Ekonomilerin en önemli problemlerinin başında finansman sorunu gelir. Klasik finansman yöntemi ise bankalardır. Nitekim, bankaların talep ettiği teminatlar, yüksek faizler ve ekonomik çalkantılar batık kredilerin artmasına neden olmaktadır.

Nitekim özellikle son dönemde gelişmeye başlayan melek yatırımcılık sistemi girişimciler için umut ışığı olmaya başladı. Amerika’da yarım asırdır uygulanan bu sistemle binlerce girişimci şirketlerine ya da projelerine destek buldular. Ayrıca bu sistemle ABD ekonomisine ve istihdamına önemli katkı sağlandı. Bir örnekle açmak gerekirse; 2009’da melek yatırımlar ile 57.225 şirkete (girişimciye) 17,6 milyar dolar sermaye yatırılarak, 250 bin kişiye yeni iş olanağı sağlandı. Türkiye’de kamu bütün gayri safi milli hasılasını istihdama ayırsa dahi en fazla 500.000 kişiye iş olanağı sağlayabiliyor.

Hazine’den Melek Yatırımcılara Destek
2012 yılında Hazine Müsteşarlığı Türkiye’deki Melek yatırımcılık ile ilgili bir çalışma başlattı. Bu çalışma 2013 yılında şekillendi. Ve 15 Şubat 2013 tarihinde   Resmi Gazete ’de yayınlanan‘‘Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik’’ ile yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamında girişimcilere yatırım yapan meleklerin, yaptığı yatırımın %75'i yıl sonunda ki vergi matrahından düşülüyor, eğer yatırım yaptığı girişim son 5 yıl içinde TÜBİTAK, KOSGEB veya Sanayi Bakanlığı’ndan destek almışsa o zaman vergi matrahından %100’ü düşülüyor. Bu destekten yararlanmak için de Hazine Müsteşarlığı’ndan lisans almak gerekiyor
Bu destek azda olsa var olan melek yatırımcılık sistemini daha da tetikledi. Nitekim son verilere göre;  Hazine Müsteşarlığı’na lisans almak için başvuran 268 yatırımcı var. Bunların 182 tanesi Hazine’den lisans aldı. 86 tanesinin başvuru süreci devam ediyor. 4 tanesi de red edildi. 
 
400 Milyon TL Yatırım 50 Bin İstihdam
Hazine Müsteşarlığı’nın  melek yatırımcılık ile ilgili yaptığı bir araştırma var. Bu araştırmaya göre;  5 yıl sonra Türkiye’de 600 tane melek yatırımcı olacağı, bu yatırımcıların toplamda 400 Milyon TL yatırım yapacağı, 2 Bin başarılı şirket ortaya çıkacağı ve bunun sonucunda 50 bin istihdam yaratılacağı öngörülüyor.
Bir yıl gibi kısa bir zamanda bile bu kadar melek yatırımcı sayısına ulaşılmışsa 5 yıl sonra daha fazla melek yatırımcı olacağını tahmin ediyorum. Hazine’nin bu çalışması Türkiye’de melek yatırımcılık ekolojisini güçlendirirken, girişimciler için ise yeni bir finansman kapısının açılmasına katkı sağlamış oluyor.
Ortadoğu’daki Yatırımcıları Konuştuk
Geçtiğimiz günlerde, sunuculuğunu Dr. Nizar Hirbawi’nin yaptığı TRT Arapça’da yayınlanan Elvan-ı Seba programında melek yatırımcılık ve Türkiye’deki girişimcilik sistemini ve Ortadoğu’daki yatırımcıların Türkiye’de niçin yatırım yapması gerektiğini ele aldık.
 
Remzi DURMUŞ