'Demir Leydi' lakaplı Margaret Thatcher 87 yaşındaydı.


Thatcher ailesinin sözcüsü Lord Tim Bell, "Mark ve Carol Thatcher, anneleri Barones Margaret Thatcher'in bu sabah felç sonucu hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntü içinde duyurdular" dedi.



İngiltere Başbakanı David Cameron da yaptığı açıklamada, "Büyük bir lider, büyük bir başbakan ve büyük bir Britanyalıyı kaybettik" dedi.


İngiltere Kraliçesi Elizabeth ise Thatcher'in ölümündün büyük bir üzüntü duyduğunu, Thatcher ailesine özel bir taziye mesajı göndereceğini açıkladı.

13 Ekim 1925'te doğan Thatcher, yakın tarihte Birleşik Krallık'ı en çok etkileyen kişilerden biri oldu. Thatcher, 20. yüzyılda en uzun süre görev yapan İngiltere Başbakanı'ydı.

Başbakan olduğu dönemde uyguladığı politiklar nedeniyle hem büyük destek gördü, hem de ciddi bir muhalefetle karşılaştı.

11 YIL BAŞBAKANLIK YAPTI



Thatcher 1975-1990 arasında Muhafazakar Parti başkanlığı, 1979-1990 arasında da başbakanlık yaptı. Thatcher art arda üç seçim kazanan ilk kadın başbakan olarak tarihe geçti.

1980'li yıllarda batılı ülkelerinde devletin iktisadi yatırımlardan çekilmesi, özelleştirme, serbest pazar ekonomisinin desteklenmesi ve işçi haklarının törpülenmesi ile kendisini gösteren neoliberal siyasetin Birleşik Krallık'taki uygulayıcısı oldu.

Ülkesi içinde sol muhalefetle, uluslararası alanda ise Soğuk Savaş kapsamında Doğu Bloğu ülkeleriyle mücadele yürüttü.

Editör: TE Bilisim