İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 21. kez düzenlenen Filmekimi ekim ayında İstanbullu sinemaseverlerle buluştu. Venedik’te ödül kazanan The Banshees of Inisherin ve Kemikler ve Her Şey ile Toronto'da ödül kazanan Fabelmanlar filmlerinin yanı sıra Beyaz Gürültü ve Güneş Sonrası gibi filmlerin yer aldığı Filmekimi’nde toplam 52 film gösterildi.

Paribu sponsorluğunda gerçekleşen Filmekimi uluslararası festivallerde gösterilmiş, ödüllü ve merakla beklenen yeni yapımları içeren programıyla 7-17 Ekim tarihlerinde İstanbul’da sinemaseverlerle buluştu. Filmekimi filmleri Beyoğlu’nda Atlas 1948 Sineması, Şişli'de City's Nişantaşı – CINEWAM Premium+ ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ve Sinematek/Sinema Evi’nde gösterildi.

Filmekimi, programa sürpriz olarak eklenen Steven Spielberg’ün merakla beklenen son filmi Fabelmanlar ve Luca Guadagnino’nun Kemikler ve Her Şey filmleriyle sona erdi. 


Filmekimi’nin programında, Venedik’te En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazanan The Banshees of Inisherin, Cannes’da Büyük Ödülü paylaşan Öğle Güneşinde Yıldızlar ve Yakın ve En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Ayrılma Kararı gibi ödüllü ve merakla beklenen filmler yer aldı. Filmekimi’nde Noah Baumbach, Jerzy Skolimowski, Mia Hansen-Løve, Michel Hazanavicius, Neil Jordan, Hirokazu Kore-eda, Cristian Mungiu ve Paul Schrader gibi usta yönetmenlerin yeni filmleri gösterildi. Filmekimi, ek gösterimlerle birlikte İstanbul’da 52 filmi toplam 208 seansta, 60 bine yakın izleyiciyle buluşturdu.

Heyecan Dolu Bir Sinema Deneyimi Kapıda! Heyecan Dolu Bir Sinema Deneyimi Kapıda!

Bu yıl Filmekimi'ndeki 24 filmin sesli betimlemesi görme engelli sinemaseverler için Hayal Ortağım uygulamasında sunuldu. Sesli betimleme teknolojisinden faydalanan görme engelli sinemaseverler Filmekimi filmlerini Hayal Ortağım uygulamasıyla takip ettiler.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle ve Paribu işbirliğiyle düzenlenen 21. Filmekimi, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşti. Filmekimi’nin afişleri ve tanıtım kampanyasını ise bu yıl “Ekim demek #Filmekimi demek!” fikrinden yola çıkarak Muhabbet hazırladı.

Filmekimi, sinemanın en iyi örnekleriyle 2023 yılının Ekim ayında sinemaseverlerle 22’nci kez buluşacak. 
Editör: TE Bilisim