Türkçe konuşanlar için ücretsiz online İngilizce eğitimi başlıyor

 

 

Pennsylvania, ABD. 31 Ocak 2014 – Ücretsiz dil öğrenme platformu Duolingo, Türkiye’de hizmet vermeye başladı. Türkçe konuşan kullanıcılar, İngilizce’yi %100 ücretsiz olarak duolingo.com üzerinden ya da iPhone ve Android platformlarındaki uygulamalarla öğrenebilecekler.

 

Dünya çapındaki 20 milyon kullanıcısıyla internetten dil öğrenmenin en popüler yöntemi olan Duolingo, Google Play ve iTunes’un bir numaralı eğitim uygulaması seçildi. Geçtiğimiz ay, Duolingo Apple tarafından Yılın En İyi iPhone Uygulaması ve Google tarafından 2013’ün “En İyilerin En İyisi” Android Uygulaması olarak gösterildi.   

 

Duolingo’nun hizmetlerini yaygınlaştırmak üzere seçtiği öncelikli dillerden biri de Türkçe oldu. Duolingo’nun kurucu ortağı ve CEO’su Luis von Ahn Türkiye’yi, “Gelişen teknoloji seviyesi ve kullanıcı potansiyeliyle üzerinde yoğunlaşabilece[kleri] mükemmel bir bölge” olarak tanımlıyor.

Eğlenceli ve verimli

 

Duolingo’daki dil kursları, kullanıcıların tıpkı bir oyunda olduğu gibi puan kazanabildikleri, can kaybedebildikleri ve yeni seviyelere ulaşabildikleri biçimde tasarlandı. Luis von Ahn, insanların Duolingo’yu neden kullandıkları sorusuna verdikleri en yaygın cevabın, “Duolingo’nun eğlenceli olduğu ve zamanlarını oyun oynarken boşuna harcıyor olmak yerine bir dil öğrenmeyi tercih ettikleri” olduğunu belirtti.

 

Duolingo kurslarının bir üniversite sömestrinden daha verimli olduğu kanıtlandı.

New York Şehir Üniversitesi ve Güney Karolina Üniversitesi profesörleri tarafından yapılan bağımsız bir araştırmada Duolingo’yu 34 saat boyunca kullanan öğrencilerin bir üniversite sömestrine eşit miktarda dil öğrenebildikleri sonucuna ulaşıldı.

İşletme modeli

 

Duolingo, kullanıcılarından para almak yerine, sunduğu yüksek kalitedeki eğitim platformunun finansmanını ‘kalabalık kaynaklama’ yaparak sağlıyor. Kullanıcılar bir kavramı öğrendiklerinde, (örneğin İngilizcedeki yemekle ilgili kelimeler), Duolingo onlara isteğe bağlı olarak tercüme etmeleri için gerçek dünyadan metinler sunuluyor—mesela İngilizce bir restoran menüsü. Tercümesine yardımcı oldukları ve daha önce hiç tercüme edilmemiş bu metin için Duolingo, 3. kişiler tarafından ödeme alabiliyor. Bu düzen herkesin karşılıklı olarak yarar sağladığı bir duruma dönüşüyor: öğrenciler ücretsiz dil eğitimine ulaşıyor, internet siteleri ise öğrenciler tarafından tercüme ediliyor. Örneğin Duolingo’nun ilk tercüme müşterilerindan olan CNN ve BuzzFeed’in tüm içerikleri, Duolingo öğrencileri tarafından yabancı dillere tercüme edilmekte.

 

Topluluğumuz Tarafından Yaratılan Dil Kursları

 

Duolingo şimdiden internetten dil öğrenmenin en popüler yolu haline geldi. Yakın zamana kadar sadece kısıtlı sayıda dilleri öğretebilen bu platform, sunulan dilleri genişletmek üzere web sitesinin kuluçka makinesi adlı kısmını geliştirdi. Bu bölümde bir kurs yaratmak için başvuran ve dikkatle seçilmiş iki dilli gönüllüler tarafından şu anda yeni kurslar hazırlanıyor. Şimdiye kadar 20.000’den fazla gönüllü Japonca’dan Klingon’a, Esperanto’dan Dothraki’ye uzanan farklı dilleri öğretmek için Duolingo’ya başvurdu. Duolingo’nun Türkçe versiyonu topluluğumuzun üyeleri Barış Obdan, Selcen Öztürk, Gülbin Yaşar ve Cansu Gör tarafından hazırlandı.

 

 

###

 

Duolingo Hakkında

 

Kalabalık kaynaklama öncüsü ve reCAPTCHA’nın mucidi Luis von Ahn ve Severin Hacker tarafından yaratılan Duolingo, öğrencilerin yabancı dil becerilerini geliştirmek için interneti tercüme ettikleri, Apple ve Google tarafından 2013’ün en iyi uygulaması ödüllerine layık görülmüş, ücretsiz bir dil öğrenme platformudur.

 

2 yıl içinde ulaştığı 20 milyon kullanıcısıyla Duolingo internetten dil öğrenmenin en popüler yöntemi haline gelirken, Duolingo’nun bilimsel eğitim modelinin pahalı dil öğrenme yazılımları ve üniversite derslerinden daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. Dünyanın bir numaralı mobil eğitim uygulaması olan Duolingo’nun yatırımcıları arasında aktör Ashton Kutcher, yazar Tim Ferriss, ve Union Square Ventures bulunmaktadır.

 

********





Editör: TE Bilisim