Çiğ Sütü Sarartanlar Kimler?

Çiğ Süt Pazarlığında Gariplikler!

Çiğ süt pazarlıklarında hep sanayicileri anlatmışımdır. Onların kazanç hırslarını, iyi para kazandıklarını, kazandıkça devleştiklerini, devleştikçe devletleştiklerini, devletleştikçe devletin yerini alarak süt politikalarını kendilerinin çizdiğini yazmışımdır.

Üretici temsilcilerini hiç yazmamıştım. Sadece benim değil üreticilerinde canına tak etti. Gelinen bu aşamada çadırın içini, üretici temsilcilerimizin cenahını da yazmak zorundayım.

Çiğ  süt fiyat pazarlığı 2015 Ocak ayında sonuçlanamamış ve Mart ayı sonuna ertelendiği duyurulmuştu.
Başlangıçta Mart  için kesin tarih olmasa da daha sonra belirlenen 25 Mart’ ta toplantı yapılacağı konusunda basına bilgi üretici temsilcileri tarafından verilmemişti.

 Mart 2015’te toplantı yapılacağı bilgisinin üreticilere duyurulmamasının nedeni ise üreticinin ‘’ fiyat artışı beklentisi içerisine sokulmaması ‘’ olduğunu ifade ediyordu Haykoop Merkez Birliği Başkanı Eski AKP Milletvekili Sayın Ahmet Ertürk.!
Seçim geliyordu da çiğ süte yapılacak zammın ambalajlı süt ve süt ürünlerine dolayısı ile gıda fiyatlarını, enflasyonu yükselteceğinden mi korkuluyordu? Şayet bakanlık çevrelerinden üretici temsilcilerine bu dikte ettirilme aşamasında iken fedakarlığı sanayicilerden yapılması konuusnda hiç ısrar edilmeyişimiydi? USK’nın ortaya çıkardığı maliyette köylüye % 20 kazanç reva bile görülmezken sanayicilerin net % 67’lik kazançlarının sorgulanmadığını da biliyoruz.!
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği’nde (TSÜMB) üreticilerin yanında gerçekten yer alacak başlar yoktu. Hiç de olmadı zaten. 

Sahi, çiğ süt üreticileri adına kim konuşacaktı, üreticilerin alın terini, göz nurunu kim-ler koruyacaktı?



Şimdi üretici temsilcilerini tanıyalım:

Sayın ALİ KOYUNCU-TSÜMB (Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Eski başkanı ve eski yönetim kurulu üyesi): Kolalı içecekler grubunun sözcüsü ve fiili olarak AK Parti Milletvekili  iken Üretici Birlikleri Kanun tasarısı  kanunlaşınca seçimle imiş gibi Süt Üreticileri Merkez Birliği yönetim kurulu ve Başkanlığına bakanlık gücü ile getirildi. Bir dönem hem milletvekili hem de TSÜMB Yönetim Kurulu üyeliği,  iki dönem başkanlık yaptıktan sonra üçüncü dönem başkanlık yapmak kanunen yasak olduğundan yönetim kurulu üyesi olarak görevini sürdürürken yeni bina yapımındaki fazla harcama tartışmalarında bilirkişi raporu olumsuz sonuçlanınca istifa etti.  TSÜMB başkanlığı görevine başladığı anda bir tane sağılır-sağılmaz ineği yoktu. 2010 yılında canlı hayvan ithalatı açılınca kendiside koyun ithal etmeye başlamıştı. Halbuki çiğ süt üreticileri ithalata karşı idi.
MEHMET BAŞ- (TSÜMB-Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı) Amasya Ziraat Odası Başkanı- Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi iken 2011 yılında TSÜMB yönetim kurulu üyeliğine seçildi, ALİ KOYUNCU’nun TSÜMB yönetiminden ayrılmasının ardından yönetim kurulu kararı ile TSÜMB başkanı oldu. İneği yok- Çiğ süt üretimi yok.!

FATİH SALİH OKUMUŞ: Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olup  sağım makinesi ticareti ile ve bir mandıranın ortağı olup peynir üreticisi olduğu ifade ediliyor. İneği yok, çiğ süt üretimi ve satışı da yok.! Peynir üreticisi olarak çiğ süt satın alıyor olduğu halde çiğ süt fiyatının artmasını ister mi? Ne garip dünya, sanayici, üreticinin temsilcisi yapılmış.

TEYFİK KESKİN: Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Ulusal Süt Konseyi TSÜMB Temsilcisi, Hayrobolu Süt Üreticileri Birliği kontenjanından seçildi. Bir tane bile süt ineği yok. Köy korucusunun sütünü kendi üstüne döktüğü ifade ediliyor.

İşte bu zatlar TSÜMB, ayni 500 bin çiğ süt üreticileri adına ,  süt ineği-çiğ süt üretimi olmadığı halde Ulusal Süt Konseyi’nde sanayiciler ile pazarlıkta söz sahibi edilmiş. İşte çiğ sütü, çiğ sütü olmayanlar idare ediyor. Çiğ sütü üretmeyenler çiğ sütü üretenin temsilcisi olursa çiğ süt pazarlığı gerçek pazarlık olmaz.

Onlara bu düzeni kuran da Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı.
Ohh. Ne güzel değil mi?
2014 Temmuz tarihinde çiğ süt fiyatları 1,15 TL olarak belirlenmişti.

Merkez Bankası kayıtlarına göre  Temmuz 2014’te 1 ABD doları 2,137 TL idi.
Şimdi ise (30.03.2015) ABD doları yine MB’na göre 2,614 TL’dir Doların  % 22 arttığı ve  bu yüzden Ocak 2015 tarihinde yem fabrikalarının zam yaptığı görülüyor.

Üreticilere yem satan fabrikalar girdileri ithal ve döviz kuruna bağlı olarak döviz yükselince zammı yapıyorlar.
Söylenti o ki 2015 Haziran’na kadar çiğ süt fiyat pazarlığı toplantısı ertelenmiş, ama bu sefer erteleyen sanayiciler değil, TSÜMB’nin bu üyeleri..Üretici görünümlü üretici temsilcileri...

İşte çiğ süt üretim sektöründeki pazarlıklardaki gariplikler burada. Üreticileri gerçekte üreticilerin temsil etmemesi.. 
Yem fabrikalarının zam yaptığını TSÜMB’nin USK’daki temsilcisi  Sayın Teyfik Keskin niçin görmezden geliyor. Sayın Keskin’in ineği yok ki üreticilerin duyduğu sıkıntıyı kendisi de duysun, geçim derdinde olsun.!
İşte bu isimler sanayicileri çiğ süt fiyat pazarlığına çağırmadılar.

Niçin mi?

Geçimleri inekten değil de ondan.!

Lütfen görevinizden istifa edin. Size yakışanı yapın.!


Çapar KANAT