Basın mensuplarına karşı uygulanan dayatmacı tavrın kınandığı ve böylesi olayların özgürlükler ülkesi olmakla övünen ABD'de yaşanmış olmasının utanç verici olarak nitelendirildiği açıklama şöyle:

ABD POLİSİ MEDYAYA YÖNELİK ŞİDDETİNE SON VERMELİDİR !

ABD'nin St. Louis kentinin Ferguson mahallesi yakınlarında göstericilerle polisin çatışmasını haberleştirmek isteyen basın mensuplarına polis tarafından uygulanan kötü muamele ve şiddeti kınıyoruz.

 

 Getty Images fotomuhabiri Scott Olson, Alman gazeteciler Ansgar Graw ve Frank Herrmann, Washington Post muhabiri Wesley Lowery, Huffington Post muhabiri Ryan J. Reilly ve bir El Cezire çalışanının gözaltına alınıp bırakılmasının ardından çok daha sert bir muameleye üyemiz ve Anadolu Ajansı muhabiri Bilgin Şaşmaz maruz kalmıştır.

 

Daha dün Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından uyarılan Amerikan makamları, polisin hak hukuk tanımaz müdahalelerini engellemek için hiçbir tedbir almamıştır.

 

Üyemiz Bilgin Şaşmaz, görevini yaptığı sırada polis tarafından ölümle tehdit edilmiş, üzerine çullanılarak kelepçelenmiş, gözaltına alınarak 5 saat süreyle hücrede tutulmuştur.

 

Basın mensuplarını çatıştığı göstericilerden ayırmak ve korumak, hukuk devletinin aygıtı polis gücünün temel yükümlülüğüdür. Buna karşın Amerikan polisi göstericilere karşı olan hıncını adeta gazetecilerden çıkarmaktadır.

 

Böylesi olayların, özgürlükler ülkesi olmakla övünen ABD'de yaşanmış olması utanç vericidir.

 

Basın özgürlükleri başta olmak üzere tüm dünyaya hak hukuk dersi veren ABD makamları, Ferguson'da eylemcileri bahane ederek açıkça medyanın haber alma özgürlüğünü gasp etmektedir.  

 

AA muhabiri Bilgin Şaşmaz’a yönelik çirkin muameleye verilen tepkiler neticesinde ilgili polis memurunun açığa alındığı öğrenilmiştir. Medya-İş olarak ilgililer hakkındaki soruşturma sürecini takip etmeye devam edeceğiz.

 

ABD makamları, görevleri sırasında kötü muameleye maruz kalan tüm medya mensuplarından özür dilemeli, maddi ve manevi zararları karşılamalı, benzer olayların yaşanmayacağı konusunda taahhütte bulunmalıdır.

 

Ferguson’da birkaç yüz göstericiye karşı koymak adına gazetecileri sindirmeye, olay yerinden uzaklaştırmaya ve kendi yöntemleriyle cezalandırmaya çalışan Amerikan polisinin fiziksel ve psikolojik şiddeti karşısında, gerek uluslararası gerek ABD’deki basın meslek örgütlerini daha aktif olmaya davet ediyoruz.

 

 Olaylarda basın mensuplarına karşı takınılan kaba, dayatmacı ve hukuksuz tavrı şiddetli kınıyoruz.

 

Ayrıca, Irak’ta terör örgütü IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) tarafından Amerikalı gazeteci James Foley’in vahşice katledildiği görüntüler tüm dünyayı sarsmıştır.

 

Foley’in barbarca katmedilmesi, sadece basına yapılan bir saldırı değil, insani değerlere, İslam inancının ulvi esaslarına da yöneltilmiş hakarettir. Sapkın inançlarını eylemlerine alet eden katilleri nefretle kınıyoruz.

 

 

Gürsel ESER

Medya İşçileri Sendikası

Genel Başkan

Editör: TE Bilisim