'Uzaktaki Dostlar', yoğun istek üzerine TRT TÜRK'te yayınlanacak.

 
AMSTERDAM.- TRT BELGESEL Kanalı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz ekim-kasım aylarında yayınlanan 5 bölümlük 'Uzaktaki Dostlar' isimli programlar, yurtdışındaki yurttaşlarımızdan gelen yoğun ilgi ve istek nedeniyle bu kez TRT TÜRK'te tekrar yayınlanacak.



Prodüktor İsmail Elden, yönetmen Sacit Şahin, programın danışmanlığını ve röportajlarını yapan İlhan Karaçay, kameramanlar Ercan İşsever, Mehmet Ali Uzuncular, Bülent Tokatlıoğlu, Orhan Aybertürk, Mehmet Türkoğlu ve Murat Balcı, 1,5 yıl süren uzun ve yorucu bir çalışma sonunda, Türk ve Türkiye isminin tüm Avrupa’da ne şekilde yaşatılmakta olduğunu gözler önüne serdiler.


Yayınlarla ilgili olarak, yurtdışındaki Türk federasyon ve dernekleri tarafından TRT'ye gönderilen  bildirilerde, ' Osmanlı'nın, İspanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerde sempati ile yaşatılmakta olduğunu görmek, her Türk insanı için onur vericidir. Bu nedenle, programların TRT Türk veya TRT 1 kanallarında yayınlanması bizleri sevindirecektir. ' ifadelerine değer veren TRT yönetimi, programları TRT TÜRK'te de yayınlama kararı aldı.



Yurtdışındaki Türk federasyon ve derneklerinin bildirilerinde. ''Günümüzdeki Türkiye düşmanlarına karşı verilecek en iyi cevap, bu programlardaki Avrupa insanlarının, Türkler'e karşı hissettikleri sempati ve minnet borcunu gözler önüne sermekle olur.' şeklindeki ifadelerini dikkate alan TRT TÜRK, birinci bölümdeki İspanya programını bu akşam Türkiye saati ile 23.00'te (Avrupa saati ile 22.00'de), tekrarlarını da yarın gündüz Türkiye saati ile 13.30'da (Avrupa saati ile 12.30'da, yarın gece Türkiye saati ile 00.30'da (Avrupa saati ile 23.30'da) yayınlayacak.

Uzaktaki Dostlar'ın diğer programları da her hafta aynı gün ve saatlerde yayınlanacak.

Programların içeriği:



1960’lı yılların başından bu yana, Avrupa’nın dört bir yanına göç ederek yaşamakta olan Türkler, tarihin en büyük devleti olan Osmanlı İmparatorluğu’nun torunları olarak ne kadar övünseler azdır.

Hep ‘istilacı’ olarak gösterilmeye çalışılan Osmanlılar, aslında kimi zaman Avrupa halklarının, kimi zaman da devletlerin yardımına koşmuştu. Bunu bugün Avrupa’nın çeşitli yerlerindeki kalıntılar ve yaşananlar anlatıyor.

Hollanda’daki bir köye neden ‘Türkiye’ adının verildiğini, Belçika’daki bir köy halkının her yıl neden ‘Türk Festivali’ yaparak Türkler gibi yaşadığını, İtalya’da bir köy halkının da aynı şekilde her yıl bir yeniçeri anısına ‘Türk Festivali’ düzenleyip Türkler gibi yaşadıklarını, Fransa’da pek çok yere Osmanville, Turqueville. Turquestein ve Turkheim adlarının verildiğini,  İspanya’da Sax kasabasında her yıl düzenlenen festivalin en büyük ve görkemli grubunun  İspanyol Türkler olduğunu, Corpanse de Turcos adlı bu grubun 1920’de Atatürk’ün istiklal savaşı galibiyetine sempati duyan İspanyollar tarafından kurulduğunu ve o günden bu güne muhteşem bir binada yerleşmiş olduklarını gözler önüne seren TRT ekibi, Fransa’nın Caen kentindeki ‘Passage Du Grand Turc’ isimli bir pasaj avlusunun duvarında, tam 6 metre büyüklüğünde iki Osmanlı figürünün 5 asırdır nasıl silinmediğini ve buraya gelen ziyaretçilerin bu muhteşem figürleri hala hayranlıkla nasıl izlediklerini buldu ve işledi.

TRT ekibi, Fransa’da, Fatih Sultan Mehmed’in en çok sevdiği söylenen oğlu Cem Sultan’ın,  sürgünde yaşadığı Bourganeuf kasabasındaki ‘Zizim’ adlı şatoyu buldu. Burada Cem Sultan’ın hazin yaşam öyküsünü işledi. (TRT, Cem Sultan bölümünü, bir başka program için sakladı.) 

Editör: TE Bilisim