Film çekmenin yasak olduğu Suudi Arabistan'da çalışmalarını gizli gizli yürüten ilk Suudi kadın yönetmen Haifaa Al- Mansour’un 'Wadjda/Vecide' adlı filmi dünya gündeminde.

Yasaklara rağmen gerçekleştirilerek ilkleri başaran yapım Türkiye'nin 'Kelebeğin Rüyası' filmiyle katıldığı En İyi Yabancı Film kategorisinde Suudi Arabistan’ı temsil etmek üzere Oscar'a aday adayı oldu.

Ülkedeki yasak nedeniyle yönetimden habersiz çekilmesinin dışında yönetmeninin kadın oluşuyla da dikkat çeken yapım aynı zamanda çekimleri tamamen Suudi Arabistan'da gerçekleştirilen ilk uzun metraj film olma özelliğini taşıyor. 


VECİDE'NİN KONUSU

Filme adını veren Vecide, her gün yeşil, güzel bir bisikletin sergilendiği Riyad’daki bir oyuncakçı dükkânının vitrininin önünden geçen 10 yaşındaki küçük bir kız.

Kızların bisiklete binmesi yasak olmasına rağmen, Vecide bisiklet satın almasına yetecek kadar para kazanmasını sağlayacak bir plan yapar. Bu parayı kazanabilmek için tek yol Kuran okuma yarışmasına katılmaktır; ancak rakipleri zorlu olunca onları yenebilmek için başka bir yol bulmak zorunda kalacaktır.

Editör: TE Bilisim