Kuralsız, toplumdaki uyumsuzların sonunun gelmesinden üç gün sonra, Tris ve Four’un, engellenmiş (engellenmiş muhtemelen yanlış çeviri. Nereden engellenmiş, kafamda oturtamadım) olan Jeanine’in zihin kontrollü Cesurluk askerlerini yok etmek amacıyla Fedakarlık'a gelmesiyle başlıyor. Ancak zafer Tris’e korkunç bir kişisel zarar veriyor. Ailesini savaşta kaybederken, zihni ele geçirilmiş yoldaşı Will’i vurmak zorunda kalıyor.

Uyumsuz’daki gibi Kuralsız da, harabe halindeki duvarlarla çevrili Chicago kentinde geçiyor. Bu kentte hayatta kalanlar, yetenekleri, davranışları ve kişisel özellikleri baz alınarak beş gruba ayrılıyor. Fedakarlık kendini düşünmeyen, Dostluk barışcıl, Dürüstlük doğru sözlü, Cesurlık yılmaz ve Bilgelik zeki üyelerden oluşuyor. Hiçbir gruba dahil olamayanlar ise Topluluksuz olarak adlandırılıyor.

İlk filmde, bir Fedakarlık olarak büyüyen Beatrice “Tris” Prior, hükümetin uyguladığı bir testte kendinin bir Uyumsuz olabileceği sonucunu alıyor. Bu, Tris’in birden çok özelliği olduğu anlamına geliyor ve bir gruba dahil olmasını engelliyor. Çünkü Uyumsuzlar hiçbir kurum tarafından kontrol edilemeyen bağımsız düşünürlerdir ve tehlikeli olarak görülürler. Bu özelliğini öğrendikten sonra Cesurluk'a (Korkusuz) dahil olarak Uyumsuz kimliğini gizler. Ancak sıkı eğitim programı sebebiyle, diğer özelliklerini ortaya çıkarmak adına, halusinatif simulasyonlara tabi tutulur. İhtiyacı olan desteği Uyumsuz kimliği ifşa olan Tobias “Four” Eaton’dan görür.

Kuralsız’da, Tris ve Four, Jeanine’in askerleri tarafından avlandıklarının farkına vardıklarında aksiyon seviyesi yükseliyor.

“Kitabın ilk sayfalarından itibaren Veronica Roth’un hikayeyi yazarken roket yakıtı içtiğini biliyorduk” diyor yapımcı Douglas Wick. “Tris’in kovalanmasıyla hikaye başlıyor ve aksiyon sizi hiçbir an bırakmıyor. Uyumsuz’da o dünyayı yarattık, şimdi Kuralsız’da parçalıyoruz.”

Kuralsız’da hikaye başlarken Jeanine, anlaşılamaz beş köşeli ve her yanında bir topluluğun mührü olan kilitli bir kutu keşfeder. Kutunun, gelecek için bir mesaj taşıdığına ve ancak beş topluluğun özelliğini taşıyan bir Uyumsuz tarafından açılacağına inanır. Bu yüzden Jeanine Uyumsuzları avlamaya başlar ve onları kutuyu açmaları için bir dizi teste tabi tutar. Bu test Uyumsuz’da olduğundan çok daha sert ve şiddet içeren beş farklı simulasyondan oluşur.

 

Vizyon Tarihi                   20 Mart 2015 (1s 59dk)

Yönetmen:                       Robert Schwentke

Oyuncular:                       Shailene Woodley, Miles Teller, Theo James

Tür                                  Bilimkurgu, Aksiyon

Ülke                                 ABD

Editör: TE Bilisim