İNSANA TABİATLA ARASINDAKİ UYUMU SORGULATAN FİLM: “NEBULA”

Dünyanın en eski, en fazla ilgi gören film festivallerinden Locarno Film Festivali’nde Türkiye’den ilk kez ‘En İyi Yeni Yönetmen’ ödülüne layık görülen Tarık Aktaş’ın ilk uzun metraj filmi “Nebula”, insanın, etrafını kuşatan tabiatla olan ilişkisini irdeliyor. Orman, deniz, göl, dere yatağı gibi görsel yönden son derece etkileyici doğal alanlarda çekimleri gerçekleştirilen “Nebula”
, çocukken ölü bir at bulan Hay’ın yetişkinliğine kadar doğa-insan uyumunu sorgulamasını konu ediniyor.

Tarık Aktaş, ilk uzun metraj filmi ile 71. Locarno Film Festivali, Cineasti del Presente (Günümüzün Sinemacıları) bölümünde, En İyi Yeni Yönetmen ödülüne layık görüldü. Türkiye'den bu ödüle sahip olan ilk yönetmen olan Aktaş’ın hem senaryosunu yazdığı hem de yönetmenliğini üstlendiği film, insan ve tabiat arasındaki buluşmalara odaklanarak yaşamın birliği ve birbirine geçişi üzerine felsefi bir anlatı sunuyor.

Locarno Film Festivali’nde aldığı ödülle festival serüvenine başarılı bir giriş yapan “Nebula”, birçok festivalde yarışacak. Kasım ayı boyunca sırasıyla Selanik Film Festivali, Mar del Plata Uluslararsı Film Festivali, Seville Avrupa Film Festivali ve Amerikan Film Enstitüsü'nün düzenlediği AFI Fest’te yarışacak olan film, şimdiden katılacağı festivallerde sıkça adından söz ettireceğe benziyor.

Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Yapım Desteği fonunu alan film, IKSV İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen Köprüde Buluşmalar etkinliğinde 250 film arasında ilk 8'e girerek büyük ödül olan Film Geliştirme Ödülü’ne de hak kazanmıştı.

“Nebula”da Barış Mert Bilgi, Ali Yavuz Ilman, Ömer Bora, Serkan Aydın, Dilara Topuklular, Hasan Türker, Serkan Özsalgıncı, Mümin Süren gibi isimler yer alıyor.

Güneş Şekeroğlu’nun yapımcı, Barış Yıldırım’ın uygulayıcı yapımcı olduğu Hay Film yapımı “Nebula”nın görüntü yönetmenliğini Necmettin Akdeniz, kurgusunu ise Osman Bayraktaroğlu üstleniyor. Barkın Engin’ın ses tasarımını, Hayvanlar Alemi’nin müziklerini yaptığı filmde, özel efektler Oğuz Kocaoğlu, görsel efektler ise Genius Park imzası taşıyor.

 

“Nebula”n 71. Locarno Film Festivali’yle başlayan yolculuğu, yurt içi ve yurt dışında birçok festival ile devam edecek.

 

ÖZET: Hay, yedi yaşındayken açık arazide ölü bir at bulur. Büyüleyici keşfi başında yaptığı gözlemler,  yetişkinlerin gözünde bir at leşine dönüşen bu sorundan kurtulmak için verilen çaba onu gençliğinde bile etkileyecek bir anıya, uyanışa dönüşür. Yirmilerine geldiğinde, kurban bayramında koyunun boğazını keserken yanlışlıkla kendi bacağını keser. Bu olay, bir şekilde geçmişinde yaşadığı çocukluk anısının yeniden ortaya çıkmasını sağlar. Koyun ve kendisi arasındaki bağın farkına varmasıyla birlikte Hay, kendisi ve köyün etrafında gerçekleşen olaylar arasında bir ilişki olduğunu gözlemlemeye başlar. Böylece adım adım, madde ile canlının uyumuna, ruhun doğadaki yerine tanık olduğu kaçınılmaz bir yolculuğa çıkar.

Nebula, küçük bir köy etrafında gerçekleşen bir dizi olayı takip eder. Çoğunlukla fark edilmeyen, hayatın sunduğu bu küçük ikramlar, canlı ile maddenin uyumu ve birliğine yönelik bir düşüncenin gelişmesine olanak tanır.

 

TARIK AKTAŞ HAKKINDA

1982 yılında Almanya’da doğdu. Fotoğraf ve video alanında tamamladığı lisans öğrenimi boyunca çeşitli kısa filmler ve video-art çalışmaları gerçekleştirdi. 2012 yılından başlayarak çeşitli üniversitelerde, film yapımı ve senaryo alanlarında ders vermenin yanı sıra, çeşitli medya projelerinde danışman olarak görev almaktadır. Son olarak hazırlamakta olduğu “Supersensible” isimli multimedya sergisi için çektiği “Basiret” adlı video çalışmasını tamamladı. 71. Locarno Film Festivali, Cineasti del Presente seçkisinde gösterilen ve En İyi Yeni Yönetmen ödülünü alan “Dead Horse Nebula”, ilk uzun metraj filmidir.

NEBULA KELİME ANLAMI HAKKINDA

Gaz, toz ve birtakım başka materyallerin gittikçe yoğunlaşarak kümelendiği ve en nihayetinde bu kümelerin yıldızlara, gezegenlere ve diğer göksel cisimlere dönüştüğü uzayda yer alan renkli ve parlak bulutlar.