Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, antibakteriyel sabunların sağlığa zararlı olduğunu açıklayarak bunların güvenliği ve etkinliğinin incelenmesini önerdi.

Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, normal sabunlardan farkı bulunmadığı görülen antibakteriyel sabunların fayda yerine sağlığa zarar doğurduğu tespit edildi. 
Bu sabunların içindeki bazı maddelerin hormon seviyelerinde değişikliğe neden olduğunun saptanması üzerine üreticilerden antibakteriyel sabunların güvenilirliğinin ve etkinliğinin kanıtlanması talep edildi.

Bu tür sabunların bakterilere karşı normal sabundan daha etkili olduğuna ilişkin kanıt bulunmadığı yönünde sonuçlar ortaya koyan laboratuvar testleri, bu maddelerin bakterilere, antibiyotiğe karşı direnç kazandırdığına da işaret ediyor.

ABD'deki antibakteriyel sabun üreticilerin, ürünlerinin iddia ettikleri gibi faydalı olduğunu ve sağlığı bozucu etkilerinin bulunmadığını bir yıl içinde kanıtlayamazlarsa antibakteriyel sabunların içerikleri ya da etiketleri değişmek zorunda kalacaklar.



Editör: TE Bilisim