TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda yayınlanan “Sıradışı” isimli programın sekizinci bölümünde, üzüm çöpü, şemsiye sapı ya da mukavva parçası gibi atıkların nasıl sıradışı bir sanat eserine dönüştüğüne tanıklık edeceksiniz.

“Sıradışı” 13  Ağustos 2013 Salı günü, saat 15.20’de TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda… Tekrarları ise aynı gün saat 01.20 ile 28 Ağustos 2013 Çarşamba günü saat 08.00’da yine aynı kanalda yayınlanacak.

 

Bu hafta TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda yayınlanacak Sıradışı sanatın adı “Atıktan Rölyef”… Sanatçı Mehmet Erol Buga, 30 yıl önce hobi olarak başladığı çalışmalarında atık malzemeler kullanarak, çevreye duyarlı eserler yaratıyor.

 

Buga’nın eserlerinde marangoz atıkları evin ahşap kaplamasında değerlendirilirken, çatı malzemesi şıngıllar da taş görünümlü dükkanlarda kullanılıyor. Evlerin bacasını pipetten, boru ve oluklarını şemsiye parçalarından ve camlarını da CD kapaklarından yapıyor Erol Buga. İnşa edildiği dönemin özelliğini yansıtan cumbalı evlerin camlarında hurdacılardan edinilen tellerle yapılmış kafesler bile var.

 

Her birini yaklaşık bir buçuk ile iki ay içinde tamamladığı atıktan rölyef ve maket evlerle bugüne kadar 25 civarında sergi açan ve emekli bir denizci olan Erol Buga’nın bu sıradışı sanatla ilgili bir de düşü var; Yaptığı ahşap, tuğla, kerpiç ve taş görüntüsündeki bu evlerin yanı sıra camisi, çeşmesi, sineması ile birlikte bir mahalle oluşturmak ve bu mahalleyi yoğurtçu ve benzeri satıcılarla hareketlendirmek istiyor. Hatta işin içine biraz da teknoloji sokup ileyenlere gece ve gündüzü de yaşatmak istiyor.

 

“Biz Buradayız’’, “Ve Zaman Durdu”, “Gurbetçi Futbolcular”, “Hey Taksi” ve “Filistin’de Kadın Olmak” isimli programları TRT ekranlarına taşıyan GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanan “Sıradışı”nın yapımcılığını Füsun Güvenç ve Hakan Güvenç, yönetmenliğini ise Halit Ziya Demirtaş üstleniyor. 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim