TRT 1’de geçtiğimiz hafta birinci bölümü yayınlanan ve büyük bir beğeniyle izlenilen “Ya İstiklal Ya Ölüm” ikinci bölümüyle ekranlarda.

Başrollerini İlker Kızmaz, Birkan Sokullu, Dolunay Soysert, Osman Sonant, Mehmet Özgür,  Rıza Kocaoğlu, Hilmi Cem İntepe, Melis Sezen, Ushan Çakır ve Altan Erkekli’nin paylaştığı, “Ya İstiklal Ya Ölüm” 23 Mart Pazartesi akşamı saat 20.00’de ikinci bölümüyle ekranlara geliyor.

“Ya İstiklal Ya Ölüm”ün ikinci bölümünde;

İşgal Kuvvetleri karşılarında gitgide direnen bir halk, Anadolu’ya geçip Milli

Mücadele’ye katılma eğilimleri artan Mebuslar ve giderek güçlenen bir Kuva-yı Milliye hareketini bulacaklardır.

16 Mart 1920’de İtilaf Devletleri’nin askerlerince işgal edilen İstanbul’da moraller bozuk olmasına rağmen kurtuluş yolları aranmaktadır… İşgal sonrası Meclis-i Mebusan’ınkapatılması; Mustafa Kemal’in Anadolu’da kurmayı planladığı meclisin açılması adına önemli bir adımın başlangıcı olur… Mebusan Meclisi’ndeki mebusların bazıları işgal güçleri tarafından tutuklanırken bazıları da kendi imkanları ile Mustafa Kemal’in çağrısına uyarak Anadolu’ya geçmeye çalışmaktadırlar. Tutuklanan mebuslara karşılık Mustafa Kemal’in de işgal güçlerinden önemli kişilerin tutuklanması fikrini ortaya atması, İtilaf Devletleri’nin kumandanlarında şaşkınlık yaratır. İşgal karşısında alınan tedbirlerden biri de, Osmanlı vilayetlerindeki mülki ve askeri memurların “Heyet-i Temsiliye” ile irtibat kurmalarının kararı alınması olacaktır.

Dünya’ya “medeniyet taşıma misyonuna” sahip olduklarını iddia eden işgal kuvvetleri askerleri ise gerçek yüzlerini göstermiştir… Sokaklarda, caddelerde insanları rastgele çevirip, üstlerini aramaya, silah bulurlarsa darp edip tutuklamaya, hatta paralarına, saatlerine el koymaya başlamışlardır. Buna karşılıkAnadolu’nun çeşitli yerlerinde ise işgal kuvvetlerinin elçiliklerine, hükümetlerine, protesto telgrafları çekilmektedir. İşgale karşı kadın erkek geniş katılımlı mitingler düzenlenmekte; kürsülerden de halk direnişe ve Kuva-yı Milliye’ye katılmaya çağırılmaktadır.

İşgal güçleri, işgal karşısındaki tepkilerden ve Mustafa Kemal’in Ankara’da yeni bir meclis kurma fikrinden son derecede rahatsızlardır… İstanbul’da yakalayamadıkları mebuslar ve milli mücadeleye destek verecek diğer kişiler, Anadolu’ya geçip teşkilatlanma çalışmalarına destek verecektir. İşgal güçleri ise bu direnişi kırmak ve Anadolu’da kurulacak yeni bir Meclis’in açılışını engellemek için milli mücadelenin başında yer alan Mustafa Kemal’i suikast ile ortadan kaldırmak için harekete geçerler.

Ya İstiklal Ya Ölüm 2. bölüm 23 Mart Pazartesi saat 20.00’de TRT 1’de!

Editör: TE Bilisim