08 Mayıs 2026 Cuma

15. HANGİ İNSAN HAKLARI? FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

CESUR SAVAŞÇILARA DÖNÜŞEN DENİZ KABUKLARI

Sıradışı Programı’nın yeni bölümü: Deniz Kabuklarından Heykeller…

09 Eylül 2013 Pazartesi 20:16
CESUR SAVAŞÇILARA DÖNÜŞEN DENİZ KABUKLARI

TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda yayınlanan “Sıradışı” isimli programın 12. Bölümü’nde denizden topladıkları kabukları sanata dönüştüren baba ve oğulun sıradışı sanatına tanıklık edeceksiniz.

 

“Sıradışı” 10 Eylül 2013 Salı günü, saat 15.20’de TRT Turizm ve Belgesel Kanalı’nda… Tekrarları ise aynı gün saat 04.20 ile 25 Eylül 2013 Çarşamba günü saat 09.00’da yine aynı kanalda yayınlanacak.

 

Bu hafta yayınlanacak Sıradışı sanat’ın konuğu “Deniz Kabuklarından Heykeller”. Akçakocalı Zafer Şenbaş‘ın yaklaşık 50 yıl önce deniz kabuklarından yapılmış birkaç figürle başlayan çalışmaları, zaman içinde onlarca farklı çeşit vazo ya da mücevher kutusuna bürünmüş. Bugün ise 24 yaşında olan oğlu Ergun Şenbaş baba mesleğini sanata dönüştürüyor.

 

Ergun Şenbaş, Zafer beyin üç oğlundan en küçüğü. Ağabeylerinin baba mesleği ile ilgilenmemesine karşılık Ergun Şenbaş çok küçük yaşlardan itibaren babasına yardım etmiş ve deniz kabuklarından çok sayıda hediyelik eşya üretmiş. Ancak büyüdükçe ve eğitimini güzel sanatlar üzerine almaya başladıkça deniz kabuklarına bakış açısı da değişmiş. Ergun Şenbaş bugün babasının da desteği ile eğitiminden arta kalan zamanlarında deniz kabuklarını kullanarak farklı özellikler taşıyan heykeller tasarlıyor.

 

Ergun Şenbaş, Karadeniz’in siyah midyelerini kullanarak ‘Karadeniz Ruhları’ adıyla hırçın görünümlü Karadeniz savaşçıları üretirken, zaman zaman da deniz canavarları çeşitlemesi yapmış. Bir başka seride ise spor teması konseptine ruh vermiş.

 

Şenbaş’ın yarattığı bu heykellerin her bir uzvu midyeden oluşuyor ve midye dışında başka hiçbir materyal kullanılmıyor. Yapılan heykelin büyüklüğüne göre 500, hatta daha fazla midye dizilerek bu sanata köprü oluşturuyor. Heykellerin yüzleri ise kah midye, kah kurşunla şekilleniyor. Ergun Şenbaş, heykellerinin maskeden oluşan yüzlerini, olta kurşunlarını eriterek kendisi yaratıyor.

 

Ergun Şenbaş’ın yeni hedefi, bu benzersiz çalışmalarını geniş bir koleksiyona dönüştürmek ve daha büyük boyutlarda heykeller yaparak ses getirecek sergiler açmak.

Baba Şenbaş’ın son zamanlardaki amacı ise oğlu ile birlikte deniz kabuklarından oluşan eserlerle özel bir müze kurmak.

 

‘Biz Buradayız’’, ‘Ve Zaman Durdu’, ‘Gurbetçi Futbolcular’ ve “Hey Taksi” isimli programları TRT ekranlarına taşıyan GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanan “Sıradışı”nın yapımcılığını Füsun Güvenç ve Hakan Güvenç, yönetmenliğini ise Halit Ziya Demirtaş üstleniyor. 

 

 

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    EN ÇOK OKUNANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    e-gazete
    • Sinematur - 05 Ocak 2015 Manşeti
    KARİKATÜR
    ARŞİV