T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği ile tamamlanan ‘Türkiye’de Şekspir Olmak’ belgeseli, 24 Nisan 2013 Çarşamba akşamı, saat 19:00’da Levent Kültür Merkezi’nde ilk kez izleyici karşısına çıkıyor. Yapımcılığını Korhan Koryürek, yönetmenliğini ise Gülşah Özdemir Koryürek’in üstlendiği belgeselde Prof. Dr. Özdemir Nutku, Prof. Dr. Cevat Çapan, Prof. Dr. Dikmen Gürün,Prof. Dr. İnci Enginün,Hilmi Zafer Şahin, Işıl Kasapoğlu,Ayla Algan ve Nesrin Kazankaya gibi pek çok ünlü sanat insanı, Shakespeare’in yaşadığımız coğrafyadaki sanat anlayışına etkilerini anlatıyorlar.

‘Türkiye’de Şekspir Olmak’ belgesel film projesinin ön hazırlıklarına 2011 yılı Kasım ayında başlandı.  T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği ile 2012 yılı Aralık ayında tamamlanan film, ‘Belgesel Sinemacılar Birliği’ ile ‘Beşiktaş Belediyesi’nin birlikte düzenlediği ‘’Bir Belgesel Bir Gazeteci Çay ve Simit’’ gösterimleri kapsamında, 24 Nisan Çarşamba akşamı, saat 19:00 da Levent Kültür Merkezi’nde ilk kez seyirci ile buluşacak.

Devlet Tiyatroları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, İzmit Belediyesi Şehir Tiyatroları, Tiyatro Pera, Ahşap Çerçeve Kukla Tiyatrosu, Boğaziçi Oyuncuları gibi kurum tiyatroları ve özel tiyatroların arşivleri dışında, Atatürk Kitaplığı ve kişisel arşivlerin incelenmesi ile elde edilen bilgiler, ünlü tiyatro adamı ve şair William Shakespeare’in yaşadığımız coğrafyadaki sanat anlayışı üzerinde bıraktığı etkileri anlatan 54 dakikalık bir belgesel film haline getirildi. 

30 farklı akademisyen, sanat insanı ve seyircilerin görüşleri alınarak hazırlanan film, 1800’lü yıllarda Osmanlı Devleti sınırlarında başlayan ve günümüze kadar uzanan bir yolculuğun hikayesini anlatıyor. İlk kez İstanbul’daki entelektüel çevrelerce tanınan, tuluat kumpanyaları ile birlikte Anadolu’ya taşınan Shakespeare eserleri, Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte daha da kıymetlenmiş, anlamlanmış ve günümüze kadar taşınmıştır.

Sultan 2. Abdülhamit’in azınlıkları rencide etmemek için sansürlettiği, günümüzde ise Wall Street’te geçen bir hikaye olarak yorumlanan Venedik Taciri…Anadolu’da Arabın İntikamı adıyla oynanan bugün ise bale disiplininde karşılığını bulan Othello…Diyarbakır seyircisini kapılardan taşıran Kısasa Kısas… Elbetteki Macbeth…Ve kukla tiyatrosunun müthiş görselliği ile sunulan, kadın oyuncular ile hem tiyatroda hem de sinema perdesinde kendine yer bulan ya da iki kişi olarak sahneye taşınan bir baş yapıt, Hamlet…Ayrıca bestelerimize güfte olan soneler, edebiyatımızı ve operamızı ‘’farklılaştıran’’ Shakespeare cümleleri.  Tüm bunlar filmde anlatılan yol hikayesinin duraklarından sadece bir kaç tanesi.

Belgesele büyük katkı sağlayan  ünlü sanat insanlarının Shakespeare hakkındaki yorumlarından bazı örnekler ise şöyle:

‘’… Shakespeare’in etkisi öyle bir oldu ki ben insanlarla çok pozitif ilişkillere girebiliyorum. Yani iyimserlik getirdi bana Shakespeare...’’ (Prof. Dr. Özdemir Nutku)

‘’ İnsanı anlamaya, dünyayı anlamaya, gerçekliği anlamaya çok yardımcı olan bir çeşit her konuda söylenebilecek şeyleri söylemiş birisi olarak, hayranlık uyandıran, saygı, sevgi uyandıran bir yazar.’’ (Prof. Dr. Cevat Çapan)

‘’ Shakespeare’in bütün yapıtları, özellikle ödenekli tiyatrolar tarafından sahnelenmeli, Türkiye’de. Hepsi çünkü bir şey söylüyor. Macbeth, ayrı bir şey söylüyor, tarihsel oyunlar ayrı bir şey söylüyor, komedileri ayrı bir şey söylüyor ve söylediği şeyler de son derece de çağdaş. Dün olduğu gibi, bugün de ilettiği çok önemli mesajlar var.’’ (Prof. Dr. Dikmen Gürün)

‘’ Shakespeare’i okumak, gerçekten bütün bir insanlığın anahtarına sahip olmak gibi geliyor bana. ’’ (Prof. Dr. İnci Enginün)

 ‘’ Bence daha çok Shakespeare oynayalım. Yani her tiyatro kendi olanakları ölçüsünde shakepeare oynasın. Seçimlerini insanların shk. konusundaki eleştirmeyelim. Onun oluşturduğu estetikten çıkan sonuçlara bakalım. Çünkü gerçekten Shakespeare’i oynamak ruhu rahatlatıyor.’’ (Hilmi Zafer Şahin)

‘’ Her canım sıkıldığında böyle her kafam dağıldığında ya da tutunacak bir dala ihtiyaç olduğunda, Shakespeare’e tutunmaya çalıştım. Yani onun eserlerine ama bu yapmacık bir şey olarak değil. Çünkü gerçekten birden bire şunu fark ettim, aradığım yaşama dair aradığım her şey bu yazarın yani Shakespeare’in yapıtları içinde, metinleri içinde var.’’ (Işıl Kasapoğlu)

‘’ Shakespeare galiba farkına varmadan hep hayatımda hepte hayatımda olacak onun kadar sediğim, onun kadar çalışmak istediğim, onun kadar korktuğum başka yazar yok.’’ (Nesrin Kazankaya)

‘’ Sanıyorum dünya var oldukça en çok konuşulan, en çok okunan, en çok oynanan, hakkında en çok yazılan, en çok belki belgeseli ya da filmi çekilen yazar olma yarışında hep bir numara olacak.’’ (Lemi Bilgin)

 

Yer              : Levent Kültür Merkezi. Çalıkuşu Sk No:2, Levent/İstanbul

Tarih          :24 Nisan 2013

Saat            :19:00

 

Fotoğraflar:

1-Belgeselin afişi

2-Belgeselde yer alan sinema tarihçisi Giovanni Scognamillo

3-Ahşap Çerçeve Kukla Tiyatrosu’nda Hamlet oyunu

4-Osmanlıca Hamlet

5-Prof. Dr. Özdemir Nutku yönetmen Gülşah Özdemir ile birlikte

6-Tepebaşı Dram Tiyatrosu

Editör: TE Bilisim