ANKARA- Anadolu Ajansının (AA)  bin 500 haberci ve  binlerce veri sağlayıcısının görev yaptığı "Cumhurbaşkanı seçim 2014" yayını, medya kuruluşlarının yüzde 90'i tarafından kullanıldı. 

Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarını en güvenilir ve en hızlı şekilde kamuoyuna duyurmak için çalışma yürüten AA'nın verileri, televizyon ekranlarının yanında, gazete, radyo ve internet sitelerinde de yer aldı. 

Seçim günü abonelere geçilen haber, fotoğraf ve görüntü sayısında da rekora imza atan AA, tüm dillerde 2 bin 884 haber, 7 bin 369 fotoğraf  ve 409 görüntü servis etti. 

Dünya medyası da Türkiye'deki cumhurbaşkanı seçimlerini AA'dan izledi. Anadolu Ajansı, dün gerçekleştirilen cumhurbaşkanı seçimindeki özel yayınıyla, 81 il ve 923 ilçedeki seçim sonuçları ile yurt dışı seçim sonuçlarını, Türkiye'ye ve dünyaya Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça, Boşnakça-Sırpça-Hırvatça, Fransızca, ve Kürtçe olmak üzere 7 dilde eş zamanlı duyurdu. Cumhurbaşkanlığı seçim yarışına ait son dakika bilgileri flaş haber olarak geçildi.  

 Anadolu Ajansı 30 Mart'ta gerçekleştirilen Mahalli İdareler ve 1 Haziran'da yenilenen seçim sonuçlarını sandık başından kamuoyuna aktararak, medyanın ana içerik sağlayıcısı olmayı başarmıştı. AA, Türkiye'nin ilk kez halk oyuyla belirlenen 12. Cumhurbaşkanı'nın seçimini de aynı hız ve tarafsız yayıncılıkla abonelerine aktardı. 

Haber, görüntü ve fotoğraf sayısında rekor kırıldı

Seçim günü AA'nın abonelere geçtiği haber, fotoğraf ve görüntü sayısında da rekora imza atıldı. AA, seçim günü tüm dillerde abonelerine 2 bin 884 haber ulaştırdı. Bunlardan bin 348'ni tüm dillerde  yayınlanan seçim haberleri oluşturdu. 

AA, dünkü yayınında abonelerine tüm dillerde 7 bin 369 fotoğraf servis etti. Yayımlanan Türkçe fotoğraf sayısı 4 bin 204 olurken, 3 bin 75 kare de seçimle ilgili fotoğraflardan oluştu. Aynı süreçte İngilizceye verilen toplam fotoğraf sayısı bin 55 oldu. AA'nın dünkü tüm dillerde fotoğraf yayını toplamı 7 bin 369 oldu. 

Cumhurbaşkanı seçim gününde AA  Türkçe'de 347, Arapça'da 21, Boşnakça'da 15, Soranice'de 16, Kurmanci'de 6 ve İngilizce'de 4 video yayınladı. AA'nın dün tüm dillerde yayınladığı görüntü sayısı 409 oldu. 

Türk medyasının tercihi AA oldu 

Mahalli İdareler Seçimi'nde haber kaynağı olmayı başaran AA, cumhurbaşkanı seçiminde de Türk medyasının tercihi oldu. Mahalli İdareler Seçimine göre seçim özel yayını abone sayısı artan AA, cumhurbaşkanı seçiminde Türk medyasının yüzde 90'ına, özel grafikler ve haritalar eşliğinde sonuçları servis etti. Cumhurbaşkanı seçiminde 20 ulusal kanal, 16 ulusal gazete ve bu gazetelerin internet siteleri, 498 internet portalı da sonuçları AA'dan aldı. 

Vatandaşlar, cumhurbaşkanı seçimi için hazırlanan ''www.aasecim.com'' internet sitesinden, özel grafikler ve haritalar eşliğinde, Türkiye ve yurt dışı seçim sonuçlarını takip etti. 

Türkçe'nin yanı sıra İngilizce de hazırlanan ''www.aasecim.com'' internet sitesini, yurt içinde ya da yurt dışında yayın yapan internet siteleri, AA tarafından verilen ''iframe'' koduyla sitelerine ücretsiz entegre etti. 

Ayrıca GSM operatörleri Avea, Turkcell ve Vodafone'la yapılan protokol ile AA'nın sandık başından aktardığı seçim sonuçlarını, isteyen abonelerine anında SMS olarak iletti. İl plaka kodu kısa mesajla gönderilen ilin seçim sonuçları anında abonenin telefonuna gönderildi. 

 Anadolu Yayın Platformu ortak canlı yayını ile 100’e yakın yerel kanal AA verilerini kullandı.

Siber saldırılar başarısız oldu

AA'nın seçim sonuçlarını kamuoyuna ücretsiz dağıttığı sistemi "aasecim.com" web sitesi, Türkiye başta olmak üzere dünyada pek çok noktadan gelen talepleri karşıladı. Sistem, bulut ortamında çalıştırıldı ve siber saldırılar ve felaket durumları için yedeği farklı bir bulut ortamında tasarlandı ve sekron halde bekletildi. 

Seçim yasakları kalktıktan sonra yaklaşık 6 saat boyunca, "www.aasecim.com" uygulaması, saniyede 2 bin 400 kullanıcı isteğine, toplamda da 40 milyon kullanıcı isteğine cevap verdi. Sandık başından gelen sonuçların canlı olarak yayınlandığı web sayfası bir gecede 1 milyon 178 bin 741 kişi tarafından ziyaret edildi.

Toplam 498 web sayfasından iframe çerçevesi içinden bu yayına yönlendirme yapıldı ve toplam ziyaretin yüzde 66'dan fazlası işbirliği yapan bu web sitelerinden yönlendirildi. 

AA'nın resmi internet sitesi "aa.com.tr" uygulaması üzerinde ise anlık olarak 2 bin 700 kullanıcı isteğine, toplamda da 70 milyon kullanıcı isteğine sorunsuz cevap verdi.  Site 172 bin 591 ziyaret sayısına ulaşırken toplam sayfa gösterimi 830 bin 336 oldu. 

Seçim verilerinin toplanıp dağıtıldığı sistem, AA veri merkezinde hizmet verdi. Olası siber saldırılar ve felaket durumları için bulut ortamında sistemin yedeği kuruldu. 

Yayın yasakları kaldırılmasını takip eden bir saat içinde siteye 30 Mart seçimlerindeki saldırının aynısı tekrarlandı. Siber saldırılar başarısız oldu. Alınan önlemler sayesinde sistemlerin tepki verme süresini 11 milisaniyeden 13 milisaniyeye çıkardı, ancak herhangi bir kilitlenme veya hata durumu yaşanmadı. 

 Sonuçlar, SMS'le ve sosyal medyadan da öğrenildi 

Seçim sonuçları AA'nın ''Twitter ve Facebook''da da duyuruldu. AA'nın ''TR @anadoluajansi, ENG @anadoluagency, AR @aa_arabic, RU @aa_russian, BHS @aa_balkans, KR @aa_kurdish ve FR @aa_french'' twitter ile  ''http://www.facebook.com/anadoluajansi, http://www.facebook.com/anadoluagency, https://www.facebook.com/AnadoluAgency.AR, http://www.facebook.com/AA.Kurdish, http://www.facebook.com/anadoluagencyfr'' facebook hesaplarından da aktarıldı.  

Yurt dışında oy kullanma heyecanı AA'daydı

AA, 54 ülkede 103 noktada yaşanan cumhurbaşkanı seçimi heyecanını dakika dakika yansıttı. İlk kezcumhurbaşkanı seçimi için oy kullanan vatandaşların oy verme süreci  AA ekipleri tarafından takip edildi. Türkiye'de dün açılıp sayılan oyları ülke ülke hangi adaya ne kadar oy çıktığı dakika dakikaAAseçim özel yayınıyla abonelere duyuruldu. 

 Seçimin tüm renkleri yansıtıldı

Cumhurbaşkanı seçiminde her ilçede görev yapacak şekilde bin 500 haberci ve binlerce veri sağlayıcı görev yaptı. Haberciler, oy verme öncesi, oy verme sırası ve sonrasındaki dikkati çeken tüm gelişmeleri anında fotoğraflı ve görüntülü olarak haberleştirdi. Her il ve ilçedeki mevcut habercilerini, seçimde görev yapacak serbest habercilerle destekleyen AA, seçimle ilgili tüm gelişmeleri hızlı ve tarafsız şekilde abonelerine aktardı. 

AA, oylarını kullanan Cumhurbaşkanı adaylarının ve siyasi parti temsilcilerinin açıklamalarını da haberleştirdi.

YSK'nın seçime ilişkin açıklamalarını, flaş haberlerle duyuran AA, ayrıca seçim güvenliği ve asayişe ilişkin haberler de yayımladı. 

Sandıkların tamamına yakını açıldıktan sonra haberciler, il bazlı derleme haberler hazırladı. Adayların illerde aldıkları dikkat çekici sonuçlar ve seçime katılım oranları 30 Mart seçimleri ile karşılaştırmalı olarak haberleştirildi. 

Seçim günü Türkiye'nin farklı yerlerinde karşılaşılan renkli olaylar yansıtıldı.

Diyarbakır'da bazı yerleşim yerlerine güvenlik gerekçesiyle, seçim görevlileri ve içerisinde oy pusulası bulunan torbalar, Türk Silahlı Kuvvetlerince helikopterle taşınması, Batman'da Yezidilerin yaşadığı Yolveren köyünde 2 kişi için kurulan sandık, Antalya'da yürümekte zorluk çeken 81 yaşındaki Fahriye Oral'ın oyunu ambulansta kullanması, Kırklareli'de diyaliz hastası 74 yaşındaki Havva Başelçin'in oyunu kullanacağı Tevfik Fikret Yatılı Bölge Ortaokuluna tekerlekli sandalyeyle otomobil bagajında getirilmesi, Kayseri'nin İncesu ilçesinde yaşayan 113 yaşındaki Döne Karaçavuş, Erzincan'ın Akyazı beldesinde yaşayan 74 yaşındaki Zeynep Demiral, Rize'de felçli 71 yaşındaki Hasan Aksu'nun, oy kullanacakları okullara ambulansla götürülmesi, Türkiye'nin en yaşlı seçmenlerinden 120 yaşındaki Fatma Solmaz'ın, Kahramanmaraş'ta sandık başına gitmesi, Sivas'ın Hafik ilçesinde dünyaevine giren Okan Özbek ve Ayşe Çaldıran çiftinin, oy kullanmak için sandığa gelinlik ve damatlıklarıyla gitmesi hafızalara kazınan seçim haberleri arasında yer aldı


Kaynak: Anadolu Ajansı
Editör: TE Bilisim