TRT World, dünya çapındaki başarılarını sürdürüyor! TRT World, dünya çapındaki başarılarını sürdürüyor!
Cinsiyet eşitliği kapsamında yürütülen çalışmalarla birlikte bu konuda toplumsal farkındalık artsa da, kadın çalışanların birçoğu işyerlerinde halen kapsayıcı olmayan davranışlarla karşılaşıyor. Öyle ki Deloitte’un 10 ülkeden 5 bin kadının işyerindeki deneyimlerinden içgörüler sunduğu raporuna göre, katılımcıların %44’ü işyerinde mikro (bilinçli) saldırılara uğradığını aktarırken, %51’i de 2023’te meslek hayatlarındaki stres seviyesinin bir önceki yıla göre yükseldiğini söylüyor. Bunun yanı sıra menstrüasyonla ilgili sağlık sorunlarını bildiren kadınların %40'ından fazlası, çalışırken ağrıların üstesinden gelmek durumunda kaldıklarını belirtirken, menopoz sorunları yaşayan beş kadından biri de aynı problemleri yaşadığını öne sürüyor ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor. 

Eşitlik, çeşitlilik, kapsayıcılık ve cinsiyet eşitliğine dair farkındalık yaratmak amacıyla kurulan İn-an Hareketi ise bu doğrultuda Harvard Business Review’ın sosyal medya kanalında yaptıkları "Sesi Açıyoruz" program serisinin yeni bölümünü yayınladı. Sunuculuğunu Twiser CGO’su (Chief Growth Officer) ve İn-an Hareketi’nin Kurucusu Bahar Taşkın Öztürk’ün üstlendiği programın bu bölümünde, Oyuncular Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Ece Dizdar konuk edildi. Her bir bölümde cinsiyet eşitliğinin farklı bir bakış açısıyla incelendiği programda bu hafta da Yeşilçam’daki cinsiyet eşitsizliğine dayalı olay ve durumlar masaya yatırıldı.

“Dizi ve film sektörlerindeki alışılagelmiş yargılar geride kalıyor”

Sektörde şahit olduğu cinsiyet eşitsizliği politikalarına veya cinsel taciz gibi olaylara karşı aldıkları tedbirleri ve uygulamaları paylaşan Oyuncu Ece Dizdar, kadın oyuncuların maruz kaldığı bu olumsuzlukların yargıya taşınması halinde yürütülen hukuki süreçleri de anlattı. Oyuncular Sendikası’ndaki kadınlar biriminin gizlilik esasları hakkında da bilgi veren Ece Dizdar, dizi / film sektöründeki görev dağılımını da cinsiyet eşitliği kapsamında ele aldı. Sektördeki işgücüne yönelik alışılagelmiş kalıpların zamanla geride kalmaya başladığını vurgulayarak, yönetmenlik koltuğuna oturduğu kısa film projesinde hayata geçirdiği cinsiyet eşitliği prensiplerini açıkladı. 

Cinsiyet eşitsizliğine dayanan değerler, farkında olmadan çeşitli sektörlere nüfuz ediyor”

İn-an Hareketi’nin Kurucusu Bahar Taşkın Öztürk ise konuya dair düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: “Günümüzde cinsiyet eşitsizliğine dayanan ve buna rağmen toplum tarafından kabul görerek farklı sektörlere nüfuz eden değer yargıları bulunuyor. ‘Sesi Açıyoruz!’ programımızın üçüncü bölümünde de bu durumu Ece Dizdar ile birlikte Yeşilçam çerçevesinde değerlendirdik. Kadın oyuncuların ya da set çalışanlarının iş hayatında karşılaştığı olay ya da durumlarda sergiledikleri tutumları ve Oyuncular Sendikası’nın üstlendiği sorumlulukları konuştuk. Kadın çalışanların yaşadığı zorlukları, cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik gerçekleştirilen çalışmaları ve bunu destekleyen organizasyonları, gelecek bölümlerde de farklı isimlerle bir araya gelerek tartışacağız.”

Editör: TE Bilisim