Geçtiğimiz yıl Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali ve Uluslararası Ankara Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde yarışan, Franfurt ve Londra Türk Film Festivalleri, Uçan Süpürge Kadın Film Festivali, Malatya ve Gaziantep Film Festivali gibi bir çok festivalde gösterilen Elfe Uluç’un ilk uzun metrajlı filmi “Aziz Ayşe” 1 Kasım 2013‘te vizyona giriyor…

“Aziz Ayşe” gerçek bir karakter olan Ayşe’nin (Melikşah Yardımcı) yaşamından yola çıkıyor. Ayşe, çöplerden kazandığını aç kalmak pahasına camiye, Mehmetçik Vakfı'na ve hayır kurumlarına bağışlayan bir kâğıt toplayıcısıdır. Erkek görünümünün altında aslında kendini kadın hissetmektedir. Günün birinde bir tesadüfle bir çiftin hayatına girer ve kendi de dahil bu üç kişinin hayatlarının değiştiği bir yolculuk başlar.

Daha önce kısa film, belgesel ve video-art işlerinden tanıdığımız Uluç'un ilk uzun metrajlı filmi “Aziz Ayşe” oldukça hijyenik ve steril bir dünyada yaşayan Beyaz Türklerle, Güneydoğulu, mağdur insanları yani İstanbul’daki köpükleri ve çöplükleri yanyana getiriyor.

Fiziken güzel kadınların çoğu zaman kendilerini, bir adım geride tutmak ve bastırmak zorunda kalmış olabileceğine dikkati çekerken Engin Altan Düzyatan’ın canlandırdığı karakter ile metroseksüel erkekleri ti’ye alıyor.

Dünyaya kadın olarak gözlerini açanlar ile erkek olup kendini kadın hissedenler, gerçek oyuncular ile doğal kastlar, gerçekle "yalanlar" arasında felsefi sorular soruyor film. Söylenebilen tek gerçek bazen yalandır diyor izleyiciye.

Başrollerini ünlü oyuncular Feride Çetin ve Engin Altan Düzyatan’ın ve gerçek hayatta da kağıt toplayıcılığı yapan  Ayşe’nin bizzat kendisinin (Melikşah Yardımcı) üstlendiği film ayrıca değişik oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyor. ‘Cadının Bohçası’  adlı otobiyografik oyunu ve Taraf gazetesindeki yazılarından tanıdığımız Esmeray, Aydın Esen gibi müzisyenlerle çalışmalarından da tanıdığımız jazz müzisyeni Şenol Küçükyıldırım yer alıyor. Filmin özgün temaları elektronik müzik kompozitörü Fransız Pascal H. Lesport’a ait. Filmde Ajda Pekkan, Nil Karaibrahim, Hande Yener, Mercan Dede, Zeki Müren, İncesaz, David Darling, Bogatini gibi sanatçıların parçaları yer alıyor. Filmin afişi de Los Angeles’ta yaşayan ünlü Türk afiş sanatçısı Emrah Yücel’e ait.

“Aziz Ayşe” topladığı çöpleri maddeye (paraya) değil maneviyata (yardıma) dönüştüren bir modern çağ peygamberini konu ediniyor. Sorgulayıcı bir kamera eşliğinde kentin en fakir ve en seçkin semtleri arasında, Tarlabaşı’nda ya da Avcılar otobanında çalışan kızlardan, Boğaz’a, Bebek’e ve Maslak’taki medya kulelerine yolculuk ediyor.

Editör: TE Bilisim