Mersin’in Tarsus İlçesinde feci şekilde hayatını kaybeden ve Türkiye’yi büyük üzüntüye boğan 22 yaşındaki Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın anısına, dünyanın en fakir Afrika ülkesi Çad’ın Başkenti Ndjamena’nın 60 km güneyinde Mandelia Kasabasında Kimse Yok Mu tarafından su kuyusu açıldı.

 

Afrika ve Asya başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde susuzluk binlerce, on binlerce kadını kızı yollarda ziyan ediyor. Suya ulaşmak için kilometrelerce mesafe gitmek zorunda kalıyorlar. Bu meşakkatli su arama sefaleti onların hayatlarından çalıyor, onları eğitimden alıkoyuyor, yolda onlarca problem yaşıyor hayatları risk altında geçiyor.  Su anlar için yaşam, hayat, gelecek, eğitim ve mücadele anlamına geliyor. Yine farklı bir şekilde acımasızca hayatına son verilen başka kadın,  baharının en güzel anlarında gözlerini yumdu hayata Özgecan Aslan. Yine başka bir kız topluluğu bu amansız mücadelede yer almak istedi. Üniversiteli kızlar Sel sebil projeleri kapsamında bir araya gelerek Özgecan Aslan anısına dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Çad’da su kuyusu açtırdılar Afrika kızlarının yanında olabilmek için ve Özgecan Aslan gibi kızların anılarının yaşatılması için.

 

 

SU BİRİKİNTİLERİNDEN İÇİYORLARDI

 

Özgecan kuyusu açılmadan önce kasaba halkı su ihtiyacını yağmur sonrası oluşan su birikintilerinden ya da kasabaya 4-5 kilometre uzaktaki nehirden karşılıyorlardı.

 

Suyu getirme işini ise ailenin en küçükleri çocuklar yapıyordu.Yolu olmayan kırsal bölgelerden geçen kız ve erkek çocuklar yılan, akrep gibi zehirli sürüngenlerin sokması ve sırtlanların saldırısı sonucu hayatını kaybediyordu.

 

Özgecan kuyusunun açılmasıyla birlikte çocukların kaderi değişti. Su getirme görevi nedeniyle okullarından da geri kalan çocuklar artık sadece okula gidiyor, oyun oynuyorlar.

 

Komşu kasabalarda yaşayanlar ise katırlarla gelerek Özgecan kuyusundan su taşıyorlar.

 

 

 

 

 

AFRİKA’DA SU AKTIKÇA ÖZGECAN...

 

Kimse Yok Mu Temiz Su Projeleri Koordinatörü Vasfi Başak, Özgecan Aslan anısına açılan kuyunun video görüntülerini ve sertifikasını baba Mehmet Aslan ve anne Songül Aslan’a teslim etti. Açılan su kuyusunu izlerken gözyaşlarına boğulan acılı aile, “Bunlar kızımızın yaşatılmasının ve su aktıkça dua alıyor olmasının sevinç gözyaşları’’ diyerek memnuniyetlerini dile getirdiler.

 

CENNET GELİNİ OLMAYI NASİP ETTİ

 

Metanetli duruşuyla hafızalardaki yerini koruyan Mehmet Aslan kızı Özgecan için Çad’da yapılan kuyu hakkında açıklamalarda bulundu. Baba Aslan, “Yeşil hayattır, orman hayattır ve bunları su olmadan yaşatamazsınız. Bir insanın gücü ne kadar olursa olsun bunları yapmaya muhtedir midir? Bu olayların arkasında kaderi ilahi yok mudur? Bugün meleğimin kızımın başına gelen menfur olaydan dolayı bütün Türk milletinin hatta Avrupa’da ki kadınların birleşmesine vesile olan bu hikmeti kim organize edebilir, kim yaratabilir, kim bu kudreti ortaya koyabilir. Bir şeylerin habercisi olarak görüyorum. Bizler inanan insanlar olarak kadere inanmaktan başka çaremiz yok, bize Allah cennet gelini olmayı nasip etti bu herkese nasip olmaz’’ dedi.

 

“GÖK EHLİ SESLENDİ’’

 

“Güzel şeyler olacak” diyen baba Mehmet Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Her olayda bir hikmet vardır. Gök ehli seslendi, artık sözün bittiği yer diyoruz biz buna.Sözü sahibine bıraktım, sözün sahibi her şeyi ayarlamıştır, her şeyi gören bilen odur başka ne diyebilir ki? Bazen kızımı arkadan izler ne güzel kızım var derdim, öyle asil yürüyordu ki rüzgardan saçları dağılıyordu. O meleğimdi, o bizim artık cennet meleğimiz. Bizim bu zor zamanımızda yanımızda olan herkese, tüm büyüklerime, Kimse Yok Mu’ya, gönüllü dostlarına ve özellikle kızımın adına yapılan kuyuda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum, Allah anlardan razı olsun.’’

 

“BİZ YANDIK ONLAR KAVRULMASIN”

 

Özgecan’ın Annesi Songül Aslanise “Hiçbir can yanmasın, hiçbir evlat ölmesin. Bizim canımız yandı, bizler kavrulduk o halde kızımın anısına açılan su kuyusundan istifade edip eğitimine devam edecek olan binlerce kızımız yaşasın ve kavrulmasınlar’’dedi.

 

Kimse Yok Mu Derneği su kuyuları projesi koordinatörü Vasfi Başak ise yaptığı açıklamada "Bu su kuyusu Genç’iz Akademi" gönüllüsü üniversite öğrencisi kızların sponsorluğuyla açıldı.Bu davranış zihinlerde, gönüllerde iz bırakacak. Buranın oluşturulmasında emeği geçen çok sayıda insan var. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra da bu tarz projelerle karşımıza çıkarlar. Bizler de bu tür projelerle gençlerimizi zinde tutar; onlara örnek oluruz" dedi.

 

Editör: TE Bilisim