Aşırı terleme; sosyal fobi içerisinde değerlendirilen, çeşitli psikolojik sorunlara neden olan bir rahatsızlık. Terlemek beden sağlığı için gereklidir ancak sosyal açıdan her zaman savaşılması gereken bir problemdir. Terleme tedavisinde botoks ile çok kısa sürede bu problemden kurtulmak mümkün. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı, “30 dakikada uygulanan botoks’la koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemesinden kurtulabilirsiniz” diyor..

 


Terleten stres; Terleme

 

Terleme, sağlıklı her insanda olması gereken ve kontrol edilemeyen fizyolojik bir olaydır. Vücuttaki su, tuz ve ısı dengesini sağlayan terleme vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Tamamen doğal olan bu süreç birçok erkekte sıkıntılara neden olur. Özellikle erkekler, terlememe stresi yaşadıkça daha çok terliyor.

 

30 dakikada kurtulmak mümkün

30 dakikalık bir sürede terden kurtulmak mümkün. Botoks işleminden önce hastanın şikayetçi olduğu bölgeye iyot-nişasta testi yapılır. Test sonucuna göre, aşırı terlemeye neden olan bölgeler belirlenir. Bu bölgelerin yaklaşık 2 mm derinliğine çok ince uçlu iğnelerle botoks ilacı enjekte edilir.

 

Koltuk altı botoks uygulamaları acısızdır

Terlemeye karşı yapılan botoks uygulamasında koltuk altına uygulanan işlemler, el ve ayak tabanına uygulanan işleme göre daha kolay ve daha az ağrılıdır. El ve ayak tabanı uygulaması ağrılı olabileceği için kısa süreli lokal anestezi kullanılması gerekebilir. Bu uygulama sayesinde, uygulama bölgesinde terleme işlevi geçici olarak, tamamen veya ciddi oranda azaltılır.İlaç uygulandıktan 3-4 saat sonra etki gösterir ve bir hafta içinde terleme kesilir. Botoks uygulaması geçici bir uygulamadır ve bu yüzden yapılan işlemin 6-8 ay gibi aralıklarla tekrarlanması gerekebilir. Botoks sadece yaz aylarında uygulanabildiği gibi yılın belli aylarında da uygulanmasında hiçbir sakınca yoktur.

 

Her yaştan insana uygulanabilir

18- 65 yaş arasındaki terlemeden şikayetçi herkese uygulanan bu işlemde kişi günlük hayatına hemen dönebilir. Ancak hamileler, emziren anneler, cildinin üzerinde enfeksiyon olan hastalar, özellikle kaslarda görülen kas zayıflığı gibi nörolojik hastalıkları olanlar, aminoglikozit türü antibiyotik kullananlar, botoks uygulaması yaptırmamalı. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre bu kişilerde, botoks uygulaması sakıncalıdır.

 

 

İlker Manavbaşı Kimdir?

1971 Ankara doğumlu olan Op.Dr. Y. İlker Manavbaşı, 1999 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı yıl TUS sınavında dereceye girerek Türkiye’nin en köklü Tıp fakültelerinde biri olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık yapmaya hak kazanmıştır. Uzmanlık eğitimi sırasında Finlandiya-Kuopio Üniversitesi ve ardından İsveç-Linköping Üniversitesi’nde gözlemci doktor olarak ziyaretlerde bulunmuştur. Uzmanlık sonrasında 3 yıl ONEP'de Prof. Dr. Onur Erol'la çalışan Dr. İlker Manavbaşı 2006 yılından itibaren estetik cerrahi hastalarına İstanbul Levent'te bulunan özel kliniğinde hizmet vermektedir. Başta fonksiyonel estetik burun ameliyatları, meme protezi olmak üzere derin tabaka yüz germe, göz çevresi gençleştirme ameliyatları ve mega-liposuction  (5 litre üzeri yağ alma) özel uzmanlık alanlarıdır. Ayrıca İstanbul Tabip Odası, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, Estetik Plastik Cerrahi Derneği ve 17 yıl önce Amerikalı burun estetiği cerrahları tarafından kurulmuş olan ve sadece dünyadan sayılı cerrahın dahil olabildiği The Rhinoplasty Society aktif üyesidir. Aynı zamanda bu derneğin en genç üyesi olan İlker Manavbaşı kendi geliştirdiği estetik burun ameliyatı teknikleri ile de dünyadaki diğer cerrahların takdirini kazanmıştır.

 

Editör: TE Bilisim