Sağlık sektörünü ilgilendiren ve kamuoyunda "Tam Gün Yasası" olarak bilinen tasarı Meclis Komisyonu'nda kabul edildi.

Tam gün kuralını esneterek yeni bir sisteme oturtan düzenlemeye göre kamudaki profesör ve doçentler, özel muayenehane açamasalar da mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanelerinde çalışabilecek.

Kamuda çalışan doktorlar, yine mesai dışında olmak kaydıyla, iş yeri hekimliği de yapabilecek. Buraya ayrılan mesai ise, aylık 30 saati geçmeyecek. 

Ayrıca kamudaki görevlerinin dışında GATA'da da sözleşmeli profesör ve doçent çalıştırılabilecek.

DOKTORA ŞİDDET CEZALANDIRILACAK

Son yıllarda sağlıkçılara yönelik saldırı vakalarının, Elazığ'daki hasta yakınının hamile doktorun karnının tekmelenmesine kadar vardırıldığı 'Doktora Şiddet' şimdiye dek yeterli cezai karşılığı bulamamıştı.

Yeni düzenlemeyle sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara yönelik cezalar da artırılıyor. Sağlıkçılara kasten yaralama suçu, tutuklanma gerekçesi olacak.

Yeniden düzenlenen tasarıyla hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı ve sağlık bakım teknisyeni adı altında üç yeni "yardımcı sağlık mesleği" de geliyor. Ebelik eğitimi de lisans seviyesine çıkarılıyor.

SÜNNETÇİLER KALKIYOR

Halen sünnetçilik yapanların, 31 Aralık 2013 tarihine kadar faaliyetlerini sürdürebilmelerine olanak tanıyan yeni düzenlemede, bu tarihten itibaren sünneti sadece doktorların yapmasına imkan veriliyor. 

ECZANELERE İNTERNET KISITLAMASI

Tasarıda ilaç satışı ve eczanelerle ilgili düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre, internet ortamda ilaç satışı yapılamayacak. Eczaneler adına internet sitesi açılamayacak.


ORGAN NAKLİNE DÜZENLEME

Komisyonda kabul edilen yeni tasarı, insan sağlığında önemli bir yer tutan organ nakli konusunda da önemli düzenlemeler içeriyor. Buna göre, kornea gibi dokular, aksine vasiyet belirtilmediği takdirde alınabilecek.

Editör: TE Bilisim