CHP’li  Hasan Tapan Mecliste konuştu: “TOKİ, Emlak Konut ile birlikte “Kelif iş ortaklığı” sloganıyla Doğa Baş Yapı Firması:Havalimanı civarında, Basın Ekspres Yolu ile E-5’i E-6’ya bağlayan yol arasında bulunan ve dere yatağında olan 36 bin metrekarelik yeşil alana konut ve AVM yapılacak”


Hazırladığı yazılı önergesini İBB Meclisinde sözlü okuyan CHP İBB Meclis Üyesi Hasan Tapan, Atatürk Havalimanı ile E-5 karayolunu bağlayan yol arasında bulunan ve Çobançeşme Fidanlığı olarak bilinen 36 bin metrekarelik yeşil alana konut, katlı otopark, AVM ve konaklama tesisleri için imara açıldığını İBB Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Hasan Tapan önergesinde; Ayamama Deresi gibi birçok dere yataklarında yaşanan sel faciasındaki can ve mal kayıpları ile ilgili dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Derelerin intikamı kötü olur, buraya bir çivi bile çaktırmayacağız” sözlerinin dikkate alınmadığı gibi acılardan da ders çıkarılmadığı sözlerini hatırlatarak şunlara değindi; İstanbul’da tek yeşil alan kalan dere yatakları vardı. Son yıllarda bu dere yatakları da imara açıldı, Ayamama Deresi’ndeki kalan son yeşil alan olan Çobançeşme Fidanlığı imara açılıyor. Önce bir tabela koyuyorlar,kimse ses çıkarmayınca sonra bir bakıyorsunuz araziye iş makineleri giriyor. Yetkililerin göz yummasıyla inşaat da başlıyor. Yapı tamamlandıktan sonra da iş işten geçti deyip, bırakılıyor. Yeşil alan, dere yatağı, afet toplanma alanı, fay hattı, heyelan bölgesi olduğuna bakılmaksızın şehrin imar planları değiştirilerek rant kabusu olarak devam eden betonlaşmalar sele neden oluyor. Kontrolsüz yapılaşma trafiği felç ediyor. Yeşil alanlar imara açılarak oksijenimiz kesiliyor. İmara uygun olmayan heyelan alanlarında, dere yataklarında; okul denmiyor, hastane denmiyor, otel denmiyor, her türlü yapılaşmaya izin veriliyor. Başta belediyeler olmak üzere bunlara birilerinin dur demesi gerekiyor


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2015 yılı Nisan ayı toplantılarındaBahçelievler Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Hasan Tapan’ın hazırladığı, İBB Meclis Başkanlığına sunduğu ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi:

Konu: Ayamama Deresi Üzerindeki Yeşil Alanın İmara Açılması Hakkında.

Atatürk Havalimanı ile E-5 karayolunu bağlayan yol arasında bulunan 36 bin metrekarelik yeşil alana (Çobançeşme Fidanlığı) konut, katlı otopark, AVM ve konaklama tesisleri için imara açıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Burası Ayamama deresi yatağı üzerinde son kalan yeşil alandır. Ayamama deresi ve birçok dere yataklarının yaşanan sel faciasındaki can ve mal kayıpları ile sonrasında dönemin Başbakanı Sayın Tayyip Erdoğan’ın “Dere yataklarına tek bir çivi çaktırmayacağız” açıklamaları hepimizin malumudur. Yine dönemin Başbakanı Sn. Tayyip Erdoğan’ın dere yataklarında yaşanan ve büyük can ve mal kayıplarına yol açan su taşkınlarından sonra “Derelerin intikamı kötü olur, buraya bir çivi bile çaktırmayacağız”sözleri dikkate alınmadığı gibi acılardan da ders alamadılar. Bunların zihniyeti nerede bir yeşil alan görseler, konut ve AVM dikmek ve yandaşlarına rant kapısı açmak gelenek haline geldi. 

Ayamama deresindeki kalan son yeşil alan olan Çobançeşme fidanlığının imara açılması vicdanımızı sızlatıyor. Başbaşkan yardımcısı Sn. Bülent Arınç ve Melih Gökçek arasındaki atışmadaki “Ankara’yı parsel parsel sattılar” sözü ne kadar doğruysa Bahçelievler ilçesindeki yeşil alanları da parsel parsel imara açmaları o kadar doğrudur. 

Bu kapsamda soralım; Söz konusu yerin imara açılması, buraların betona dönüştürülmesi yerine kamu yararına hizmete sunmayı Bahçelievler Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi düşünmüyor mu? 

Son yıllarda agresif bir şekilde boy gösteren ve belediyelerin de göz yumduğu çarpık kentleşmenin ileride devasa sorunları da beraberinde getireceği; Yeşil alan, dere yatağı, afet toplanma alanı, fay hattı, heyelan bölgesi olduğuna bakılmaksızın şehrin imar planları değiştirilerek rant kabusu olarak devam eden betonlaşmalar sele neden oluyor. Kontrolsüz yapılaşma trafiği felç ediyor. Yeşil alanlar imara açılarak oksijenimiz kesiliyor. İmara uygun olmayan heyelan alanlarında, dere yataklarında; okul denmiyor, hastane denmiyor, otel denmiyor, her türlü yapılaşmaya izin veriliyor. Başta belediyeler olmak üzere bunlara birilerinin dur demesi gerekiyor.

Yukarıda sıralanan sorunlar ve sorular ışığında önergemin başkanlık makamına havalesini arz ederim.

Editör: TE Bilisim