Masalsı Öyküleri Görsel Şölenlere Dönüştüren Büyük Usta…

FilmBoxArthouse’la Ekranlarımızda Akira Kurosawa Günleri

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yayın yapan FilmboxArthouse, 7. sanat sinemanın unutulmaz eserlerini, efsane isimleri ve kült yapımları ekranlarımıza getirmeye devam ediyor.

20 Temmuz haftası, Japon sinemasının büyük ustası AkiraKurosawa, 3 muhteşem filmle ekranlarımıza gelecek. Sinema kariyerine 1937 yılında görsel senaryo taslakları ve afişler için ressamlık yaparak başlayan Akira Kurosawa, resmi olarak yönetmen koltuğuna ilk 1943 yılında oturdu; yönetmen ve yazar olarak birçok esere imza attı.

Akademi Ödülleri’nde (Oscar) “Hayat Boyu Başarı” ödülüne sahip olan ve 1998 yılında aramızdan ayrılan Kurosawa’nın hayatında önemli yer tutan 3 filmle, sinemanın büyücüsünün 57 yıla yayılan ve yönetmen olarak 30 filme imza attığı kariyerinde, büyük ustanın şölensel görselliğiyle zaman içerisinde geriye doğru bir gezinti yapacağız.


Kanlı Taht (Throne of Blood / Kumonosu-jô) - 20 Temmuz Pazartesi– Saat 21.10

20TemmuzPazartesi gecesi ekrana gelecek olan Kumonosu-jô, yorgun bir savaşçının öyküsünü içerisinde sihir ve cadılar ile bir masala dönüştürüyor. Filmde başrolü, Kurosawa ustanın da favori aktörlerinden olan, Japon sinemasının bir diğer efsane ismi, ToshirôMifune üstleniyor. Film, kazanılmış bir savaştan sonra eşinin de tahrikleriyle, sağ kolu YoshiakiMikiile birlikteÖrümcek Ağı Kalesi'ni fethetmeye çalışan General TaketotiWashizu’nun öyküsünü anlatıyor.

Rashomon (Rashômon) - 22 Temmuz Çarşamba – Saat 14.40

22 Temmuz Çarşamba öğleden sonra, başrolde yine ToshirôMifune olan Rashômon ekranlara gelecek.  Film, bir Samuray ve genç eşine karşı işlenen affedilmez bir suçu, suçu işleyen haydut, kurban genç kadın, diğer kurban Samuray’ın hayaleti ve bir ormancının bakış açılarından öyküleştiriyor. 1950 yılı yapımı olan Rashômon’un, 1951 Venedik Film Festivalinde sürpriz bir şekilde Altın Aslan’ın sahibi olması, Japon sinemasının dünyaya açılması açısından önemli bir ilk olarak kabul ediliyor.

Judo Efsanesi (Judo Saga I / SugataSanshirô) - 25 Temmuz Cumartesi – Saat 18.20

25 Temmuz Cumartesi akşam üstü FilmBoxArthouse ekranlarına gelecek olan 1943 yapımı SugataSanshirô, Kurosawa ustanın yönetmenlik kariyerinin ilk filmi olma özelliği taşıyor. Film, judonun inceliklerini ve anlamını öğrenmekte zorluk çeken inatçı genç Sugata’nın, dövüş sanatı ile birlikte hayatın anlamını öğrenme çabasını konu ediyor.

FilmboxArthouse yayınlarına, seçkin TV platformları TV+ Kanal 33, KabloTV Kanal 344 ve Vodafone TV üzerinden ulaşılabiliyor. FilmboxArthouse içeriklerine ayrıca, FilmBox Live websitesi ve uygulaması kullanılarak bilgisayar, tablet ve mobil telefon ekranlarından da ulaşılabiliyor. 

Editör: TE Bilisim