 32 bin öğrencimizi Türk tarihinin en önemli zafer destanının yazıldığı Çanakkale’ye göndermiş olacağız. Çanakkale ruhunu geleceğimiz olan gençlere aktarmayı, bize o destanı yaşatan atalarımıza karşı görev sayıyoruz” dedi. Çanakkale’yi 1915 yılında geçilmez yapan ruhun 15 Temmuz’da tekrar ortaya konduğunu vurgulayan Baran, şöyle devam etti:
 
“Aziz milletimiz, FETÖ’nün hain darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz gecesi, Çanakkale ruhunun ölmediğini, bilakis, vatan söz konusu olduğunda bu milletin her bir ferdinin tıpkı Çanakkale’de olduğu gibi tereddüt etmeden canını ortaya koyabileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Bu ruhun ete kemiğe bürünmüş adı Çanakkale’de Seyit Onbaşı ise 15 Temmuz’da Ömer Halisdemir’dir. Bizden sonraki nesillerin de Çanakkale ruhunu kaybetmemesi için Seyit Onbaşı’yı da Başçavuş Ömer Halisdemir’i de unutmayalım, unutturmayalım. Devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan, milli, manevi, ahlaki ve evrensel değerlere sahip üstün vasıflı bir gençlik yetiştirelim.”
 
Ekonomisi güçlü olan bir ülkenin dar zamanlarda muhtaç olduğu kaynaklara fazlasıyla sahip olacağına dikkati çeken Baran, gençlere, “Yetişip meslek edindiğinizde ister mühendis, mimar olun, ister öğretmen, doktor; ister esnaf, ister mühendis; hangi işi yaparsanız yapın hakkını vererek çalıştığınızda, bu topraklarda bugüne kadar şehit düşen atalarımızın bıraktığı mirasa layık olursunuz. Bu mirasın hakkını verir, aziz şehitlerimizin ruhunu şad edersiniz” öğüdünü verdi.
 
Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiirini de okuyan Baran, milli mücadelenin sadece siperde değil ekonomi, bilim ve teknoloji cephesinde verildiğini de sözlerine ekledi. İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, konuşmasının ardından ATO Başkanı Baran’a bir plaket, öğrenciler ise çiçek sundu.  


        
-ÇİÇEK: “TARİHTE CEHALET VATANDAN EDER”-
 
Programa katılan TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek de konuşmasında Çanakkale Zaferi’nin önemine işaret ederek, “Çanakkale olmasaydı biz bugün burada bu toplantıyı yapamazdık. Son 100 yıldaki kazanımlarımızın önsözü Çanakkale’dir” dedi. Çiçek, Çanakkale’ye her yıl binlerce öğrenci gönderen ATO’yu tebrik ederek, “Çanakkale’yi ziyaret bir turistik ziyaret değil. Belli ki Ticaret Odamız bir eksikliği tespit etmiş. Dinde cehalet imandan eder, tarihte cehalet vatandan eder. Onun için Ankara Ticaret Odası’nın bu organizasyonunu çok önemli buluyorum” dedi. Salondaki öğrencilere Yahya Kemal’i tanıyıp tanımadıklarını soran ÇiçekYunus Emre’nin “İlim ilim bilmektir/İlim kendin bilmektir/Sen kendini bilmezsin/ Ya nice okumaktır” dizelerini hatırlatarak, gençlere tarihe ilgi göstermeleri tavsiyesinde bulundu.
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Yasin Aktay ise gençlerin Çanakkale’yi bir destana dönüştürdüklerini belirterek, “Biz gençlerimizi seviyoruz. Gençlere inancını, güvenini yitirmeyen bir hareketiz” dedi. 15 Temmuz’da Çanakkale Savaşı’ndan bir gecelik bir sahnenin ortaya konduğunu ancak gençlerin meydanlara akarak Çanakkale’de olduğu gibi vatanın namusunu çiğnetmediğini vurgulayan Aktay, ATO’nun 32 bin genci tarihle buluşturmasının çok önemli bir olay olduğuna da işaret etti.
 
TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler de konuşmasında gençlerden tarih okumalarını isteyerek, “Bu topraklarda ayakta kalmak çok zor. Tarihimizi, geçmişimizi, kültürümüzü ve sanatımızı çok iyi bilmemiz lazım” dedi. İşler, 15 Temmuz şehitlerinin bu toprakların vatan olduğunu bir kez daha dünyaya gösterdiğini vurguladı.   
 
İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı ise Türkiye’nin stratejik bir coğrafyada yer aldığını belirterek, vatanın müdafaası konusunda gençlere güvendiklerini söyledi. Bardakcı da düzenlediği Çanakkale gezilerinden dolayı ATO’ya teşekkür etti.
 
Programda Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi 11. sınıf öğrencisi Efe Kanat, İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitleri” isimli şiirini okudu.
 
Tiyatro gösterisinden önce ATO’nun hazırladığı “Çanakkale’den 15 Temmuz’a” videosu gösterildi. Ardından Tiyatro Sanatçısı Ahmet Yenilmez, senaryosunu kendisinin yazdığı 1915’ten 15 Temmuz’a” isimli tek kişilik oyunu sahneledi. ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür, tiyatro gösteriminin anısına sanatçıya bir plaket sundu. ATO’nun çeşitli hediyeler verdiği öğrencilerin bir kısmı, üzerinde “Vatan Sana Canım Feda” yazılı tişörtler giyerken bazı öğrenciler de Çanakkale Savaşı sırasındaki üniformalarla esas duruşta bulunarak Çanakkale ruhunu yansıttı.
 
Programa, AK Parti Siirt İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu, AK Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı Cemal Güngör, AK Parti Gümüşhane eski Milletvekili Feramuz Üstün, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Deryal, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Musa Beşparmak, meclis ve komite üyeleri de katıldı. 
Editör: TE Bilisim