Documentarist bu akşam ödül töreniyle sona eriyor. Yeni yönetmenlere verilen JvdK Yeni Yetenek Ödülü Aslı Erdoğan'ın hapis ve sürgünlük hikâyesini konu “Bitmemiş Cümleler” filmine giderken “9/8fight41” adlı kısa belgesel Jüri Özel Ödülü'ne değer görüldü. FIPRESCI Eleştirmenler Ödülü'nün sahibi ise “Aşk, Mark ve Ölüm” oldu.

Suikast'in yönetmeninden 'Dublör' yakında sinemalarda! Suikast'in yönetmeninden 'Dublör' yakında sinemalarda!

Bu sene zengin bir programla 15'inci yaşını kutlayan Documentarist İstanbul Belgesel Günleri'nde ödüller açıklandı. Altı mekanda 70'ten fazla filmin gösterimine atölye, söyleşi, forum ve panellerin eşlik ettiği festival 30 Haziran Perşembe akşamı Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek kapanış ve ödül töreni ile sona eriyor.

Bu sene Ahu Öztürk, Can Candan, Özlem GüçlüKaren Cirillo ve Selda Taşkın'dan oluşan jüri, Documentarist'in geleneksel Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü'nü “Bitmemiş Cümleler” filmine verdi. Adar Bozbay'ın yönettiği belgesel, yazar Aslı Erdoğan'ın köşe yazılarından ötürü yaşadığı hapis ve sürgün hayatını konu alıyor. Jüri ödül gerekçesini, “Sürgünde bir yazarın yaşamını ve edebiyatıyla olan ilişkisini katman katman açmaya cesaret etmesi ve anlatının başından sonuna kadar bunu uygulamaya geçirebilmesi; dolayısıyla stereotipik temsillerin ötesinde yazarın diliyle olan sürgün ilişkisini derinlikli ve duru bir biçimde takip etmeyi başarması; ayrıca, politik tutukluluklar ve hak ihlallerine dair mücadelelerin ve dayanışmanın kuvvet ve kudret kadar kırılganlığı da içerdiğine dair kıymetli vurgusuyla seyirciyi yeni sorulara açabilmesi” olarak açıkladı.


Gizem Aksu'nun dans üzerinden Almanya'da yaşamış Roman bir boksörle Sulukule bağ kurduğu “9/8fight41: hepimiz için 9/8’lik bir dövüş adlı kısa belgeseli ise, “Geçmişe baktığımızda her zaman şimdiden baktığımızı unutmadan, geçmiş ve şimdinin türlü ayrımcılıkları arası bağlantıları farklı karakterler üzerinden incelikli bir şekilde kurması; türsel ve biçimsel denemeleri uygulama cesaretini göstererek ayrımcılığın acı, şiddet ve işgal dolu deneyimleri karşısında neşeli ve yaratıcı bir dövüş imkânını hatırlatması ve hayatta kalmanın başka biçimlerine dair ilham vermesi sebebiyle” Jüri Özel Ödülü'ne değer görüldü.


Natalia Moussienko (Ukrayna), Teresa Vena (İsviçre) ve Övgü Gökçe'den (Türkiye) oluşan ve uluslararası seçkiyi değerlendiren FIPRESCI jürisi ise Eleştirmenler Ödülü'nü “derinlemesine araştırma konusundaki çabası, kültüre çok katmanlı yaklaşımı ve yarattığı güçlü etki nedeniyle” Cem Kaya'nın,Türkiye'den Almanya'ya işçi göçünü orada üretilen müzik üzerinden anlatan “Aşk, Mark ve Ölüm” adlı filmine verdi. Jüri açıklamasında, “bu ilham verici filmi, kültürel çeşitliliğin evrensel değerinin daha iyi anlaşılmasına yaptığı katkının yanı sıra, tarihsel ve kültürel olarak ihmal edilmiş bir toplumu onurlandırması nedeniyle de bu ödüle layık gördüğünün” altını çizdi.

Documentarist 15. İstanbul Belgesel Günleri bu akşam 20:00'de Fransız Kültür Merkezi'nde yapılacak kapanış töreni ve JvdK Yeni Yetenek ile Jüri Özel Ödülü kazanan filmlerin gösterimiyle sona erecek. 
Editör: TE Bilisim