Filinta; bugünün tarihini geçmişten günümüze taşıyor...

 

ES Film’in yapımcılığını üstlendiği TRT’nin Cuma akşamlarının nabzını tutan dizisi Filinta ‘Bin Yılın Şafağında’, günümüz tarihindeki benzerlikleriyle dikkatleri üzerine çeken konuları işliyor.

 

Filinta’yla tarih sanki tekerrür ediyor…

19. YY sonu 20. YY’ın başı Orta Doğu büyük neft yatakları ve Jeo stratejik önemiyle büyük emperyalist İmparatorlukların ve sömürgeci güçlerin en büyük çatışma alanıydı.  Bu çatışma, gücünü önemli ölçüde yitirse de, azametinden bir şey kaybetmemiş olan 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu'​nun büyük bir adaletle yönettiği toprakları ele geçirmek üzerine inşa edildi.

 

Filinta dizisi için yazılan senaryolar, kurgusal karakterinin yanı sıra, içerdiği gerçeklik ve günümüze olan benzerlikleri ile günümüz tarihine de ışık tutuyor.

 

Filinta ‘Bin Yılın Şafağında’ dizisinde, 1900’lerin başında, ülkeler arası savaşlar ve yaşanan türlü entrikalar işleniyor.

 

Birinci sezonun Polisiye dünyasından çıkarak, ikinci sezonunda Osmanlı ile büyük sömürgeci güçlerin ilişkilerini ve bu ülkelerin Osmanlı topraklarını ele geçirme kavga ve savaş girişimlerini işleyen dizi, işlediği hikayelerle, ‘Doğru Tarih’ bilincinin gelişimine büyük katkılarda bulunuyor.

 

Osmanlı'​nın son dönemi hakkında yanlış bilinen bir çok meseleyi ibretlik olayları ile anlatan ve Osmanlı​'​nın son yüzyılı hakkında gerçek bir algı restorasyonu yapan Filinta, devasa prodüksiyon kalitesinin yanında, tempolu ve hızlı akan kurgusu, sıra dışı entrikaları ve soluk kesen akıl oyunları ile Türkiye dizi tarihinde gerçek bir kalite zirvesi oluşturuyor. Kendisine özgü bir izleyici, kitlesi oluşturmayı beceren Filinta, televizyonda kalite aramanın boş bir iş olmadığını, kalitenin izleyicide karşılık bulabileceğini kalitesinden ödün vermeden ispatlıyor.

 

TRT Filinta ile, Kamu yayıncılığının misyon ve yüksek kalite yaratma ilkelerine prestijli bir örnek oluşturuyor.

Editör: TE Bilisim