KKTC Vakıflar İdaresi, Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi, YDÜ Büyük Kütüphane, YDÜ İletişim Fakültesi’nin katkıları ve Nazif Bozatlı ile Prof.Dr. Heath Lowry’nin kişisel arşivinden derlenen araştırma süreci, 28 dakikalık bir belgesele dönüştürülerek tarihin izleri ölümsüzleştirildi.

 

“Tarihimize Sahip Çıkıyoruz: Kıbrıs Haritaları” belgeselin galasında açılış konuşmasını; Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Gökçe Keçeci Şekeroğlu gerçekleştirdi. Etkinlik; YDÜ İletişim ve İnovasyon Araştırma Merkezi Başkanı Tamer Garip, araştırmanın küratörlüğünü üstlenen Nazif Bozatlı, Yrd. Doç. Dr. Umut Koldaş ve YDÜ Büyük Kütüphane Koleksiyon Koordinatörü Emre Karahasan’ın katılımıyla gerçekleşti.

YDÜ Dekan Vekili Gökçe Keçeci Şekeroğlu konuşmasında; “Araştırma projesinin, raflarda bekletilen tarihe ışık tutan ve gün yüzüne çıkarılmasına vesile olan bu çalışmaların her aşamasına tanıklık etmiş biri olarak diyebilirim ki, bu toplumda tarihine sahip çıkan bireyler, insanlarımız var. YDÜ İletişim Fakültesi olarak bizler de bu araştırmalara destek olmaktan son derece mutluluk duyuyoruz. Belgeselde büyük emekleri olan Tamer Garip, Emre Karahasan, Hakan Karahasan, Gamze Anıl, İrfan Gelengül, Aptullah Sayar, Serkan Çankaya, Serdar Şengül’e teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

YDÜ İletişim Başkanı Tamer Garip, “Proje henüz fikir aşamasındayken, Nazif Bozatlı’nın sergi küratörlüğünü üstlenmiş olması ve araştırmacı kişiliğiyle bu sürece ortak olacak olması belgesele başlamamdaki en büyük olumlu etkenlerden biri oldu diyebilirim. Açılışlar, sancılı geçse dahi bizim için doğum olarak kabul edilir. 28 dakikaya sığdırmakta zorlandığımız da bu belgeselde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sonuç olarak festivallere katılabilecek bir çalışmanın ortaya çıktığına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“Tarihimize Sahip Çıkıyoruz: Kıbrıs Haritaları” araştırmasının küratörlüğünü üstlenen Nazif Bozatlı ise konuşmasında; “Biz bir harita sergisi yaptık. Benim bir fotoğraf arşivim var. Değerli dostum Umut Koldaş bana yaptığı bir ziyaret sırasında sahip olduğum tarihi haritalara rastlayınca, YDÜ Enstitüsü olarak başlatılan “Tarihe Sahip Çıkıyoruz” başlıklı projenin ilk ayağı olarak “Kıbrıs Haritaları Sergisi” yapmaya karar verdik. Gerek Lowry’nin arşivinden, gerekse Vakıflar İdaresi ve Milli Arşiv, YDÜ Büyük Kütüphane’nin arşivlerinden yararlandığımız çalışmalarda öyle muhteşem el yapımı haritalar bulduk ki, bir kurtarma operasyonu gerçekleştirerek yırtık, buruşuk ve kullanılamaz durumda olan haritaları onarmaya başladık. Başta Umut Koldaş, Emre Karahasan ve YDÜ İletişim Fakültesi’nden yardımcı hocalarımızın katkılarıyla bu sergi ve belgesel ortaya çıktı. Bu belgeselin birkaç ülkede gösterilmesi hakkında benim de girişimlerim oldu. Umarız ortaya çıkan sonuç, tarihin gün yüzüne çıkarılmasına vesile olmuştur” sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim