HEVSEL BAHÇELERİ DİRENİYOR!

Dicle Üniversitesi'nin ağaçları kesmesini protesto etmek için aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu grupların bölgede yaptığı çadırlı eylem sürüyor.

Diyarbakır'ın simge mekanlarından olan Hevsel Bahçeleri sekiz bin yıllık bir tarihe sahip ve dünya kültür miras listesine girmeye aday. Birçok şiire, şarkıya, söylenceye konu edilen Hevsel Bahçeleri'nin yok olmasını istemeyenler tepkilerini çeşitli yollarla gösterirken siyasetin muhalefet cephesinden ve sanatçılardan da destekler geliyor.

Diyarbakır'ın Dicle Nehri kıyısındaki Hevsel Bahçeleri'nin kampus içinde kalan kısmındaki ağaç kıyımına karşı başlatılan protesto 7'nci gününe girerken eylemcilere BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan da destek geldi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak ve partililer çamur deryasına dönen bölgeyi ziyaret etti. 

"MAL GELMİŞLER MAL GİDECEKLER"

Ağaç katliamından birilerinin rant elde etmeye çalıştığını öne süren Demirtaş, 10 bin ağaç kesme yetkisinin bakanlık tarafından rektörlüğe verildiğini vurguladığı konuşmasında bu toprakların kamunun malı olduğu gerçeğini hatırlattı.

Demirtaş, 
"Bunlar ağaca bakınca odun görüyor. Ruhlarından kaynaklıdır. Ruhları odunlaşmış bunların. Bu ağaç ne kadar eder, ağaçtan ne kadar kazanırız diye hesap ediyorlar. O ağacın gölgesi, tarihi, doğaya insan ruhuna kattığı değerden haberi yok. Mal gelmişler mal gidecekler. Her şeyleri mal bunların. Bütün ölçüleri mal ne kadar dolar, euro eder, kaç sandık, kaç kasa kaç ayakkabı kutusu dolar. Buraya baktıklarında bunu anlıyorlar ve buradaki insanlarda bu zihniyeti kabul etmediklerini ilan etmiş durumdalar. Halka rağmen hiç bir şey yapamazsınız. Bu katliamı yapanlardan hesap sorulması lazım. Tek bir ağaç artık burada kesilemez. Burası Dicle Üniversitesi'nin malı değildir. Halkın malıdır. Sadece Diyarbakır halkınında değil Dicle Vadis'inde yeşermiş bütün medeniyetlerin ortak malıdır" şeklinde konuşarak yapılan katliama karşı tepkisini dile getirdi.
Editör: TE Bilisim