Zaman içinde kendine has bir izleyici kitlesine ulaşan Fasulye filminin yönetmenini ve senaristini 13 yıl sonra bir araya getiren filmin çekimleri 2013 yılının Mayıs ayında tamamlandı. Böcek, herhangi bir kurum, şirket ya da profesyonel bir yapımcıdan finansal destek alınmadan, yedi kişilik amatör bir ekiple ve oldukça düşük bir bütçe ile çekilen bağımsız bir film. 



Başrollerini Uğur Bilgin, Leyla Yüngül ve Barış Yılmaz Gündüz’ün paylaştığı, Erdal Beşikçioğlu, Ömür Arpacı, Tamer Karadağlı, Hakan Yılmaz, Salih Kalyon, Gökçe Özyol, Öner Erkan ve Onur Buldu gibi ünlü isimlerin konuk oyuncu olarak yer aldığı yapım, film çekmeye çalışan iki amatörün ve çekmeye çalıştıkları filmin hikayelerini içiçe anlatıyor.

Belli sınırlar dahilinde tüm sahneleri doğaçlama çekilen Böcek, sahte belgesel janrında, kendine özgü bir komedi. Türkiye’deki ilk gösterimi !f Istanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nde yapılan Böcek, Kanada Uluslarası Film Festivali’nde Yabancı Film kategorisinde ödül alırken, bağımsız yapımları destekleyen Palm Beach Uluslararası Film Festivali, Shart Uluslararası Komedi Filmleri Festivali, Faux Film Festivali ve Sunscreen Film Festivali programlarında yer aldı. 




KONU

Uğur ve Barış çocukluk arkadaşıdır. Barış’ın motor imalatçısı dayısı Engin’in onlara açtığı DVD dükkanını işletmektedirler. Uğur, Barış’ın kuzeni, Engin’in de kızkardeşi olan Leyla’ya aşıktır. Leyla da Uğur’a karşı boş değildir; zaman zaman abisinin haberi olmadan Uğur’la gizli gizli buluşurlar. 

Leyla’nın en büyük isteği abisinin boyunduruğundan kurtulmak ve Uğur’la yeni bir hayat kurmaktır fakat Uğur bu yolda Leyla’ya pek de yardımcı olamamaktadır. Hangi yüzle Engin’in karşısına çıkıp Leyla’yı isteyecektir? Daha kendi hayatını yoluna koyamamıştır. Çözüm Barış’tan gelir. Uğur ve Leyla’nın başrollerde oynadığı bir film çekeceklerdir. Ancak bu işin sandıkları kadar kolay olmadığını, çektiklerini izlediklerinde anlarlar. Yardım ararken karşılarına bir yönetmen çıkar.



Bora yaşadıklarından dolayı sektöre küsmüş kendini resim yapmaya vermiştir. Barış ve Uğur’da gördüğü cevherle gaza gelen Bora, bekleyen bir projelerini hayata geçirmek üzere eski ortağı Haluk’u arar. 

Haluk geçirdiği trafik kazasının travmasıyla artık yazamayan bir senaristtir. En büyük derdi evsahibine borcu ve iki çocuğunun okul taksididir. Para kaynağı Engin’i duyan Haluk ekibe dahil olur. Engin ikna edilir fakat Uğur aldığı haberle yıkılır. Engin, Leyla’yı başkasıyla evlendirmeye karar vermiştir. Velhasıl, daralan zaman ve zorlu koşullar içinde Barış ve Uğur’a bir film yaparak Engin’i 
ikna edip Leyla ile Uğur’un mutlu sonlarını hazırlamak Bora ve Haluk’a düşer.



Biyografiler 

Uğur Bilgin 

1980 yılında İstanbul’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladıktan sonra tiyatro eğitimi için İzmir’e gitti. Dokuz Eylül Üniversitesi Konservatuvarı’nda oyunculuk eğitimini tamamladı. Mezuniyetini takip eden yıllarda Oyun Evi ve Oyun Atölye’sinde çeşitli tiyatro oyunlarda rol aldı. Televizyon’da ise sırasıyla “Şöhret”, “Avrupa Yakası”, “Cesaretin Var Mı Aşka?”, “Ey Aşk Neredesin?”, “Arka Sıradakiler”, “Aşağı-Yukarı Yemişliler”, “Yalan Dünya” ve “Galip Derviş” gibi yapımlarda yer aldı. 

Leyla Yüngül 

1988 yılında İstanbul’da doğdu. Bahçeşehir Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun olduktan sonra asıl hayali olan oyunculuğun peşine düştü. Bu hayalini gerçekleştirmek için bir yandan Craft Atölye’de oyunculuk eğitimi alırken, bir yandan da Harika Uygur, Bahar Kerimoğlu ve Hakan Savaş Mican gibi hocalarla oyunculuğun farklı metodlarını deneyimledi. Daha önce “Hatırla 
Sevgili”, “Ve Kapı Çalar” isimli televizyon yapımlarında yer alan ve şu sıralar Dream TV’de program sunuculuğu yapan Yüngül’ün, “Böcek” ilk sinema denemesi. 

Barış Yılmaz Gündüz 

1986 yılında Mersin’de doğdu. Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar bölümünden mezun oldu. Üniversite’nin tiyatro kulübünde gönül verdiği oyunculuğu, Şahika Tekand’ın atölyesinde ve Sadri Alışık Kültür Merkezi’nde aldığı eğitimlerle pekiştirdi. Arkadaşlarıyla birlikte kurduğu doğaçlama tiyatro ekibi Kaşmer Mektebi ile çeşitli gösteriler sergiledi. Şu anda kendi zırhlarını üretiyor. 

Bora Tekay 

1974’te Bursa’da doğdu. İlkokuldan sonra Robert Kolej’de yatılı okumak üzere İstanbul’a; oradan da sinema eğitimi almak üzere New York’a yollandı. Bard College’ı burslu okuyarak bitirdi ve altı kısa film çekti. Yurda döndüğünde, montajcılık, çevirmenlik, prodüktörlük gibi işlerden sonra, aynı zamanda yapımcılığını üstlendiği “Fasulye” adlı filmle yönetmenliğe başladı. Ardından da Haluk 
Bilginer ve Türkan Şoray’la “Tatlı Hayat”, “Aslı ile Kerem”, Hülya Avşar’la “Kadın İsterse”, Metin Akpınar’la “Papatyam” ve “Çocuklar Duymasın” gibi birçok dizi çekti. Şimdi de “Böcek” filmiyle onüç sene aradan sonra sinemaya dönüyor.

Haluk Özenç 

1971 yılında Ankara’da doğdu. İstanbul Özel Amerikan Robert Lisesi’nden mezun olduktan sonra, bir yandan Boğaziçi Üniversitesi’nde makine mühendisliği okurken, bir yandan da televizyon dizilerinde oyunculuk ve seslendirme yaptı. 1992-1997 yılları arasında Robert Lisesi’nin tiyatro müdürlüğü görevini de üstlendi ve öğrencilerle ve mezunlarla otuzun üzerinde oyun sahneledi. 
1999 yılında “Fasulye” isimli uzun metraj filmle sinemada, 2001 senesinde “Tatlı Hayat” isimli diziyle televizyonda profesyonel senaristlik kariyerine başladı. 1999 yılından bu yana hepsi komedi tarzında olmak üzere, 26.000 sayfanın üzerinde senaryo yazdı, yazmaya devam ediyor. 
Editör: TE Bilisim