Twitter‘da sahte hesap ve sahte takipçi piyasası araştırmalara göre her geçen gün biraz daha büyüyor. Kullanıcılar, özellikle reklamverenler takipçilerinin gerçek olup olmadığı hakkında ciddi endişeler taşırken yeni bir araştırma tweet gönderme saatlerinin gerçek ve sahte hesapları ayrıştırma etkisine sahip olduğunu ortaya çıkardı.
 
Imperial College London tarafından yapılan araştırma kapsamında 160 bin tweet incelendi. The Daily Mail‘de yer verilen araştırmaya göre gerçek hesap sahipleri haftanın her günü Twitter üzerinde aktifken en fazla sabah 7 ile geceyarısında tweet gönderiyor. Buna karşılık spam hesapların tamamen rastgele saatlerde tweet gönderdikleri görülüyor. Araştırma buna göre gerçek ve sahte hesapların ayırt edilebileceğini öne sürüyor.
 
Arkasında gerçek bir insanın olmadığı, otomatik olarak atılan tweetler için belirli bir periyod tespit edemeyen araştırmacılar buna rağmen bu hesapların genellikle hafta içinde daha aktif olduğunu ve çoğunlukla sabah 8 ile akşam 8 arasında tweet gönderdiklerini ileri sürüyor. Bu saatlere bakarak karşınızdaki kullanıcının gerçek bir insan mı, yoksa bir makine mi olduğunu tespit etmeniz daha da kolaylaşıyor.
 
Ayrıca gerçek hesap sahiplerinin böylelikle tweet atma periyodlarını tespit etmiş olan araştırma, kullanıcılar dünyanın farklı bölgelerinden, farklı profillere sahip olsa da Twitter kullanımında aynı düzeni izlediğini ortaya çıkarır nitelikte. Araştırmacılar, bu bulgunun Twitter’ı bir iletişim aracı olarak kullanan kişilerin benzer Twitter alışkanlıklarına sahip olduğunu işaret ettiğini söylüyor.
 
Sonuç olarak araştırma Twitter’da sizi takip eden bir hesabın gerçek bir insan mı yoksa otomatik olarak tweet atan bir sahte hesap mı olduğunu anlamanız için bir çözüm önerisi sunuyor. Takip ettiğiniz ya da sizi takip eden kullanıcıların tweet attığı saat ve günlere dikkat etmenizin sizin için bir ipucu olabileceğini öne süren araştırma, sahte takipçi tespit yöntemlerine böylelikle yeni bir bakış açısı getiriyor.


Editör: TE Bilisim