Sedef  Ecer’in yazıp oynadığı, 2011 yılında Fransa’nın en çok izlenen devlet televizyon kanallarından ''France 3''deki ilk gösterimi 3 milyondan fazla izleyiciye ulaşan ''Comme Chez Soi" (Evinizde Gibi) adlı televizyon filmi, 4 Haziran’da yeniden Fransız izleyicisiyle buluşacak.


Fransa’da yaşayan tiyatro ve sinema yazarı Sedef Ecer’in yazıp oynadığı  ''Comme Chez Soi" (Evinizde Gibi) adlı televizyon filmi, 4 Haziran Salı günü Fransa’nın en önemli kamu kanalı France Télévisions'da prime time'da tekrar gösterilecek.

 ''Comme Chez Soi" (Evinizde Gibi),  2011 yılında,  filmin gösterildiği saatte Lyon ve Ajax arasındaki futbol karşılaşmasının canlı yayınına rağmen, ülkenin en çok izlenen devlet televizyon kanallarından ''France 3''deki gösteriminde büyük ilgi görmüş ve filmi yüzde 12 reytingle 3 milyon 180 bin kişi izlemişti.

Ev değiş tokuşu yapan Türk ve Fransız ailenin macerası

Sedef Ecer'in senaryoyu Philippe le Dem ile birlikte yazdığı filmde, internet üzerinden ev değiş tokuşu yapan iki ailenin macerası anlatılıyor. Komedi ağırlıklı filmin konusu şöyle:  ‘’İstanbul'dan Demir ailesi, Fransız Chirol ailesiyle yaz tatili süresince evlerini değiştirmeye karar verir. Ancak Türk aile Fransa'ya vardığında, Fransız ailenin Türkiye'ye gitmekten vazgeçmiş olduğunun farkına varır ve iki aile bir süre birlikte yaşamak zorunda kalır.’’

İlk gösterimini 3 milyon 180 kişi izledi

İlk gösteriminde 3 milyon 180 bin seyirciye ulaşan film, Fransa'nın en büyük televizyon filmi festivali La Rochelle Festivali’nde "en iyi komedi dalında" yarışmıştı. Film ardından birçok ülkeye satılmış, defalarca dünya televizyonlarında oynamıştı. Fransa'nın en çok satan tv dergisi Télé 7 jours övgü dolu bir makale de yayınlamıştı. Eleştirmen Vaillant, "Yazar Sedef Ecer'in senaryoya eklediği anekdotlar sayesinde filmin çok eğlenceli’’ olduğunu yazmış ve yazıyı Ecer’in hem yazar, hem yönetmen, hem oyuncu olduğunu belirterek, "müthiş yetenek" cümlesiyle bitirmişti.  

Kendi yazdığı filmde oynamak için yarışmıştı

Sedef Ecer, “Comme chez soi’’ (Evinizde Gibi) adlı TV filminin önce senaryosunu yazmış,  ardından kendi yarattığı karakteri oynamak için, oyuncu seçme ajansının deneme çekimlerinde diğer oyuncularla yarışmıştı. Yönetmen, kanal yöneticileri ve yapımcılar, çeşitli adaylar arasından yazar Sedef Ecer’i de oyuncu olarak seçmişti.


Çekimleri 2010 yılında Paris bölgesinde yapılan film hakkında ilk yayınlandığı 2011 yılında Fransa'nın en saygıdeğer ve ciddi siyaset dergilerinden Le Nouvel Observateur’ın da arasında olduğu birçok dergide "bir mizah incisi", "harika oyuncular" gibi övgüler almıştı.

Sedef Ecer Kimdir?

İstanbul doğumlu Sedef Ecer, çok küçük yaşta, Şehir Tiyatroları’nda ve Yeşilçam setlerinde başladığı tiyatro ve sinema çalışmalarına Galatasaray Lisesi’nde, Orléans Üniversitesi’nde ve Paris Yüksek Dramatik Sanatlar Konservatuvarı’nda devam etti. Aktris olarak birçok oyun ve filmde rol alan ve ödüller kazanan Ecer, Sabah, Star, Marie Claire, Elele, Maviology, Biz, Connaissance des Arts, Byzance gibi gazete ve dergilere köşe ve kültür yazıları, çeşitli kanallara radyo ve televizyon metinleri, senaryolar, roman ve öyküler yazdı.


 2008 yılında Türkçe yazmaya ara verip, sadece Fransızca yazmaya başlayan Sedef Ecer, Fransızca oyunu “Sur le Seuil” ile Ulusal Tiyatro Merkezi’nden Teşvik ve Akdeniz Tiyatro Yazarları Buluşması’nda Birincilik ödüllerini kazandı ve bu Ecer’e yeni oyununu yazabilmesi için prestijli bir burs sağladı. Ecer, ikinci oyunu “A la périphérie” ile Guérande Dramatik Yazarlık Ödülü’nü aldı.  Ecer’in, üçüncü oyunu “Les Descendants” (Silsilename) Ermenistan’da prömiyer yaptıktan sonra Paris’in prestijli sahnesi Aquarium’da ve Berlin’de oynandı. 2012 yılı içinde Ecer’in 6 farklı oyunu seyirciyle buluştu.

Sedef Ecer’in Fransız televizyon kanalı France 3 için yazdığı ve başrollerinden birisini oynadığıtelevizyon filmi Fransa’nın en büyük TV festivali La Rochelle’de en iyi komedi dalında yarıştı ve primetime’da 3 milyonun üzerinde seyirciyle yüzde 12 pazar payına ulaştı. Ecer’in Amerikalı yönetmen Randa Haines ve Fransız oyuncu Agnes Jaoui için yazdığı uzun metraj senaryosu da bu yıl çekilecek.


Editör: TE Bilisim