TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda yayınlanan “Sıradışı” isimli programın 10. bölümünde, çeşitli kazılarda gün ışığına çıkarak yeniden hayat bulan mozaik sanatının, geçmişi örnek alıp, geleceğe köprü kuran sıradışı çağdaş örneklerine tanıklık edeceksiniz.

 

“Sıradışı” 27 Ağustos 2013 Salı günü, saat 15.20’de TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda… Tekrarları ise aynı gün saat 04.20 ile11 Eylül 2013 Çarşamba günü saat 09.00’da yine aynı kanalda yayınlanacak.

 

Bu hafta TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda yayınlanacak Sıradışı’nın konusu “Mozaik”. Mozaik’in ana malzemesi yarı değerli taşlar ve pişmiş toprak…Bu taşlar doğal renkleriyle sıraya dizilerek olağanüstü bir sanata dönüşüyor. Ve mozaik, çeşitli zeminlerde hayat buluyor.  Böylece de kah sanat galerine konuk oluyor, kah metro istasyonlarının bezemesinde kullanılıyor.

 

Ressam, vitray ve mozaik sanatçısı Süha Semerci, son 7-8 yılını ağırlıklı olarak bu sanata ayıran bir mozaik tutkunu. Anadolu’yu ve O’nun eşsiz kültürel değerlerini, sıradışı bir tarz ve çağdaş bir yorum ile dünyaya tanıtıyor. Mozaik sanatının simgesi olan “Çingene Kızı”na getirdiği modern yorumla da tanınan Semerci, “Mozaiğin Çağdaş Babası” olarak nitelendiriliyor.  

 

Gaziantep’te bulunan Zeugma Antik Kenti’ndeki kazılar, Çingene Kızı gibi olağanüstü güzellikteki eserlerin gün ışığına çıkmasına neden olmuş ve bu sayede Türkiye’de mozaik sanatına yönelik ilgi yeniden ivme kazanmıştı.

Süha Semerci’nin 7-8 yıldır, mozaikle yatıp kalkmasının en büyük nedeni de bu kazılar ve bu kazılar sonrasında 2009 yılında Dünya Mozaik Kongresi’nin Türkiye'de yapılması.

 

Bu kongre nedeniyle Süha Semerci’den bir sergi hazırlaması istenmiş. “Anadolu'dan Dünya'ya Çağdaş

Mozaik”...Bu serginin çeşitli ülkeler tarafından da ilgiyle karşılanmasından sonra davetler alarak dünya mozaik sanatı ve sanatçılarıyla da tanışan Süha Semerci farklı bir misyon yüklenmiş. Semerci bugün mozaik sanatı aracılığı ile, Türkiye’yi ve Anadolu mozaiklerini tüm dünyaya tanıtma ve paylaşma konusundaki yoğun çabasını şöyle anlatıyor: “Uluslararası mozaik yarışması çalışmalarına başladık. Projenin koordinatörlüğünü ben yapıyorum. Cumhuriyetin 90. Yılında 90 eserli mozaik yarışma sergisi ve etkinlikleri olarak Gaziantep'te yapılacak.”  Süha Semerci, gelecek 5 yıllık döneme yönelik mozaik çalışmalarını şimdiden programlamış. Selçuklu motiflerinin yorumlarından oluşan bir seri, Osmanlı motiflerinin yorumlarından oluşacak 20-25 eserlik ikinci bir sergi hedefliyor.

 

Süha Semerci’nin çalışmaları sergiler ve yarışmalarla sınırlı değil. Hazırlıkları tamamlanmış olan, mozaik teknikleriyle ilgili bir kitap, “Anadolu'dan Dünyaya Çağdaş Mozaik” adlı ikinci bir kitap çalışması ve “Mozaiğin Yüzü” adlı geçmişten günümüze kadar gelen 100 mozaik sanatçısının işlerini ele alan bir Mozaik Sanatçıları Ansiklopedisi ile ilgili uğraşıları devam ediyor.

 

‘Biz Buradayız’’, ‘Ve Zaman Durdu’, ‘Gurbetçi Futbolcular’ ve “Hey Taksi” isimli programları TRT ekranlarına taşıyan GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanan “Sıradışı”nın yapımcılığını Füsun Güvenç ve Hakan Güvenç, yönetmenliğini ise Halit Ziya Demirtaş üstleniyor. 

 

 

Editör: TE Bilisim