20 Eylül 1992'de Diyarbakır'da öldürülen Kürt aydın Musa Anter'in hayatı beyaz perdeye taşınıyor. Yönetmen Aydın Orak'ın ilk uzun metrajlı filminde Anter'in üç çocuğu da rol aldı.

 

Kürt aydın Musa Anter'in yaşamındaki dönüm noktalarını metaforik bir dille konu alan yönetmen Aydın Orak'ın ilk uzun metraj sinema filmi "Asasız Musa" tamamlandı.

 

4 yıllık çalışma sürecinin ardından Mardin merkez, Nusaybin, Akarsu ve Musa Anter'in doğduğu köy olan Zivinge'de çekilen filmde Anter'in yaşamını 10 oyuncu canlandırdı.

 

Turgay Tanülkü, Aydın Orak, Selamo, Murat Toprak gibi oyuncuların rol aldığı "Musa Anter" karakterine filmde Şenay Aydın eşlik etti.

 

Filmde Musa Anter'in çocukları Anter Anter, Rahşan Anter ve Dicle Anter de rol aldı.  Geniş bir oyuncu kadrosu ile çekilen film sonbaharda vizyona girmesi planlanıyor.

 

Filmde karakter devamlılığı oyuncularla değil, karakteri simgeleyen fötr şapka, pardösü ve tahta bavul ile sağlandı. Metafor ve imgelerle anlatılan filmde Anter'in yaşarken kullandığı nesnelere de yer verildi.

 

 

YÖNETMEN AYDIN ORAK'IN GÖRÜŞÜ

 

 

-Ne tür çalışmaların sonucu hazırlandı?

 

Yaklaşık 4-5 yıldır bu proje ile ilgili çalışmalar yaptık. Zaten Musa Anter'in yaşam öyküsünü anlattığımız tiyatro oyunu Araf 6yıldır sahneleniyor. Oyun yazılım sürecinde yüzlerce kaynak ve dokümanı taradık. Araf Anter'in yaşam öyküsünün büyük bir bölümünü anlatıma dayalı belgesel tiyatro formunda sahnelendi. Fakat "Asasız Musa" filmi Anter'in yaşamının önemli birkaç bölümünden oluşuyor. Ve daha çok görüntüye dayalı. Tiyatro oyunu tamamen söze dayalıyken, film ise tamamen görüntü ve metaforik anlatıma dayalı.

 

-Hazırlıklar somut olarak ne aşamada?

 

Film şuan post-prodüksiyon aşamasında. Yani çekim sonrası kurgu, ses miksajı ve color süreçlerinden geçiyor. Filmi 4 yıllık bir birikim ve senaryo sürecinden sonra, bir haftada çektik. Fakat post-prodüksiyon aşaması çekim aşamasından daha uzun sürüyor. Bu ay sonunda filmin tamamlanması planlanıyor.

 

-Ne zaman vizyona girmesi hedefleniyor?

 

Vizyon aşaması da baya teferuatlı ve zor bir aşama. Fakat planladığımız Musa Anter'in ölüm yıldönümünde yani 20 Eylül'de Diyarbakır'da galasını yapmak. İki hafta sonrasında ise filmi vizyona koymak. Ama filmin tamamlanmasından sonra festivallerde şansını deneyecek.

 

-Filmde özellikle nelere dikkat çekildi? Mesela, galiba Apê Musa'nın dönüm noktaları işlenmiş, bunlar hangileri?

 

Çok detayına girmek istemiyorum. İzleyicilerin izledikten sonra neleri görecekleri sürpriz olsun istiyorum. Fakat hayatının bazı önemli noktaları var: Örneğin Kürtçe ıslık, Qimil şiiri, ölümü… Film sessiz akıyor. Musa Anter'in hayatını uzun zamandır tiyatroda sahneliyorum. Tiyatroda anlatamadığım imge ve metaforları sinemada anlatabileceğime inandım. Anter'in içsesini, özlemlerini, bana yansıyan duygularını yaşadıklarıyla beraber filme aktarmaya çalıştım. Film sessiz bir çığlıktır. Bende ve Musa Anter'i tanıyan, duyan, bir makalesini okuyan herkeste Anter'den bir parça var. İşte film bu parçaların bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Filmde her oyuncu karakterimizin gerçek yaşadığı evinden tahta bavulunu alıp açar, içindeki fötr şapka ve pardösünü giyer, kitaplarını bavula yerleştirir ve o karakteri oynamaya başlar. Burada başrol bu simgelerdir. Filmde oyuncu değişir, mekan değişir, ama bu simgeler değişmez. Çünkü bunlar karakterimiz Musa Anter ile özdeşleşmiştir. 

Editör: TE Bilisim